Podívejte se na působivý trailer nové sady Ikoria pro Magicy, ve které nebude chybět Godzilla
zdroj: Dotesports

Podívejte se na působivý trailer nové sady Ikoria pro Magicy, ve které nebude chybět Godzilla

3. 4. 2020 10:58 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Ikoria není z těch sfér, na kterých byste chtěli strávit dovolenou. Je totiž doupětem gigantických bytostí, které neustále mutují do větších a ještě nebezpečnějších monster, kterým na naší sféře, tedy na Zemi, říkáme kaidžu. Právě do těchto míst se vydává dubnová sada karetní hry Magic: The Gathering, která přináší hodně zajímavé novinky od mutace přes společníky až po žetony dovedností a slavná filmová monstra.

Než se ale pustíme do rozboru novinek, podívejte se na oficiální trailer, který vám dobře navodí atmosféru zdejšího světa, kde se na život a na smrt bijí příšery.

zdroj: Wizards of the Coast

Sférochodkyně, která ze svého luku vystřeluje hodné bytosti, se jmenuje Vivien Reid a nesetkáváme se s ní poprvé. Ve skutečnosti jde o její šestou kartu planeswalkera, která vám dovoluje kdykoliv nahlédnout na vrchní kartu vašeho balíčku, a pokud je to bytost, můžete ji i zahrát. Známe i druhého Planeswalkera sady Lukku, který exiluje své vlastní bytosti, aby je mohl zahrát později nebo je nahradil něčím větším z balíčku.

Ale v úvodu jsem vám slíbil nové mechanismy, tak si je pojďme rozebrat. Hlavním lákadlem je schopnost Mutate, tedy mutování. Bytosti s touto schopností můžete zahrát buď standardním způsobem, nebo je nechat zmutovat za jinou cenu. Mutující kartu dáte na vršek nebo pod jinou kartu tak, aby se zakrylo jméno, obrázek a typ druhé karty.

Ve výsledku to vypadá, jako když svým bytostem dáváte očarování a vybavení, ale funguje to docela jinak. Obě bytosti se stávají jedním tvorem, který je z hlediska jména, typu, barvy, síly a obrany definovaný kartou nahoře. Tato bytost má ale všechny schopnosti obou zmutovaných karet.

zdroj: Wizards of the Coast

A mutovat můžete prakticky donekonečna, vytvořit bytost složenou třeba z deseti karet. Mutovaná karta ale vyloženě nevstupuje do hry, takže nespouští na tom závislé efekty. Dá se samozřejmě zrušit counterovacími kouzly, a pokud vás napadlo, že jí podstřelíte bytost, se kterou se chce zmutovat, tak si nepomůžete. V takovém případě se mutující bytost zahraje běžným způsobem, což v mnoha případech znamená, že její vyvolávač dokonce ušetřil nějakou tu manu.

Další originální novinkou sady Ikoria: Lair of Behemoths jsou žetony dovedností. Fungují prakticky stejně jako žetony +1/+1 a jedu, s tím rozdílem, že vašim bytostem dávají schopnosti navíc, například flying, lifelink, trample a podobně. Naštěstí budou v prodeji skutečné žetony usnadňující přehlednost bojiště, což ale nemusíte řešit, pokud se věnujete digitální Areně.

Poslední novinkou z hlediska mechanizmů jsou společníci. Bytosti se schopností Companion můžete normálně zařadit do svého balíčku, ale tím přijdou o tuto schopnost, která má dvě části. Do každé hry si můžete vzít jediného společníka, který začne hru ve vašem sideboardu (mimo hru). Jeho schopnost Companion pak upravuje pravidla stavby vašeho balíčku (například Keruga vám zakazuje mít v balíčku karty s cenou 1 a 2).

V čem je jeho výhoda? Společníka můžete kdykoliv během hry zahrát se sideboardu a od té doby se bude chovat jako každá jiná karta. Můžete s ní za všech okolností počítat a nespoléhat na náhodné dobírání karet z balíčku. Je to tedy něco mezi běžnou bytostí a Commanderem, kterému může rovněž dělat společnost.

zdroj: Wizards of the Coast

Jinak se edice Ikoria bude hodně točit okolo klasické schopnosti Cycle, která umožňuje zahodit a dobrat novou kartu. A i tentokrát se můžete těšit na různé arty stejných karet, i když zcela výjimečně to v Ikorii bude opravdu speciální.

Vybrané karty mají kromě běžného obrázku svou kreslenou verzi přetékající do okrajů a textového pole. Tyto karty se označují jako Showcase, ale mnohem zajímavější je třetí varianta z cyklu Godzilla Series. Wizards of the Coast se spojili s televizní společností Toho a mají tak práva na zpracování ikonických monster (zprávu vypustili do světa 2. dubna, takže nejde o apríl).

  zilorthastrengthincarnate zdroj: Wizards of the Coast

Z hlediska pravidel jde o úplně stejné karty s nádherným obrázkem, ale i jiným názvem, což je v univerzu MTG poměrně matoucí. Například Godzilla, King of the Monsters je ve skutečnosti Zilortha, Strength Incarnate.

Tato karta přichází s nevšední schopností a slovy Lethal damage, se kterými se běžně nesetkáváme. Pokud by Godzilla měla dostat zranění, které by ji zabilo (tedy 3+), tak se místo toho brání svou silou (7). Musíte jí tedy rovnou udělit velké zranění, nebo se jí zbavit třeba mínusovými žetony.

Edice Ikoria: Lair of Behemoths dorazí 16. dubna a do té doby budou postupně unikat chystané karty, které můžete procházet třeba zde.

Nejnovější články