Plošinovka Suppressed vypráví příběh útěku ze země podobné Severní Koreji
zdroj: tisková zpráva

Plošinovka Suppressed vypráví příběh útěku ze země podobné Severní Koreji

1. 7. 2016 18:30 | Preview | autor: Adam Homola |

Her, které by se vážně věnovaly Severní Koreji z pohledu běžného občana země a ne vojáka, bychom mnoho nenašli. Jendou z nich je Suppressed, která vás postaví do role malého chlapce žijícího v jedné z malých vesnic. Hra se sice přímo v Severní Koreji neodehrává, ale autorka hry Angela He na svém webu svůj imaginární diktátorský stát s KLDR přímo srovnává. Silnou inspiraci prý brala nejen v tamní situaci, ale také jejich politice a kultuře.

Suppressed ale zároveň nemá severokorejský režim vykreslit pouze v tradičním negativním světle. Hra se chce pokusit ukázat jak špatné, tak dobré stránky izolované země, kde vládne nekompromisní diktátor. Dle popisku jde sice o akční plošinovku s RPG prvky a špetkou hororu, ale tradiční hrou Suppressed být nemá a ani jí být nechce.

Částečně jde o vizuální novelu a částečně o vzdělávací nástroj, od kterého byste měli odejít s alespoň nějakými informacemi o Severní Koreji a soucitem pro uprchlíky, kterým byla základní lidská práva pošlapána. Hra si tak klade za nelehký cíl lidi bavit a zároveň i vzdělávat.

Vaším cílem je útěk z izolované země na svobodu. Na to nebudete tak úplně sami a po cestě potkáte několik dalších lidí, se kterými si můžete vzájemně pomáhat. Šíři a dopady místní propagandy máte prý plně pochopit až ve chvíli, kdy si dáte dohromady celý váš příběh a příběhy všech ostatních postav.

zdroj: Archiv

Suppressed najdete i na službě Steam Greenlight, ale tam už váš palec nahoru nepotřebuje – schválení se dočkala a jak vývojářka sama píše, hra je hotová, nachází se v betaverzi a vydání je za rohem. Betu si můžete zdarma stáhnout například z Itch.io, nebo z Gamejolt, kde najdete i soundtrack. Nepočítejte ale s tím, že by vám Suppressed zabral několik letních večerů. Hrou byste měli prosvištět zhruba za hodinu čistého času a můžete to zkusit na PC, Macu či Linuxu.

K vytvoření Suppressed vedla autorku současná uprchlická krize v Evropě, lépe řečeno její negativní vnímání ze strany mnohých Evropanů. „Díky tomu jsem si zjistila něco o severokorejských uprchlících a jejich příbězích. Mnoho z nich bylo příšerných. I přesto se ale většina lidí Kim Čong-unovi a jeho režimu často jen směje. Zadejte si do Googlu Kim Čong-un a na prvním místě vám vyskočí memy. Proto jsem se rozhodla vytvořit hru točící se kolem uprchlíků ze Severní Koreje, aby se lidé dozvěděli něco o situaci, kterou populární vtipy překrývají,“ napsala Angela He na svém webu.

Nejnovější články