Horizon Zero Dawn slaví obrovský úspěch: hra za rok prodala 7,6 milionu kusů
zdroj: tisková zpráva

Horizon Zero Dawn slaví obrovský úspěch: hra za rok prodala 7,6 milionu kusů

28. 2. 2018 18:12 | Preview | autor: Adam Homola |

Jedna z nejlepších her loňského roku, Horizon Zero Dawn, byla jasným hitem hned po svém vydání. Sony se po dvou týdnech chlubila 2,6 miliony prodaných kusů a teď, rok po vydání, tu máme další zprávu: epické RPG od Guerrilla Games prodalo za první rok své existence úctyhodných 7,6 milionu kusů.

To by bylo skvělé číslo prakticky v jakémkoliv kontextu (o zklamání by šlo snad jen v případě GTA VI), jenže u Horizon Zero Dawn musíme přihlédnout ještě k dalším faktorům. Zaprvé k faktu, že jde o hru vydanou pro jedinou platformu. Nekoupíte si ji nikde jinde než na PlayStation 4.

Zadruhé jde o úplnou novinku neopírající se o jakoukoliv známou sérii, filmovou či knižní licenci, nejde o remake staré populární hry nebo spin-off čehokoliv jiného. Horizon je originálním prvním dílem, a jako takový nakopává svoji vlastní (zatím neoznámenou, ale nevyhnutelnou) sérii způsobem, jaký by mohly ostatní hry závidět.

Pro Sony jde navíc o nejlepší start hry z vlastní produkce na PS4 vůbec, jak firma prozradila na evropském PlayStation Blogu.

Hra je úspěšná komerčně i kriticky, na serveru Metacritic má 89 ze 100 a v recenzi na Games 9/10. Horizon navíc sbírá jednu nominaci a ocenění za druhým, naposled třeba na nedávných DICE Awards.

Tam bylo dílo Guerrilla Games nominováno za nejlepší technický počin, nejlepší příběh, hudbu, postavy, art direction, animace, herní design, za nejlepší dobrodružnou hru roku a také za celkovou hru roku. Nominace nakonec hra proměnila v kategoriích nejlepšího technického zpracování a nejlepšího příběhu („Outstanding Technical Achievement“ a „Outstanding Achievement in Story“).

Svoji cenu si hra odnesla i ve VGMO Annual Game Music Awards, a to konkrétně za Best Main Theme. Vývojáři tak pochopitelně oslavují, děkují hráčům i fanouškům a přihazují několik bonusů. Od zítřka bude na PS4 k dostání bezplatný balíček plný avatarů a tapet na plochu konzole složených z výběru těch nejlepších obrázků od hráčů.

Masivní úspěch Horizonu není jen vítězstvím vývojářů z Guerrilla Games, ale i celé Sony a jejího PlayStationu. Právě Horizon mohl být pádným důvodem, proč si pořídit PlayStation nebo proč se zbavit původní PS4 a koupit si výkonnější PlayStation 4 Pro.

Jaká je budoucnost Guerrilla Games je teď asi všem jasné. Studio ani zástupci Sony zatím nic neoznámili, ale osobně bych se divil, kdyby byl výsledkem takové trefy do černého jen druhý díl. S Horizonem se budeme v příštích letech setkávat pravděpodobně často a pro Sony půjde o jednu z prémiových značek, které budou lákadlem ke koupi konzole.

Na závěr nezbývá než upozornit na výborný dokument o vývoji Horizon Zero Dawn od Dannyho O’Dwyera, který se na svém YouTube kanálu Noclip věnuje podobně důkladným způsobem tvorbě řady her:

 

 

Nejnovější články