Národ Zuluů povede v Civilization VI Šaka, známý jako Černý Napoleon
zdroj: tisková zpráva

Národ Zuluů povede v Civilization VI Šaka, známý jako Černý Napoleon

7. 2. 2018 14:35 | Preview | autor: Adam Homola |

Datadisk Rise and Fall pro Civilization VI vychází už zítra a jedním z jeho hlavních lákadel je devět nových civilizací. Jednou z nich je i právě oznámená Zulu, kterou povede dobře známý vojevůdce, náčelník a sjednotitel Šaka. Toho si mohou pamatovat dokonce i hráči úplně první Civilizace, stejně jako fanoušci minulé pětky, kde také nechyběl.

V Civilization VI byste ho přitom dosud hledali marně, což nahradí právě vycházející datadisk. Jak byste asi čekali a jak si zkušení hráči vzpomenou, Šaka byl především nekompromisní vojevůdce: evropští doboví komentátoři ho překřtili na Černého Napoleona. A tak se můžete těšit na spoustu bonusů a novinek týkajících se války.

Skvěle to ukazuje unikátní jednotka Zuluů, Impi. Jde o silné jednotky válečníků, které svého času sám Šaka naučil nové bojové techniky v čele s kombinováním iklwa (krátké kopí s širší čepelí) a ishlangu (velký oválný štít).

Vojáci Impi se naučili formovat štíty tak, že výsledkem byla neprůstřelná a neprůhledná zeď, za kterou se mohl schovávat nemalý počet bojovníků. S oblibou se také používala formace připomínající rohy, kdy méně zkušení bojovníci zabrali pomyslné špičky rohu a vpadli nepříteli do stran, zatímco zkušení válečníci byli uprostřed a pustili se tak přímo do středu nepřátelské formace.

zdroj: Archiv

Impi v Civilization VI nahrazuje jednotku Pikeman, má velký bonus při útoku ze stran, není tak drahá jako jiné bojové jednotky stejné éry, a navíc ještě získává zkušenosti rychleji než ostatní.

Encampment byste u Zuluů hledali marně. Na pozici unikátního distriktu ho nahrazuje Ikanda, speciální opevněný statek bránící zvířata, obyvatele i vojáky řadou zdí. Ikanda vám poskytuje dodatečný Housing a můžete díky ní stavět Corps i Armies mnohem rychleji.

Unikátní schopností velitele je Amabutho, kdy může Šaka formovat Corps a Armies (pokud na to máte příslušné Civics, Mercenaries a Nationalism) dříve než ostatní. Amabutho taky oběma typům jednotek zvyšuje základní bojovou sílu.

Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall zdroj: tisková zpráva

Posledním unikátem Zuluů je civilizační schopnost Isibongo, díky které získá právě pokořené město s vaší ustájenou jednotkou bonus k loajalitě a jednotka, která dané město dobyla, se může rovnou vylepšit v Corps či Army. Opět za předpokladu, že máte odemčené příslušné Civics.

Jestli vás Zulu a vlastně i ostatní nové civilizace lákají, měli byste zpozornět a vyhlížet na Steamu datadisk Civilization VI: Rise and Fall, který vyjde zítra odpoledne.

Nejnovější články