"Inženýrská odysea" Stick & Starships připomíná dítě Minecraftu a Civilizace
zdroj: tisková zpráva

"Inženýrská odysea" Stick & Starships připomíná dítě Minecraftu a Civilizace

9. 4. 2014 18:35 | Preview | autor: Ladislav Loukota |

Různých permutací sandboxových her (i za dnešní den) jsme tu měli už celou řadu. Nové indie dílko Stick & Starships se vlastně ani nesnaží skrývat zjevnou inspiraci Minecraftem, přesto se nezdá, že by nám tentokrát inspirace jinde měla vadit. Krom něj se totiž dotýká i Civilization a No Man's Sky/Starbound. Slibuje sandboxové poskakování po voxelech ruku v ruce s craftováním z prvního jmenovaného vzoru, možnost vybudovat civilizaci toho druhého a snad i cestu do hvězdných dálav z toho třetího. A to celé, prosím pěkně, má vyvinout dvojice vývojářů...

Otázka "zní to reálně?" asi nepopisuje ani základní obrysy výzvy (obou) vývojářů ze studia Aloft, ti však již mezi hráče zvládli vyplivnout megalomanské video plné gigantických chrámů, vlnících se lánů, válečný šrámů a závěrečné startující rakety.

Oficiální web to podporuje řadou dalších obrazových důkazů. Mezi obrázky najdeme velkostavby, kosmická tělesa, jaderné reaktory i podvodní biočichy. Působí to celé skoro až jako aprílový žert, který musel stát miliony dolarů, než jako titul, co se doposud krčil kdesi v útrobách internetu.

Vlastně je spíše otázkou, jestli hra od dua z Aloft Studio bude ve finále zábavná – představa, že si týden stavím po vzoru Minecraftu vlastní raketu a ona mi pak provede totéž, co obvykle prototypy v Kerbal Space Program provádějí, mi přijde spíše frustrující.

V jádru má hra nabídnout především detailní inženýrování mašinek, které ze screenshotů působí jakoby se to odehrávalo v separátním editoru, mnohem komplexnějším než je ten z Minecraftu. Rovněž oficiální popis hry slibuje hlavně nekonečné odemykání nových technologických stromů, jakousi "inženýrskou odyseu" historie namísto experimentování se stavěním na základní úrovni.

Tím nám Stick & Starships začne připomínat spíše o něco realističtější mix chození a sbírání surovin z Minecraftu ruku v ruce s modulárním stavěním á la Kerbal Space Program. Inu, uvidíme. Traileru níže navíc nelze upřít, že působí mnohem více jako Civilization než například Civilization Online, a navrch je v něm i špetka z Koyaanisqatsi!

Vývojáři zjevně došli do jisté pokročilejší fáze hry a chystají i brzký Kickstarter, no rozhodně si případné další informace nenecháme jenom sami pro sebe.

zdroj: Archiv

Nejnovější články