Half-Life 2 modifikace Silent Hill: Alchemilla zahání hlad po skutečném Silent Hill zážitku
zdroj: Konami

Half-Life 2 modifikace Silent Hill: Alchemilla zahání hlad po skutečném Silent Hill zážitku

19. 1. 2015 18:35 | Preview | autor: Petr Poláček |

Touha fanoušků po další Silent Hill hře, která bude věrná principů prvních dvou dílů, je neutuchající. A protože není jisté, kdy a jestli vůbec ji naplní společný projekt Hideo Kodžimy a Guillermo del Tora s názvem Silent Hills, nezbývá než se v mezičase obrátit na amatérskou tvorbu. A rozhodně nemusí jít o náhradní řešení z nouze, jak dokazuje čerstvě vydaná Half-Life 2 modifikace Silent Hill: Alchemilla. Má sice svá specifikace, respektive nedostatky, ale jinak se jí daří zachytit atmosféru a do značné míry i charakter původních Silent Hill her na výbornou. Navíc jde o modifikaci a její vyzkoušení vás nic nestojí. A rovnou říkám, udělejte to navzdory hardcore obtížnosti.

Stačí pohled na záběry traileru a je zřejmé, že atmosféru Silent Hillu zvládli tvůrci navodit výborně a významně se na tom samozřejmě podílí i hudební doprovod, připomínající geniální soundtrack Akiry Jamaoky. Díky využití Source enginu vypadá hra k světu a vůbec mi nevadí, že Alchemilla je čistá adventura. Tvůrci sice chtěli mít ve hře i souboje, ale nesehnali nikoho šikovného, kdo by se o vývoj a implementaci tohoto prvku postaral.

Proto vás při hraní Alchemilla nečekají žádná monstra nebo akční sekvence. Jde čistě jen o řešení hádanek, nutno dodat že obtížných i kvůli tomu, že ve hře neexistuje žádná mapa, poznámkový aparát, inventář či jakákoli nápověda.

Musíte vzít do ruky tužku, papír a všechno si hezky zapisovat ručně, což mi nevadí. Stejně jako nutnost dohledávat indicie na internetu, protože se v problematice některých (hlavně matematických) hádanek zkrátka dost dobře neorientuju.

Při hraní Silent Hill: Alchemilla nevypínejte HDR, jinak natrefíte na chybu, kterou snad tvůrci brzy odstraní. Jinak vám ale snad nic nebrání, abyste modifikaci minimálně dali šanci. V noci. Sami. A se sluchátky. Prozatím je k dispozici PC verze, ale jak uvádí tvůrci na ModDB stránce, pracují i na Linux a Mac verzích.

Nejnovější články