Lost Via Domus - preview
zdroj: tisková zpráva

Lost Via Domus - preview

23. 9. 2007 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Blíže představujeme dobrodružnou adventuru podle populárního seriálu Ztraceni. Stanete se v ní novým hrdinou, prožijete flashbacky a budete zápolit s puzzly i povahou ostatních přeživších na opuštěném ostrově.

Autor: Levis
Publikováno: 23.září 2007


Blíže představujeme third-person akční adventuru podle populárního televizního seriálu Ztraceni. Stanete se novým hrdinou, prožijete flashbacky a budete zápolit s puzzly i povahou ostatních přeživších na jinak opuštěném ostrově.


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Spolu s čtvrtou řadou televizního seriálu Ztraceni vyjde z dílen Ubisoft Montrealu hra, na níž vzhledem k obrovské popularitě značky spolupracují přímo producenti seriálu Damon Lindelof a Carlton Cuse. Ti hned zkraje varují, že hra nevyřeší klíčové záhady v seriálu: bude se totiž točit kolem zcela nové postavy a ačkoliv na své časové lince obsáhne všechny tři dosavadní televizní řady, spíše než klíčem k dění z obrazovek přinese do seriálu nový, nezávislý příběh.

 Ztráta paměti
Hlavním hrdinou bude fotograf Elliott (další z přeživších původního letu Oceanic Flight 815), kterého jste však v seriálu neměli šanci vidět. Pád letadla sice Elliott přežije, ztratí však při něm paměť a svou minulost tak bude muset objevovat teprve během hry rozhovory s ostatními postavami, řešením puzzlů a nacházením předmětů. Herní příběh bude rozložen do sedmi epizod, z nichž každá trvá zhruba hodinu a půl včetně úvodního filmečku, po vzoru seriálu rekapitulujícím dění z minulé části.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Na samotném začátku bude vaším prvním úkolem zastavit únik paliva z hořícího letadla, jinak by všichni zahynuli při výbuchu. Ocitnete se tedy v úvodu první řady seriálu, v dalších úkolech následně projdete děním ve dvojce a na závěr nahlédnete do trojky. Abyste si hru plně užili, bude vám prý stačit znát několik dílů, takže jednotlivé úkoly nejspíš s děním v seriálu nebudou mít tolik společného a hra bude vhodná i pro nezasvěcené.

V dalších misí budete mít za úkol kohosi stopovat nebo dokázat ostatním, že Elliott není maskovaným teroristou. Nejen při této misi často využijete váš digitální foťák, s jehož pomocí budete moci leccos zachytit a následný snímek třeba použít jako doličný předmět v rozhovorech (dost možná po vzoru nedoceněného Beyond Good and Evil též od Ubisoftu). Podstatnou roli zde bude hrát také možnost přepnout do pohledu z vlastních očí, který se prý nejlépe využije pro objevování, zkoumání terénu a hledání předmětů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Postavy a lokace
Jak ukázal první trailer, ve hře se objeví spousta známých tváří: Locke vás provede džunglí a budete s ním moci směňovat předměty, podobně jako s Hurleyem, vybaveným extra zásobami. Interakcí se Sawyerem zase získáte čistě estetickou možnost obarvit jednotlivá písmena ve vašem jménu. Mimo to potkáte i Jacka, Kate nebo Sayida, kteří vám často pomohou zjistit víc o vaší minulosti či vám napoví, jak se dostat z ostrova. Letmo se potkáte i s Waltem a Michaelem, ti se však do vašich osobních věcí plést nebudou.

Od ostatních postav však nesmíte čekat samou vstřícnost: často vám nebudou věřit a má dojít i na vyhrožování. Mimochodem, autoři se dosud nerozhodli, jestli postavy nadabují skuteční herci. Co se týče lokací, podívate se do stanice Hydra, otvoru Swan nebo za zeď, kterou v seriálu později zničil výbuch. V rámci jednoho z úkolů také zjistíte, z čeho na ostrově vychází elektromagnetické vlny. Skalní fanoušci většinu míst jistě poznají, samozřejmě se však dostanete i do míst, která se v TV neobjevila.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Flashbacky klíčem k minulosti
Třeba dostanete za cíl pečlivě prozkoumat jeskyni a najít schovaný otvor. Jenže ten už dávno nebude fungovat a na řadu tak přijde vyměňování předmětů, nejprve s Hurleyem. Od něj nakonec získáte novou knížku, kterou následně směníte se Sawyerem za rozbušku a tu pro změnu budete muset donést Lockemu, který s ní jako jediný umí zacházet. Během vašeho putování džunglí tam a nazpět však poprvé zažijete řadu hratelných flashbacků, zcela klíčových pro odhalení vaší minulosti. Těmito nahlédnutími do minulosti budete vašeho hrdinu sami provázet za mlhavého, rozmazaného efektu na obrazovce.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Flashbacky odstartuje jednou rozhovor s některou z postav, jindy splnění úkolu nebo interakce s nějakým předmětem. Zatímco seriáloví hrdinové si svoji minulost pamatují a pohledy zpět slouží čistě divákům, ztrátou paměti stižený Elliott nebude mít potuchy o tom, co dělal před odletem v Sydney nebo že se kdysi choval zcela jinak.

 Monstrum a polární medvěd v zádech
Častou náplní hry bude řešení mechanických puzzlů jako např. hledání ztracených částí stroje nebo hádanka s komplikovanou přítlačnou deskou. Jindy budete muset opravit elektronické zařízení nebo získáte přístup k počítačové síti na ostrově a budete po boku Kate s kýmsi anonymě chatovat (nejspíšs těmi Druhými). Zároveň nebudete ochuzeni o akční mezihry jako útěk před kouřovým Monstrem či polárními medvědy nebo dokonce odstřelovači Druhých.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

V jiné adrenalinové scéně se dokonce vypravíte na pirátskou nákladní loď Black Rock pro dynamit, který pak budete muset opatrně vynést ven (jednou špatně našlápnete a vše vyletí do povětří).

 Pláž i prales pastvou pro oči
Lost The Videogame poběží na enginu z Ghost Recon: Advanced Warfighter 2, speciálně upraveném tak, aby mohl co nejlépe vykreslit moře i s plážemi nebo džungli prorostlou stovkami stromů. Autoři si grafickou podobu hry rádi vychvalují, což jim vzhledem k titulům na kontě (např. Splinter Cell) nelze upřít.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v galerii

Jak jste asi vytušili z výše zmíněných řádků, Lost si zahrajte pouze v singleplayeru. Již teď se však zvažuje pozdější zpoplatněný bonusový obsah (další epizody?) ke stažení přes Xbox Live. A pokud byste Lost snad dohráli příliš rychle, k zopakování vás mají motivovat dobře schované malé předměty, drobné nálezy i znalcům seriálu určené vtípky, různě poschovávané po ostrově.

Datum vydání je stanoveno na březen 2008 pro PC, X360 a PS3 a vzhledem k jistému začátku čtvrté řady je tím pádem téměř vyloučeno, že by byla hra odložena na pozdější termín.

zdroj: Archiv


trailer z červencového Comic-Conu

Zdroje: EGM, Xbox World 360

Související: Novinky, Domácí fanstránka o sérii Ztraceni

 
Levis

autorovi je 19 let, studuje v Praze a specializuje se na strategie/akce/adventury a cokoliv s tématikou Star Wars



 
 
Levis

Nejnovější články