NHL 18 přibruslí na vlně změn a novinek již v polovině září
zdroj: tisková zpráva

NHL 18 přibruslí na vlně změn a novinek již v polovině září

22. 6. 2017 15:14 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Byť hokeji vyjma mistrovství světa nevěnuji příliš času, jeho videoherní adaptace u mě patří k těm nejoblíbenějším sportovním simulacím (hned po závodních hrách). NHL 16 byl skvělý díl a NHL 17 v podstatě v ničem nezaostávala, ale ani sérii nijak moc neposunula. Všechny pohledy tak napjatě směřují k právě oznámené NHL 18 a jejímu potenciálu vnést do dobré hratelnosti zase trochu toho čerstvého mrazivého vánku.

Byť se hratelnost posledních dílů mírně zrychlovala, aby odpovídala svižnému tempu mladíků reálného NHL, nikdy se jí nepovedlo přesně přenést hbité kličky, výpady a nejrůznější kouzelnické triky s holí vyšvihnuté ve zlomku vteřiny.

Tvůrci z EA Vancouver si uvědomují tento nedostatek, což potvrzují slova vedoucího producenta Seana Ramjagsingha: „Nové NHL je celé o mladých hvězdách.“ Jeho tvrzení podtrhuje i aktuální hvězda Edmonton Oilers Connor McDavid, který je oficiální tváří krabičky hry NHL 18 a je na to patřičně hrdý.

zdroj: Archiv

Teď už ale ke konkrétním novinkám. Ti z vás, kteří se o lední hokej a jeho NHL soutěž zajímají víc, již určitě slyšeli název Vegas Golden Knights. Jedná se o nový tým, který započne svou cestu ke slávě s nadcházející NHL sezónou a obohatí samozřejmě i NHL 18 jako již 31. hratelný tým s domovskou T-Mobile arénou. Jedná se o netradiční časovou exkluzivitu, protože skutečného debutu se Vegas Golden Knights dočkají až pár týdnů po vydání hry.

Dalším velkým obohacením je nový mód NHL Threes. Pokud se vám také líbí aktuální podoba prodloužení, kdy na každé straně stojí pouze tři hráči, můžete otevřít šampaňské. NHL Threes je arkádový mód čistě o tom. Opravdu rychlý hokej se spoustou gólů v režimu tři na tři se sice v sérii už párkrát objevil, ale ještě nikdy v takovém rozsahu a stylu.

NHL 18 zdroj: tisková zpráva

Kvůli tomuto módu byla vytvořena speciální kluziště, která jsou zhruba o čtvrtinu menší než ta standardní pro NHL. Že jde o mnohem arkádovější zápasy dokazuje i barevnější výzdoba v okolí kluzišť a nový komentátor. Ten nepopisuje suše utkání, ale vtipně komentuje opravdu zajímavé momenty na ledě a dostává tak fanoušky (a hráče) do varu. NHL Threes můžete hrát v gaučové kooperaci či proti sobě, stejně tak po síti. Dokonce je k dispozici kampaň pro jednoho s možností odemknutí nových dresů, log či spoluhráčů.

Pokud jste si oblíbili v minulém díle představený mód s draftováním hráčů, můžete své nasbírané zkušenosti využít v již zavedeném manažerském Franchise módu, který je tímto v praxi běžně používaným draftovacím systémem rozšířen. Naopak, jste-li absolutními nováčky, je pro vás připraven úplně nový tréninkový kemp, kde nejprve shlédnete videa s komentáři skutečných profesionálů, abyste pak jejich rady využili v připravených výzvách.

Další novinky se týkají samotné akce na ledě, která by měla nabrat na rychlosti a akčnosti. K tomu dopomohou nové parádičky jako blesková střela či přihrávka mezi nohama, klička jednou rukou, bekhendová stahovačka nebo třeba Datsyukovo nadhození. Novinek se dočkala i obrana, především napadání hokejkou, vypichování puků a zametání pro pokrytí co největší plochy.

Za zmínku stojí i značně vylepšená umělá inteligence, která by měla vymýšlet mnohem lepší útoky a hlavně konečně správně přihrávat. Doteď nebylo neobvyklé, že vám AI hráči nahrávali za vás, což vedlo k častým chybám. V NHL 18 si AI hráči mají domyslet, kam hráč vlastně jede a přihrát na takové místo (a ne tam, kde byl v době žádosti o přihrávku).

NHL 18 zdroj: tisková zpráva

Jinak se vracejí všechny oblíbené módy z minulých dílů, které se pravděpodobně dočkají jen menších změn a balančních úprav. NHL 18 vychází již 15. září na Xbox One s PlayStation 4 s českými titulky a českou Extraligou. K dispozici jsou i verze Young Stars a Young Stars Deluxe s obsahem zaměřeným na Connora McDavida, jejichž předobjednáním získáte třídenní náskok před ostatními hráči.

Nejnovější články