Otevřený svět Days Gone jde motorkáři Deaconovi po krku na každém kroku
zdroj: tisková zpráva

Otevřený svět Days Gone jde motorkáři Deaconovi po krku na každém kroku

13. 6. 2017 16:15 | Preview | autor: Adam Homola |

Akční adventuru v otevřeném světě Days Gone prezentovala minulý rok Sony prostřednictvím hordy zombíků, kteří se přes sebe valili jako vlny. Letos zvolili tvůrci trochu jiný přístup a nabídli o něco více reprezentativní ukázku hratelnosti. Ne snad, že byste ve hře na obří masy zombies nenarazili, ale na denním pořádku to spíš nebude.

Mnohem častěji budete chodit na mise, potkávat menší skupinky nepřátel a využívat prostředí ke svému prospěchu. Hlavní hrdina Deacon St. John sice nevypadá jako největší sympaťák pod sluncem, ale motorku má hezkou. A bude ji potřebovat, protože Deacona chce v nekompromisním světě Days Gone zabít skoro všechno a všichni.

Vývojáři nastaví Deaconovu osobnost a přístup k věci hned na začátku videa, kdy hlavní hrdina odmítne pomoct veliteli jedné z osad. Na informaci o ztraceném kamarádovi však okamžitě zareaguje a vydá se ho hledat. Deacon by měl být loajální a ochotný nasadit za své kamarády krk, ale v podobných věcech prý bude velmi vybíravý - rozhodně nemá jít o standardního hrdinu a dobráka, co by pomáhal babičkám přes přechody. Ideálně by měl pomáhat především sám sobě, protože bude stát proti spoustě nepřátel.

Vývojáři minulý rok ukázali tři typy nepřátel v čele s dospělými Swarmery, kteří jsou nebezpeční ve skupinkách i o samotě. Newts jsou infikované děti používající taktiku hit-and-run a nakonec to byla Horda, skládající se ze stovek a stovek Swarmerů.

zdroj: Archiv

K "sympatickému" triu letos přibyly další dva druhy nepřátel. Runners jsou infikovaní vlci lovící ve smečkách a jen tak jim neujedete ani na motorce. Ragers jsou infikovaní a extrémně silní medvědi, které je prý skoro nemožné zabít. Posledním novým typem nepřítele je Swarm, tedy jakási menší variace Hordy. Swarmy budete ve hře potkávat mnohem častěji než regulérní Hordy, ale i přes jejich menší velikost neznamená, že byste nad nimi měli jen tak mávnout rukou.

Velkým nepřítelem pro vás budou i obyčejní lidé. Svět Days Gone je totiž plný zlých jedinců, kteří se vás budou pokoušet zabít hned, jak vytáhnete paty z jakékoliv osady. Ostatně, právě tím by se chtěla Days Gone odlišit od ostatním akčních adventur v otevřeném světě: tady se nebudete vydávat do světa za nebezpečím. Nebezpečí po vás půjde cíleně bez ohledu na to, co zrovna děláte nebo kam jedete.

Nástrahy herního světa vývojáři prezentují i přepadením ve formě nataženého lana na cestě, které Deacona spolehlivě sundá z motorky za jízdy, jen aby následovala menší bitka s loupežníky. Tvůrci tvrdí, že drtivá většina podobných pastí nebude naskriptovaná a půjde o přirozenou součást dynamického světa. V kůži Deacona byste se tak měli mít na pozoru nejen kvůli strachu o svůj život. Leckteré prvky herního prostředí můžete naopak využít ve svůj prospěch, jak je vidět na záběrech videa.

Swarm pochutnávající si na ostatcích lidí můžete šikovným umístěním nálože nasměrovat na blízký kemp Marauderů, tím se jich zbavit a posunout se k cíli mise. Tuhle a téměř jakoukoliv jinou misi můžete hrát pomalu, takticky a stealh, nebo naopak nabít zbraně a vydat se přímo za nosem, střílet hlava nehlava a udělat si z toho přímočarou akci, jak popisují tvůrci na PS Blogu. Různé styly hraní budou v Days Gone podporovat také různé nástroje a schopnosti hlavního hrdiny.

Days Gone dostává díky novému videu mnohem jasnější a konkrétnější obrysy, ale absence data vydání naznačuje, že si tuhle open world akci letos (a možná ještě ani na začátku příštího roku) nejspíš nezahrajeme.

Nejnovější články