Plnění úkolů v Mount & Blade II: Bannerlord ovlivní i počet vojáků, které můžete najmout
zdroj: Vlastní foto autora

Plnění úkolů v Mount & Blade II: Bannerlord ovlivní i počet vojáků, které můžete najmout

27. 3. 2017 9:42 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Mount & Blade II: Bannerlord je sandboxová hra a musí tomu odpovídat i charakter úkolů, které vám ukládají NPC - připomínají tvůrci z TaleWorlds v dalším příspěvku na blogu studia. V prvním dílu, respektive Warband jste vozili dopisy, lovili zločince, vybírali daně a po čase, s dost velkou armádou a měšcem, jste je jen využívali ke zlepšení vztahu s někým, koho jste potřebovali. V Bannerlord má ovšem platit, že dobrý vztah s NPC potřebujete během celé hry, a že úkoly budou mít větší význam pro vás, i pro pohlcení světem hry.

Vztah s NPC bude důležitý v jedné z klíčových součástí hry - rekrutování nových vojáků. Namísto, abyste přijeli do města a sebrali všechny rekruty, které dané místo nabízí, musíte jednat s postavou, která funguje jako zprostředkovatel. Čím lepší vztahy s ní budete mít, tím lepší nabídku dostanete, a naopak. Logicky si tak budete chtít, minimálně na začátku, vytvořit dobrý vztah v alespoň jednom městě či osadě, kam se budete vracet pro další rekruty, a poslouží jako vaše hlavní zásobárna.

Souvislejší plnění úkolů pro vybrané postavy se tak stane klíčové pro rozvoj vztahu s danými NPC, ovšem počítejte s tím, že čím reputace u jedné roste, u jiné může klesat. Prostě nebude schvalovat vaše přátele, spolupracovníky atd. Čím širší bude vaše síť kontaktů a spojenců, tím výrazněji se promítne do celého světa. Dá se tedy čekat, že pokud budete hodně pomáhat jednomu obchodníkovi, jeho konkurenta to asi nepotěší. To samé bude samozřejmě platit pro šlechtu.

U šlechty to ostatně trochu platilo i v předchozích dílech. V Bannerlord je ovšem důležité, že každý úkol by měl mít několik možných řešení. Kupříkladu někdo ve městě vás pošle zlikvidovat bandu lapků, která ovládla jednu z ulic. Když tam dojdete, vůdce gangu vám nabídne alternativu. Můžete se vrátit za zadavatelem, přimáčknout ho ke zdi a vyrazit z něj peníze za to, že si dovoluje zpochybňovat pozici gangu. Nebo můžete lapky vymlátit, následně sem dosadit svoje muže a zaujmout jejich místo, což vám zajistí pravidelný přísun peněz.

Velmi často byste měli mít několik rovnocenných možností, které se možná liší morálkou, ale přiznejme si, kdo nikdy nevypálil vesnici jen proto, že z ní bylo tolik peněz, že z toho vaše kumpanie žila další měsíc? A když se vesničané postavili na odpor, rekruti měli pár bodíků zkušeností navíc… Inu, život je zde krutý.

Počítejte ovšem s tím, že když už si nějaké NPC „vypipláte,“ je lepší se o něj i starat. Jak psal Vašek minule, postavy mohou zemřít a v blogu, ač to není řečeno naplno, je naznačené, že i vás milý zprostředkovatel vojáků by mohl přijít k úhoně. Takže na něj dávejte pozor, možná to není vysloveně váš kamarád, ale hodí se.

zdroj: Archiv

Kdy vyjde Mount & Blade II: Bannerlord, stále nevíme. Optimisté tiše šeptají o letošním roku, ale studio mlčí. 

Nejnovější články