PlayStation 4 umí díky novému updatu 5.0 česky
zdroj: tisková zpráva

PlayStation 4 umí díky novému updatu 5.0 česky

4. 10. 2017 11:15 | Preview | autor: Adam Homola |

Po několika letech na českém trhu se PlayStation 4 konečně naučil česky. Právě čeština je jedním ze sedmi nových jazyků, do kterých si můžete uživatelské rozhraní konzole přepnout. Čeština je samozřejmě volitelná, tudíž je potřeba systém konzole aktualizovat na verzi 5.0 a poté v nastavení přepnout jazyk na češtinu.

Lokalizace uživatelského rozhraní konzole do sedmi nových jazyků je ale pouhou drobností, poněvadž verze 5.0 přináší mnohem zajímavější a užitečnější novinky v čele s úpravami rozhraní, novými funkcemi, rodinnými účty, nebo vylepšeným streamováním.

Například funkce Team Tournaments potěší všechny esportovce bojující o nejvyšší příčky v různých turnajích. Team Tournaments jsou rozšířením záložky Events, kde najdete možnost přidat se či vytvořit tým hráčů se kterými můžete hrát ve vybraných multiplayerových hrách. Svůj tým můžete také zaregistrovat do nadcházejících turnajů, podívat se co vás čeká za zápasy, zkontrolovat výsledky atd.

Každý takový tým může mít až sto členů a vy sami můžete být členy až šedesáti týmů najednou. Každý tým má samozřejmě také svůj vlastní chat. Podpora Team Tournaments není mezi hrami zatím ještě téměř nijak rozšířená – momentálně ji podporuje pouze Uncharted 4 a Mantis Burn Racing, ale další tituly mají následovat.

Z úplně jiného spektra, ale neméně užitečně zní i vylepšení pro rodičovskou kontrolu a obecně nastavení účtů. Původní systém hlavního a vedlejšího účtu tak letí z okna a nahrazuje ho „rodinný“ systém. V něm stačí nastavit který účet je rodič a který dítě, jen abyste pak mohli z pozice rodiče nastavovat na účet vaší ratolesti různá obsahová omezení na základě věku.

Omezení (například nemožnost hrát tituly s ratingem 18+) jsou navíc vázaná na účet, nikoliv na konzoli, tudíž nemusíte mít obavy, že by vaše dítko hrálo na svém účtu na jiné PS4 násilné hry. Majitel „dospěláckého“ účtu navíc může spravovat veškerá případná omezení a nastavení dětského účtu z mobilního telefonu či z této webové stránky.

37438503102_d6dfff70d8_b zdroj: tisková zpráva

Mezi další novinky patří možnost sledovat libovolný účet na PlayStation Network bez nutnosti být přáteli. Videa a obrázky od takového účtu pak uvidíte v kategorii What’s New. Streamery a jejich diváky pak jistě potěší možnost streamovat skrze Twitch v 1080p a 60fps. Takhle streamovat můžete ale pouze z PlayStation 4 Pro, standardní PlayStation 4 má bohužel smůlu.

Aktualizace 5.0 dále vylepšuje drobnosti u přehrávače hudby, notifikací, zpráv a jistě oceníte také vylepšení Quick Menu, kde můžete vidět různá systémová upozornění. Nově lze také přehrávat DVD a Blu-Raye skrze PlayStation VR s podporou zvuku 5.1 a 7.1. Aktualizace 5.0 je už dostupná široké veřejnosti, stačí mít tedy konzoli připojenou k internetu a můžete stahovat.

Nejnovější články