Obří mapa antického světa? Realistické bitvy? Field of Glory: Empires nabízí obojí
zdroj: tisková zpráva

Obří mapa antického světa? Realistické bitvy? Field of Glory: Empires nabízí obojí

11. 4. 2019 12:05 | Preview | autor: Václav Pecháček |

S Alešem jsme se u antické bitevní simulace Field of Glory 2 hodně pobavili, jak se můžete přesvědčit v našem LongPlayi. Je to vážně výtečná strategie, zábavná, hluboká uvěřitelná, plná nepředvídatelných situací. Jediné, co mi u ní chybělo, byla nějaká kampaň ve stylu série Total War. A moje modlitby k Jupiterovi byly vyslyšeny, poněvadž se chystá Field of Glory: Empires.

K oznámení téhle grand strategie sice došlo už před několika měsíci, ale tehdy nám protekla mezi prsty, takže se k ní dostáváme až teď – a až tak moc to nevadí, protože se s vámi aspoň můžu podělit o pořádné záběry z hraní. Nejdřív ale atmosférický trailer, který vás dostane do správné imperialistické nálady.

zdroj: Archiv

Vytrvalý centurion. A teď nějaké čisté, jasné informace. Field of Glory: Empires před vás rozloží mapu antické Evropy, na níž budete ovládat některý národ: Římany, Seleukovce, Galy, Athény, to už si vyberete sami. Budete rozvíjet svou říši, uzavírat diplomatické svazky, vést dobyvačné války.

A právě bojování je něco, čím by se Empires mohly odlišit například od chystaného Imperator: Rome od Paradoxu. Tedy, ony bitvy v samotné hře zjevně nebudou nic unikátního, prostě se na mapě sejdou dvě vojska a hra automaticky vyhodnotí, které z nich vyhraje. Nuda! Ale pozor. Je tu ještě možnost bitvu exportovat do Field of Glory 2.

V tu chvíli se celá armáda včetně generálů, vybavení, zkušeností a dalších drobností přenese do sesterského bitevního simulátoru, vy ji tam odehrajete dle svých nejlepších taktických schopností a následně ji exportujete zpátky do Empires, kde hra vyhodnotí výsledek a aplikuje ho na strategické mapě. A to už je pořádně zajímavé.

Jak to funguje, si můžete prohlédnout například na (technicky bohužel nepříliš zdatně provedeném) livestreamu vývojářů, který přiložím níže. Moje jediná obava tkví v tom, aby exportování netrvalo příliš dlouho, zvlášť když váš počítač bude už tak pěkně opocený z toho, že na něm běží dvě strategické hry najednou.

Dalším nápadem, který by mohl Empires odlišit od jiných antických velkolepých strategií, je simulace progresivity, či naopak dekadence, jednotlivých národů. Některé civilizace zastydnou ve svých tradicích a sledují, jak je dynamičtější konkurenti předbíhají. Jiné se přizpůsobí, zavedou nové styly vládnutí a můžou pokračovat v expanzi.

Field of Glory: Empires evidentně pracuje s výrazně menším rozpočtem než Imperator: Rome, je to vidět na grafické stránce hry i na kvalitě traileru či streamu. Zároveň nabízí výrazně méně podrobnou mapu – kde je v Imperatorovi Itálie rozdělena mezi 15 různých národů, tam stačí Empires 4 nebo 5.

Díky bitvám integrovaným s Field of Glory 2 by si ale nejnovější produkt vydavatelství Slitherine mohl najít svou vlastní skupinu oddaných fandů, zvlášť když nabídne rozsáhlý multiplayer. Tahový systém navíc funguje ve stylu WEGO, tedy tahy různých frakcí se odehrávají současně a záleží na vaší schopnosti předvídat úmysly nepřítele.

Vypadá to zkrátka docela růžově. Jestli byl optimismus namístě, zjistíme už někdy během letoška, kdy Field of Glory: Empires vyjde na PC.

zdroj: Archiv

Nejnovější články