Quake se vrátí už příští týden, v předběžném přístupu vyjde i na Steamu
zdroj: tisková zpráva

Quake se vrátí už příští týden, v předběžném přístupu vyjde i na Steamu

18. 8. 2017 14:12 | Preview | autor: Adam Homola |

Quake na svůj návrat pořád čeká a doposud jen oťukával zájem hráčů skrze různé krátkodobé, více či méně uzavřené betaverze. To se změní už příští týden, kdy Quake Champions vyjde na Bethesda.net i na Steamu. Zatím pouze v rámci programu předběžného přístupu, ale zároveň s velkým obsahovým rozšířením.

V úterý 22. srpna tak hráči dostanou nejen to, co jste mohli vidět v našem GamesPlayi, ale také nového hrdinu, nové mapy a další úpravy. Plná verze hry má pak vyjít v „následujících měsících“. K předběžnému přístupu Quake Champions se prozatím dostanete jen za peníze. S dříve oznámenou free-to-play verzí hry se pořád počítá, jen ji studio nabídne později.

Quake Champions, respektive tedy Champions Pack, který vám odemkne celou hru, vás vyjde na 30 eur v rámci předběžného přístupu a na 40 eur po vydání plné verze. Champions Pack obsahuje všechny aktuálně dostupné (Ranger, Visor, Scalebearer, Nyx, Anarki, Clutch, Sorlag, Galena, Slash, BJ Blazkowicz, Doom Slayer) i všechny budoucí šampióny.

Vývojáři na Bethesda.net prozradili, že do konce příštího roku plánují vydat minimálně šest nových šampiónů s tím, že v roce 2019 se dočkáme dalších přírůstků. Ty všechny jsou v ceně Champions Packu. Jako bonus k tomu dostanete ještě early access skin pro Rangera, který má být dostupný jen v předběžném přístupu. A nakonec ještě tři Reliquaries – loot chesty s různými kosmetickými drobnostmi.

zdroj: Archiv

Datum vydání free-to-play verze vývojáři neoznámili. Prozradili ovšem, že kdokoliv, kdo si v minulosti aktivoval klíč k uzavřené betě, bude moct hrát Quake Champions v rámci předběžného přístupu ve free-to-play režimu. Sice to bude možné pouze na Bethesda.net a nikoliv na Steamu, ale budete mít pochopitelně možnost si Champions Pack dokoupit, stejně jako si půjde koupit jednotlivé hrdiny zvlášť.

Pokud jste ovšem v žádné betaverzi nebyli a klíčem nevládnete, máte jen dvě možnosti: buď si Champions Pack zakoupit, nebo si počkat na vydání free-to-play verze.

Jedním z velkých přídavků do předběžného přístupu Quake Champions je i nový šampión Doom Slayer. Po BJ Blazkowiczovi tak jde už o druhého šampióna z jiné hry od Bethesdy, ovšem v případě Doom Slayera jde spíše o návrat než o premiéru. Za Doom guye jste mohli hrát třeba už v Quake III: Arena.

Zdejší variace na panáka z Dooma bude umět díky aktivní schopnosti Berserk trhat nepřátele na kusy holýma rukama, zatímco pasivní schopnost Double Jump jí umožní vyskočit výš než kdokoliv jiný. Vedle Doom Slayera bude rozpracovaná verze hry příští týden startovat také se dvěma novými mapami Church of Azathoth a Tempest Shrine.

Tvůrci přidají také speciální výzvy v podobě Rune Challenges s příslušnými odměnami, Lore System a hledání nových Lore předmětů, kdy za nalezení všech deseti dostanete unikátní skin. Přibudou také tutoriály, možnost vybrat si úroveň schopností, kosmetické drobnosti a hlasová komunikace zabudovaná přímo do hry.

Quake Champions bude sice dostupná i na Bethesda.net, tudíž se přesného srovnání nedočkáme, ale díky Steam verzi hry si budeme moct skrze SteamSpy a SteamCharts udělat o startu hry alespoň nějakou představu. Novinka id Software totiž příští týden vstoupí do jednoho z nejkompetitivnějších herních segmentů, kterému nejenže v současné době dominuje Overwatch, ale jsou tu i stálice v podobě Call of Duty, Battlefieldu, Counter-Strike: Global Offensive a dalších stříleček.

zdroj: tisková zpráva

Vedle přímé konkurence se bude Quake Champions potýkat i s extrémně silnou konkurencí nepřímou. Tento i minulý týden si však mohli tvůrci alespoň trochu oddechnout. Z jejich rivalů, střílečky LawBreakers, se žádný velký hit, minimálně na PC, zatím nestal. Studio Boss Key Productions začíná ještě hůř než Battleborn, a soudě podle SteamCharts už tak nízká čísla aktivních hráčů pořád klesají.

Nový Unreal Tournament je zatím asi ještě relativně daleko, a tak bude Quake Champions soupeřit především se vším ostatním, jen ne s LawBreakers. Na rozdíl od nové hry Cliffa Bleszinskiho mohou vývojáři z id Software v čele s Timem Willitsem stavět alespoň na světoznámé a snad pořád oblíbené značce Quake.

Quake naštěstí pro Champions nebude konkurovat sám sobě. Na Steamu je totiž k mání vylepšená verze třetího dílu Quake Live, jenže tu podle SteamCharts hrají jen stovky lidí. Nejde tak o nic velkého, a id Software chce s novým Quake Champions očividně oslovit spíše statisíce či rovnou miliony hráčů, nikoliv jen stovky pamětníků. Zda se jim to podaří, to uvidíme v plné šíři spíše až v průběhu příštího roku.

Nejnovější články