Metro Exodus se obejde bez metra, ale dovolí vám řídit vozidla
zdroj: tisková zpráva

Metro Exodus se obejde bez metra, ale dovolí vám řídit vozidla

8. 2. 2018 14:45 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Třetí díl herní série podle knižní předlohy Metro vyjde na podzim, tedy v období, kdy se chystá vyjít asi nejočekávanější hra letošního roku – Red Dead Redemption II. Ta by mohla Metro Exodus snadno zastínit, což by byla škoda. Nové informace o Arťomově pouti totiž naznačují, že nás čeká jiná střílečka, než byste čekali.

S informacemi přišel web GameInformer, který viděl hru v pohybu v kancelářích studia 4A Games na Maltě. Novináři sepsali deset zajímavých poznatků, z nichž jsou některé známé a jiné překvapivé. Už víte, že metro tentokrát střídá nadzemní lokomotiva, kterou budete brázdit ruskou divočinu. Rovněž víte, že vás nečeká ani koridor, ani otevřený svět, ale něco mezi tím.

Ve skutečnosti se jedná o čtyři sandboxové lokace, z nichž každá odpovídá jednomu ročnímu období (hra se odehrává v průběhu celého jednoho roku). Podzimní hory s medvědy jste mohli vidět ve vůbec prvním videu, letní oblast se prý odehrává v madmaxovské poušti s hořícími ropnými vrty.

zdroj: Archiv

Původní zajímavý prvek – nábojnice jako měna – je ten tam. Co bylo v metru cennou komoditou, je v polootevřeném světě běžně k dostání. Už vás tedy netrápí každá vystřelená kulka. Tentokrát se zaměřujete na hledání harampádí a tekutin, z nichž si na ponku vyrobíte nové zbraně, vylepšení a „lektvary“. Zbraně jdou tentokrát rozmontovat a můžete tak například použít mířidlo z jedné na jinou, pokud je tedy kompatibilní. A čas od času musíte svého palného miláčka vyčistit, protože špínou zanesená zbraň ztrácí na účinnosti.

Se zbraněmi souvisí nový přístup k soubojovému systému. Ten vám v případě zákeřného přepadení umožňuje smrtící i nesmrtící zneškodnění nepřítele. Zatímco u monster nemáte moc důvodů sahat po pouhém uspání, v případě lidí patřících k nějaké frakci to už hraje roli. Když se k členům určité frakce chováte nepřátelsky, začnou na vás příště pálit bez pozdravu. Když budete hodní, najdete v nich spojence.

S chybějícím metrem mizí ze scény i bezpečné stanice, kde jste v dřívějších dílech obchodovali a rozmlouvali s ostatními přeživšími. Jsou ale nahrazeny zmiňovaným vlakem, který se má v průběhu cesty měnit – jak po stránce osazenstva, tak po stránce připojených vagonů. Kromě vlaku se máte dostat i k řízení jiných vozidel, z nichž je zatím potvrzená jen loď.

Poslední zajímavou informací jsou vedlejší úkoly v sandboxových lokacích. Nečekejte pevně danou postavu, která vám explicitně zadá vedlejší úkol. Aktivity mimo hlavní příběh si zkrátka hledejte sami. Někdy narazíte na útržek papíru poukazující na úkryt banditů, jindy vyslechnete konverzaci s vodítky k domu se zásobami, případně si přímo popovídáte s nějakým náhodným občanem.

Metro Exodus je pro mě osobně jedna z nejočekávanějších her roku a nové informace mě v tom pouze utvrdily. Už by to ale chtělo nějaké pořádné záběry z hraní. Nejpozději bych je očekával na letošní výstavě E3.

Nejnovější články