Prosincová nálož her „zdarma" pro PS+, Xbox Live Gold a Switch Online je příjemně pestrá
zdroj: tisková zpráva

Prosincová nálož her „zdarma" pro PS+, Xbox Live Gold a Switch Online je příjemně pestrá

29. 11. 2018 12:48 | Preview | autor: Adam Homola |

Konec roku se blíží a Sony ho chce uzavřít ve velkém stylu. Minimálně tedy pro předplatitele služby PlayStation Plus, kterým už za pár dnů nadělí dva hodně povedené kousky. Prosincovým titulům pro PS+ totiž vévodí výborný horor SOMA a fajnová arkádová akce navenek se tvářící jako závodní hra, Onrush.

Pokud vám snad SOMA v roce 2015 utekla, vězte, že jde o horor od Frictional Games, tvůrců Penumbry i Amnesie. SOMA je svým způsobem hororová adventura, která se svým příběhem nebojí zabrousit i do existencionálních témat. Vývojáři vás ve hře zavřou do zvláštního industriálního komplexu, kde se dějí prazvláštní věci, na které postupně přicházíte.

O recenzi na SOMA se u nás postaral Vilém Koubek, který jí dal osmičku a vyřkl následující verdikt: „Jádro hororového receptu Frictional Games se nezměnilo, z konceptu jen zmizelo pár složek, které nahradily jiné – stejně dobré. Soma je stále děsivá a vyčerpávající, zároveň ale nutí k hlubšímu zamyšlení a velmi tlačí na lidskost. Možná kvůli tomu nesedne každému a nezavděčí se některým milovníkům starších her studia, ale na druhou stranu otevírá brány novým hráčům, kteří už jsou unavení banálními tituly a k tomu se ještě rádi bojí.“

zdroj: YouTube

Pokud se ve hrách neradi bojíte, je pro vás druhá hra perfektní. V Onrush se totiž budete bát leda toho, že vás někdo sejme. Onrush se sice tváří jako závodní hra a je pravda, že váš hlavní “hrdina” je auto (nebo motorka). O závodění jako takové ale vůbec nejde, vaším úkolem je vždy něco jiného, v závislosti na zvoleném módu.

V Onrush totiž vůbec neřešíte, zda jste první, druzí nebo poslední, stejně jako tu vůbec není start ani cíl. Onrush je tak skutečně extrémní arkádou, která má svůj styl, zvládá zprostředkovat pocit rychlosti tak, že by mohlo Need for Speed závidět, a hlavně jde o výborný titul pro PlayStation Plus.

Ruku na srdce – doporučit Onrush za plnou cenu není zrovna jednoduché. Hra je opravdu dobrá, ale obsahově přeci jen lehce řídká. Ovšem mít Onrush k mání „zadarmo“, v rámci předplatného PS+, je jiná písnička. Recenzi na tuhle novinku Codemasters jsem psal před několika měsíci já a najdete ji pod tímto odkazem.

zdroj: Archiv

Jak už je na PlayStation Plus zvykem, nejde pouze o dvě velké hry. Majitelé PlayStation 3 dostanou Steredenn a Steins;Gate, zatímco majitelé PS Vita se mohou těšit na Iconoclasts (PS Vita + PS4) a Papers, Please (PS Vita). Všechny jmenované tituly budou na PS+ ke stažení od 4. prosince, jak Sony připomíná na PS Blogu.

Naděluje se samozřejmě i u konkurence. Pokud vám pod televizí trůní Xbox One či Xbox 360, dostanete hned několik zajímavých titulů, byť jde spíše o menší či starší hry. Na Xbox One se můžete těšit na povedenou logickou adventuru s prvky plošinovky Q.U.B.E. 2. Ta je moc fajn, místy připomíná Portal a byť jeho kvalit podle mého nedosahuje, jde pořád o hru, která za to stojí.

Obzvláště v případě, kdy je pro předplatitele Xbox Live Gold „zadarmo“. Recenzi na Q.U.B.E. 2 na Games bohužel nenajdete, ale na serveru Metacritic se Metascore ustálilo na krásných 76 bodech ze 100.

Dalším titulem pro Xbox One je roztomilá zážitková adventura Never Alone. Ta v sobě kombinuje „hratelnost Limba, výlet za polární kruh a exotický dokument. Ačkoliv ani jedna z části není perfektní, dohromady vytváří pozoruhodný zážitek,“ jak v recenzi napsal Láďa Loukota.

Microsoft také nezapomíná na svůj program zpětné kompatibility, díky kterému si teď můžete na Xboxu One a Xboxu 360 zahrát Dragon Age II a Mercenaries: Playground of Destruction. Oba to jsou fajn kousky, které si už asi nemá tolik cenu kupovat za nějakou větší cenu, ale v rámci Games with Gold spadají přesně do kategorie „proč ne?“

zdroj: Archiv

A do třetice všeho dobrého nesmíme zapomínat ani na Nintendo. To má svoji pořád relativně čerstvou službu Nintendo Switch Online, kde každý měsíc přibývá trojice starých her z NES. Pro prosinec to budou Wario’s Woods, Ninja Gaiden a Adventures of Lolo.

zdroj: Vlastní

Nejnovější články