Moderní JRPG v oldschool kabátku Octopath Traveler představuje schopnosti postav
zdroj: tisková zpráva

Moderní JRPG v oldschool kabátku Octopath Traveler představuje schopnosti postav

18. 4. 2018 16:41 | Preview | autor: Adam Homola |

Černý kůň letošního roku? Dost možná ano. Z chystaného JRPG Octopath Traveler se s každým dalším videem klube zajímavý projekt, kterým by si mohl nejeden hráč spravit chuť po hořkém PC portu Chrono Triggeru. Tvůrci Bravely Default sice nekutí duchovního nástupce legendárního RPG, ale ambice nemají zrovna malé.

Octopath Traveler zaujme už na první pohled svým specifickým vizuálním zpracováním, kterému sami tvůrci ze Square Enix přezdívají „HD-2D“. V něm se pak snaží vykreslit fantasy příběh osmi různých postav, z nichž si vyberete jednu a vydáte se vstříc dobrodružství.

Každá z osmi postav je samozřejmě unikátní, s vlastním příběhem, motivací, cíli, ale i schopnostmi a něčím, čemu tvůrci říkají Path Actions. V podstatě jde vždy o jednu unikátní schopnost, kterou žádná jiná postava nemá a která zásadním způsobem ovlivňuje hratelnost, postup a vůbec celý „role playing“.

zdroj: Archiv

Například válečník Olberic může vyzvat skoro kohokoliv na duel a tím se dotyčného zbavit, vybojovat si respekt, nebo si proklestit cestu tam, kam se jiní nedostanou. Jeho protipólem je pak tanečnice Primrose se schopností zlákat oběť a odvést ji tam, kam potřebuje. Třeba do předem připravené pasti.

Primrose může díky své schopnosti také najít a odvést do bezpečí ztracené lidi, nebo si může takhle omámenou postavu přivolat na pomoc v soubojích. Ostatní postavy pak mají jiné schopnosti včetně kradení, nakupování či přesvědčování, které lze využít v nejednom rozhovoru.

zdroj: Archiv

Path Actions se navíc ještě dělí na dvě kategorie: Noble a Rogue. Například zmíněné nakupování spadá pod Noble, zatímco krádež, která vede v podstatě ke stejnému výsledku, je už Rogue. V závislosti na vašich činech na vás pak budou obyvatelé měst a vesnic také příslušně reagovat, tudíž pokud chcete hrát s čistým štítem, měli byste se činům v kategorii Rogue obloukem vyhnout.

Každá z postav má v Octopath Traveler také primární i sekundární povolání, jehož specifika se pak promítají do soubojového systému. Ten je založen na tazích a tvůrci se dušují, že na první dobrou má být jasně pochopitelný a přístupný, ovšem nikoliv na úkor širokých taktických možností a hloubky.

Octopath Traveler vypadá jako zářivá naděje pro JRPG klasického střihu v moderním pojetí a vývojáři ze Square Enix ji přitom vůbec neskrývají. Vedle několika popisných videí má hra dostupnou i demoverzi, která je na eShopu Nintenda ke stažení už několik měsíců. Plnou verzi pak můžeme očekávat pro Switch 13. července.

Nejnovější články