Prozkoumávání a objevování je základ vaší činnosti v Mass Effect: Andromeda
zdroj: tisková zpráva

Prozkoumávání a objevování je základ vaší činnosti v Mass Effect: Andromeda

7. 3. 2017 9:25 | Preview | autor: Adam Homola |

Mass Effect: Andromeda vyjde za necelé tři týdny, a tak vývojáři pokračují ve svém postupném představování hlavních pilířů hry. Po soubojích a RPG systému došla řada na něco, co sami tvůrci popisují jako jádro hry: prozkoumávání a objevování. Ostatně jste Pathfinder a vaším úkolem je nalézt pro lidstvo nový svět.

Video vás zavede do Heleus Cluster, části vesmíru s desítkami hvězdných systémů, mezi kterými se můžete přesouvat pomocí galaktické mapy. Tu máte, stejně jako v původní trilogii, ve své lodi. Jen s tím rozdílem, že z oken Tempestu uvidíte v reálném čase všechny planety, měsíce a lodě, které jsou v dostatečné blízkosti.

Ve hře je celkem více než stovka planet, ovšem přistát můžete pouze na několika z nich. Nicméně každá taková planeta má svůj vlastní příběh, postavy a samozřejmě i hrozby. V přiloženém videu se můžete podívat na jednu z nich, planetu Elaaden, kde vládnou příliš velká horka, vody je málo a Kroganů hodně.

Na Elaadenu najdete také spoustu starodávných artefaktů, které stráží a nebo se kolem nich prostě potulují, zástupci místní fauny. K dispozici máte solidní arzenál, ale pokud nestačí, nebo vám dojdou náboje či energie, dobře poslouží předsunuté stanice. Během prozkoumávání totiž můžete objevit lokace, na které jde malá stanice přivolat. Ta vám pak slouží jako bod pro rychlé cestování, dobíječ energie, zásobárna munice a obecně jako místo, kde doplníte vše potřebné k dalšímu střetu.

zdroj: tisková zpráva

Důležitou součástí Mass Effect: Andromeda jsou Outposty, které jen podtrhují otevřenou náturu zdejšího světa, strukturu připomínající Dragon Age: Inquisition a obecně formát, díky kterému budou moct trpěliví hráči strávit ve hře nejspíš i vyšší desítky hodin. Všechno, co na každé planetě uděláte (úkoly, objevování, řešení enviromentálních problémů, komunikace s místními, zabíjení nepřátel, skenování apod.) se počítá.

Všemi výše zmíněnými aktivitami se přibližujete k tzv. „životaschopnosti“ planety. Ve chvíli, kdy je životaschopnost planety na alespoň 40 procentech, můžete zde postavit Outpost a začít vylepšovat vesmírnou stanici Andromeda Initiative jménem Nexus.

Jakmile dáte dohromady dostatečné množství bodů životaschopnosti (AVP – Andromeda Viability Points), můžete začít probouzet kolonisty z kryospánku. Koho vzbudíte, je na vás. Pokud chcete mít lepší výzkum a vývoj, je žádoucí vzbudit vědce. Pro lepší bojové schopnosti je zase vhodné vzbudit vojenský personál a pro lepší obchodování přerušit spánek obchodníkům.

Crafting dnes nesmí chybět v žádné hře s otevřeným světem a přítomen bude i v Mass Effect: Andromeda. Výstroj i výzbroj si budete moct kupovat a upravovat tak, aby sedla vašemu hernímu stylu a skrze crafting ji lze ladit ještě dál. Primární je přitom výzkum a vývoj. Výzkumem se zde rozumí manuální skenování všeho, co vám přijde pod ruku.

Za skenování všeho možného získáváte výzkumná data související s daným předmětem. Čím víc toho naskenujete, tím víc unikátních a vzácných modráků a augmentací si budete moct odemknout. A čím víc jich budete mít k dispozici, tím silnější můžete být vy sami. Skrze augmentaci si totiž lze vylepšit či alespoň rozšířit vlastnosti a možnosti zbraní i brnění ještě o kus dál.

zdroj: tisková zpráva

Tady pak přichází na řadu vývoj, nebo-li samotný crafting. V této chvíli už máte k dispozici plánky a začíná fáze zajišťování všech potřebných surovin na výrobu daného předmětu. Některé suroviny lze získat od obchodníků, jiné najdete při prozkoumávání planety, jiné zase díky těžbě speciálního drona Tempestu.

Tohle všechno můžete dělat nejen na Elaadenu, ale na každé planetě, kde lze přistát. Hráčům, kteří musí mít všechno prochozené, postavené a vynalezené už teď nezávidím. Mass Effect: Andromeda totiž vypadá na pořádného macka, do který vám může bez problémů spolknout mnoho desítek hodin. Zájemci si mohou žádost o dovolenou v práci podat od 23. března, kdy se hra objeví na PC, PlayStation 4 a Xboxu One.

Nejnovější články