Longsword představuje spojení počítačové hry, deskovky a stolní wargamingové hry
zdroj: tisková zpráva

Longsword představuje spojení počítačové hry, deskovky a stolní wargamingové hry

23. 6. 2017 17:22 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Světy deskových a wargamingových her a těch počítačových byly ještě před pár lety prakticky oddělené a vzájemně se neprotínaly. Časy se ale mění a oba světy se čím dál častěji prolínají. Díky tomu si dnes můžete zahrát své oblíbené deskovky na tabletech a naopak, své oblíbené videohry v deskové podobě s podporou aplikací (třeba XCOM: Desková hra). A pak jsou tu hry, které vyloženě obrací oba světy naruby. Tedy jsou to duchem stolní hry, ale vznikly primárně na PC. A mezi tyto kousky patří i Longsword.

Longsword si bere za cíl zprostředkovat zážitek z dlouhých tahových bitev s figurkami wargamingového systému Heroscape hráčům, kteří se věnují převážně virtuálním světům s jejich specifickými prvky. Ve výsledku ve hře najdete tahové souboje na hexových mapách, které můžete znát ze série Heroes of Might & Magic, jen v trochu větším měřítku s různými úrovněmi terénu a průběhem, který řídí speciální karty.

V Longsword si nejprve musíte postavit herní balíček z nabídky, která ze začátku obsáhne 400 různých karet. Hlavní částí balíčku budou karty vašich bojovníků, které budete vysílat do bitev se soupeři. Kromě toho můžete do svého balíčku zahrnout karty kouzel, vybavení pro vaše hrdiny nebo i staveb, které po svém umístění poskytují trvalé efekty.

zdroj: Archiv

Samotné bitvy pak probíhají na hexových mapách, kde má každý hráč svou základnu, kterou musí uchránit za každou cenu. Políčka kolem základny jsou zpočátku jediné místo, kde můžete rekrutovat své věrné bojovníky. Později můžete zabrat strategická políčka v krajině, která umožní rekrutování nových hrdinů a vytváří tak tlak na soupeře.

Cílem je samozřejmě dobytí soupeřovy základny, k čemuž bude potřeba pořádně promyšlená taktika a strategie. Podle Daniela DiCicca, hlavního vývojáře týmu Zero Sum Games, jde o hardcore záležitost pro opravdové stratégy, nic pro běžné kolemjdoucí. Pokud neradi vymýšlíte, co bude nejlepší využití akčních bodů všech vašich postav, pak se radši porozhlédněte někde jinde.

Longsword zdroj: tisková zpráva

Hlavní devízou Longsword bude kompetetivní multiplayer, ve kterém využijete rozsáhlé možnosti kosmetických úprav vaší armády (nikdo nechce pobíhat ve stejné uniformě jako soupeř). Pokud se hned necítíte na poměřování sil s živými hráči, můžete se pustit sami nebo v kooperaci do příběhových misí proti umělé inteligenci. Tyto mise se postarají o představení celkem 7 frakcí, mezi kterými nechybí trpaslíci, rytíři, nemrtví ani seveřané.

To všechno zní poměrně pěkně, ale celé by to mohl potopit platební model. Longsword má totiž být free-to-play. Zdarma dostanete základní fantasy svět, v němž získáváte herní měnu. Za tu si kupujete nové kartičky, které se navždy propojí s vaším účtem. Druhou možností je utratit za kartičky reálné peníze. Karty získané tímto způsobem se neprovážou s vaším účtem, ale vloží se do vašeho inventáře na Steamu a vy je tak budete moci vyměňovat s jinými hráči. Takhle to nezní úplně špatně, pokud tedy nepůjde o mechanismus, který zvýhodní platící hráče. A to je právě to, co teď bohužel nezjistíme.

Ještě je dobré zmínit, že se Longsword snaží nabídnout platformu pro další hry po vzoru Tabletop Simulator. Součástí tak je velice rozsáhlý editor, který vám momentálně dovolí nadesignovat si vlastní úrovně ve fantasy světě. Později by mohlo dojít i na jinak zaměřené světy, třeba sci-fi. Editor kromě vlastního rozmístění různých typů hexů dovoluje i práci s denní dobou, světlem a efekty typu mlha, déšť nebo třeba na mapu umístí světlušky. 

Longsword má jistě svůj potenciál a mohlo by ve výsledku jít o povedený titul, ale to by musel na Kickstarteru vybrat alespoň 20 tisíc dolarů. Po dvou dnech je dosaženo zhruba 10 % této částky a další procenta přibývají spíše hlemýždím tempem. Pokud kampaň podpoříte, získáte různé balíčky karet či early access, který by měl vyjít na podzim.

Nejnovější články