Next Car Game sdílí podobný osud s Kingdom Come
zdroj: tisková zpráva

Next Car Game sdílí podobný osud s Kingdom Come

31. 1. 2014 20:00 | Preview | autor: Adam Homola |

Vývojáři z Bugbear Entertainment se v aktuální tiskové zprávě trošku rozpovídali a vypadá to, že mají s českými Warhorse Studios dost společného. Jak jistě všichni víte, v současné době Bugbear pracují na závodní arkádě Next Car Game plné destrukce. Hru nejdřív nabízeli vydavatelům, kteří o ni ale nejevili zájem. Prý vývojářům doslova řekli, že pro takovou hru není na trhu místo, že není zájem ze strany hráčů. Bugbear to nevzdali, hře věřili a šli s ní na Kickstarter. Tam se bohužel slova vydavatelů potvrdila, protože vybrat 350 tisíc dolarů se nepodařilo.

V takové situaci by to už mohlo vypadat pomalu na zavření studia nebo minimálně přeorientování se na nějaké mobilní hry či práci na zakázku. “My jsme v naši hru ale věřili natolik, že jsme se rozhodli vydat hratelnou ukázku technologie a odezvou od hráčů jsme byli doslova ohromení. Předobjednávky na našem webu vylétly prudce nahoru a částku, o kterou jsme si řekli předtím na Kickstarteru, jsme měli v kapse za týden. Hlavně nám to ale krásně demonstrovalo, že hráči v naši hru věřili,” napsali Bugbear v tiskové zprávě.

Vývojáři pak dali Next Car Game na Steam do Early Access programu, kde si můžete předběžný přístup do hry koupit za 24 euro nebo deluxe edici za 34 euro. Tvůrci se teď pochlubili, že za jeden týden jim už stihla NCG dohromady vydělat přes jeden milion dolarů. A to jen z jejich webu a z Early Access verze na Steamu. Next Car Game bude asi patřit do chlívku her, které chcete, ale vlastně ani nevíte že je chcete - ostatně Kickstarter se nepovedl a skončil neúspěchem. Ale stačilo vydat hratelné demo a hned se prachy začaly sypat.

Next Car Game má tak trochu podobný osud jako Kingdom Come: Deliverance. Ani v jednom případě hra u vydavatelů neuspěla. V případě Bugbear si asi vydavatelé mysleli, že by prošla jen kopie Need for Speed a ne demoliční závody obyčejných aut, žádných nablýskaných sporťáků. A Warhorse zase u vydavatelů částečně dojeli na to, že ve hře nemají draky a magii. Kingdom Come má ale štěstí, že se nemusí pokoušet o úspěch až na třetí pokus, ale vyšlo to hned na Kickstarteru. Warhorse i tak Bugbear si tedy hru nakonec vydají sami a vydavatelé, kteří se v obou případech netrefili, z toho nebudou mít nic.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

U NCG je ale zajímavé především to, že videa, obrázky a sliby hráčům nestačily. Stačilo ale vydat hratelnou ukázku, pak dát prototyp na Steam a hned se peněženky otevřely bez ohledu na stav vývoje hry. Ostatně už několik dlouhých týdnů se na Steamu na pozici prvních dvou nejprodávanějších her střídá dvojice DayZ a Rust. Obě to jsou Early Access hry, obě nejsou ani zdaleka dodělané, jsou plné bugů a jsou bez vydavatele. Obě svým tvůrcům ale vydělávají neskutečné peníze a to mají do dokončení ještě hodně dlouho. Next Car Game mezi deseti nejprodávanějšími hrami na Steamu v tuto chvíli není, ale mezi nejprodávanější Early Access hry se řadí.

Warhorse už slíbili, že budou po skončení Kicksrateru s vybíráním peněz pokračovat na svých stránkách a backeři pak získají předběžný přístup do malé části hry, která se bude postupem času rozrůstat. Bude pak zajímavé sledovat, jaký vliv bude mít taková hratelná ukázka Kingdom Come na příliv peněz a co se stane, až bude na Steamu dostupná alespoň nějaká Early Access verze. Nezapomínejme, že i takový Star Citizen vybral na Kickstarteru “jen” dva miliony dolarů a těch zbylých 35+ milionů dal už na svých stránkách...

Nejnovější články