Hob sem, Hob tam, puzzle plošinovka od tvůrců Torchlight přiskáče na konci září
zdroj: tisková zpráva

Hob sem, Hob tam, puzzle plošinovka od tvůrců Torchlight přiskáče na konci září

2. 8. 2017 16:36 | Preview | autor: Adam Homola |

Prohlášení „Od tvůrců Torchlight I & II“ předchází nasazení velké mechanické rukavice, načež nám Runic Games servírují pohled na svět, ve kterém bych si to akční RPG představit dokázal nejen díky zvolené perspektivě. Hob je ale jiná. Zástupy nepřátel střídají roztomilí lesní květinoví duchové, zatímco systematickou likvidaci levého tlačítka myši přemýšlivá manipulace s herním prostředím.

Hob neklame tělem ani duší, a i když nový trailer úplně bez krve není, zemře v něm asi tolik potvor, kolik je v Diablu puzzlů. Novinka od Runic Games má do akce daleko a jde téměř stoprocentně o puzzle plošinovku zasazenou do zarostlých ruin ztracené civilizaci. Vaším úkolem je probudit svět inspirovaný mimo jiné Mijazakim a Pricenznou Mononoke.

Tvůrci po jednom z nejslavnějších tvůrců japonských animovaných filmů pokukovali především při navrhování lesních dušiček. Ty jsou zároveň tancujícími a zpívajícími květinami. Mají vlastní kulturu, nějak se chovají a v nebezpečném světě působí v roli ochránců přírody. Dušičky posouvají kupředu hráče i příběh právě třeba pomocí tanečků a pohybem po prostředí. V Hob totiž neuslyšíte ani neuvidíte jediné slovo.

zdroj: tisková zpráva

Veškeré vyprávění se odehrává na úrovni prostředí a vaší interakce s ním. Kvůli tomu se nemohli vývojáři spolehnout na vypravěče, nebo upovídané a zvídavé parťáky hlavní postavy. O to víc bude hra stát a padat na designu úrovní a tvůrci se nijak netají tím, že jeden velký puzzle udělali z celého světa. Ve hře tak nebudete jen přepínat páčky a posouvat krabice, ale manipulovat i s obrovskými kusy úrovní.

Ty mají být relativně pestré, navzdory tomu, že trailery pořád ukazují jen několik málo prostředí pořád dokola. Vývojáři si prý schovávají pár trumfů v rukávu a na PlayStation Blogu píší, že malý náznak nového a dosud neoznámeného prostředí můžeme spatřit na konci aktuálního traileru. To hlavní postavu sežere velká ryba, tudíž by mohl přijít na řadu například podvodní svět.

Hob vás navíc nehodí do nepřátelského a agresivního světa plného nepřátel. Ani ta ryba z konce traileru vás nesežere proto, že by byla „nepřítel“, ale proto, že má hlad. Vývojáři kladou důraz na stoprocentní neutrálnost celého herního světa. Koncept spojenců a nepřátel nemá v Hob vůbec existovat a je nahrazen pouhou snahou o přežití. V rámci ní vás už někteří zástupci fauny a flóry budou chtít sežrat, jiní se s vámi budou chtít kamarádit a někdo vás může klidně ignorovat.

Hob zdroj: tisková zpráva

Mimochodem pravou identitu hlavní postavy neznáme a kdo ví, jestli vůbec poznáme. Vývojáři jen prozradili, že pohlaví postavy není nijak definováno a že chtějí, aby se právě díky tomu dokázal vžít do hry opravdu každý.

Hob vyjde na PC (Steam i GOG) už 26. září, přičemž na obou distribučních platformách na PC běží momentálně zajímavá akce. Studio Runic Games nabízí celé své portfolio se slevou, což v případě prvního i druhého dílu Torchlight znamená solidní úsporu, zatímco Hob má jen obligátní desetiprocentní slevu.

Jestli jste náhodou Torchlight nehráli, klidně si ji za těch pár desítek korun pořiďte. Minimálně dvojka bude jistě pořád dobře hratelná a osobně ji považuji za jednu z nejlepších her inspirujících se v Diablu.

Majitelé PlayStationu 4 mají na kolekci smůlu, ale Runic Games si připravili menší akci i pro ně: desetiprocentní sleva na Hob pro všechny, dvacetiprocentní pro předplatitele služby PlayStation Plus a navrch pro všechny předobjednávky dynamické pozadí World Shift (video).

Nejnovější články