Popadněte kamarády a zachraňte svět v sympatickém tahovém RPG For The King
zdroj: tisková zpráva

Popadněte kamarády a zachraňte svět v sympatickém tahovém RPG For The King

7. 3. 2018 16:18 | Preview | autor: Václav Pecháček |

Už od dob výpravy za svatým grálem je známo, že divné ženy ležící v jezírkách rozdávající meče nejsou žádným základem pro systém vládnutí, a stejně se vždycky najde nějaký arogantní vousáč, co všechny obyvatele přesvědčí, že je jejich králem. V případě tahového RPG For The King si to naštěstí někdo nenechal líbit a bez milosti ho sprovodil ze světa. I když, „naštěstí“ v tomhle konkrétním případě možná není to pravé slovo, protože následkem atentátu zavládl po celé zemi chaos. Ještě že tu je kontrarevoluční družinka dobrodruhů, která si se zlem poradí.

Hra je rozdělená na dvě fáze: objevování a boj. Nejdříve ze všeho je vygenerován fantasy svět ohrožený silami Chaosu a pokrytý nejen darebáky, ale i náhodně vytvořenými a uspořádanými questy a událostmi. Vaším úkolem je objevit, co můžete, a zničit, co musíte. Jednou budete chodit po svých, jindy se nalodíte na koráb a vydáte se brázdit oceán, a dokonce je možné i vzletět k nebesům v horkovzdušném balónu.

Když se pak dostanete do bitvy, For The King nejvíc ze všeho připomíná žánr JRPG. Obě strany stojí proti sobě seřazené jak napoleonský pluk o třech lidech a buď používají schopnosti a útočí, nebo čekají, až na ně to samé zkusí nepřítel. Vývojáři se chlubí tím, že bojový systém je vážně unikátní a můžete do něj zasáhnout různými způsoby, což nepříliš přehledně demonstruje následující video.

zdroj: Archiv

Všechny extrovertní podivíny, co si svá fantastická dobrodružství radši užívají spolu s ostatními lidmi místo o uklidňující, sladké samotě, určitě potěší možnost kooperativního multiplayeru. Hra je sice bez problémů hratelná i v jednom člověku, ale v plné partě tří lidí se vám otevřou zajímavé taktiky, například se rozdělit, abyste za kratší čas prozkoumali širší prostor. V plné verzi prý bude vybalancovaná i možnost hrát ve dvou, které se zatím vývojáři tolik nevěnovali.

Co se týče složení vaší družiny, vypadá to na klasickou várku fantasy klišé. Lovec připomíná Orlanda Blooma, protože umí střílet z luku, mudrc zastupuje roli čaroděje Mithrandira, kovář je nezlomný jako syn Glóinův. Postupně si ale můžete odemknout i zajímavější parťáky, například bylinkáře, dřevorubce nebo pokladače pastí.

Všechno jsou to, alespoň co do názvu a stylizace, obyčejná povolání obyčejných lidí, takže moc nechápu, proč bojují ve jménu navoněné královny vdovy, co si žije v krásném paláci, nosí brokátové róby a nikdy v životě se nedotkla poctivé práce. Ale je pravda, že někdy je možná lepší třídní boj na chvíli odložit, aspoň dokud nebude ukončen o něco důležitější boj proti nepředstavitelným hrůzám pekelným.

Když válku prohrajete, je konec, i když samozřejmě ne úplný. Systémem progrese byste hru mohli směle zařadit do žánru roguelike, protože celý svět se zkrátka vygeneruje znovu a vy začínáte od píky. Zůstanou vám však nové třídy nebo kousky legendárních zbraní, co jste minule odemkli, takže byste se časem měli posouvat blíž a blíž konečnému vítězství.

zdroj: Archiv

For The King si prošlo jak Kickstarterem, tak early accessem na Steamu, a počátkem dubna se konečně chystá na plné vydání. Než se tak stane, můžete ještě využít snížené ceny v předběžném přístupu, která momentálně činí 15 eur. Plná verze bude o něco dražší.

Nejnovější články