Sci-fi série X po nepovedené Rebirth pokračuje sedmým dílem X4: Foundations
zdroj: tisková zpráva

Sci-fi série X po nepovedené Rebirth pokračuje sedmým dílem X4: Foundations

29. 8. 2017 12:53 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Vesmírný sandbox s prostým názvem X je s námi již od roku 1999. Za tu dobu se dočkal celkem šesti samostatných dílů a jednoho v podstatě samostatně hratelného rozšíření a až na jednu nešťastnou výjimku šlo vždy o velice kladně přijaté tituly. Stačí, když se podíváte na Steam nebo Metacritic a vyskočí na vás hodnocení 70 a výš. Až na tu jednu výjimku, kterou je poslední Rebirth, který zklamal novináře i fanoušky série. Studio Egosoft se pokusí získat zpět svou pošramocenou reputaci novým dílem X4: Foundations.

Problém X Rebirth byl prostý – hra byla vlivem technických chyb prakticky nehratelná a přestože se snažila inovovat sérii novými prvky, většina z nich nefungovala. Situaci bohužel nezachránily ani četné patche a hra se špatné pověsti už asi nikdy nezbaví. Nebylo by překvapivé, kdyby se to projevilo i u prodejů právě oznámené X4: Foundations, ke které budou hráči přistupovat opatrněji, než kdy jindy.

Přitom to vypadá, že se je opravdu na co těšit. Nové Xko má být tím největším a nejpropracovanějším simulátorem série. Recept je samozřejmě stále stejný – poletování vesmírem, souboje s nepřáteli a obchodování s přáteli. Jen tentokrát vše působí ještě větším, epičtějším dojmem.

zdroj: Archiv

Poté, co si vyberete jednu z předpřipravených postav s různými rolemi, vztahy, loděmi a technologiemi, se asi jako první půjdete proletět. Svou loď můžete ovládat z kokpitu i z venkovního pohledu, ale časem své kapitánské křeslo předáte najatému NPC kapitánovi. Až se vaše flotila rozroste, přijde jistě vhod taktická mapa, ze které rozdáváte rozkazy jednotlivým lodím.

To pravé kouzlo však přichází s vyvinutím technologie teleportace, která vám umožní cestovat mezi všemi vašimi kocábkami. A s tím samozřejmě souvisí možnost pilotovat naprosto cokoliv. Od malých průzkumníků, přes útočné stíhačky a obchodní lodě, až k obřím křižníkům. Stačí jen poklepat kapitána po rameni a on vám mile rád přenechá místo. Jakmile vyřešíte situaci, kterou byste z principu nesvěřili umělé inteligenci, jednoduše opustíte sedačku, kapitán zaujme vaše místo a bude pokračovat ve vámi zadaném úkolu.

Další porce svobody vás čeká po vydělání většího balíku peněz, kdy si můžete dovolit stavit vlastní obchodní stanici. Stavba probíhá napojováním různých modulů na sebe, takže výsledné složení a vzezření je plně ve vašich rukách. S obchodní stanicí souvisí plně simulovaná ekonomika celého vesmíru. Prakticky vše, co ve vesmíru potkáte, bylo ve vesmíru vyrobeno a v jistou chvíli tedy ovlivnilo nabídku a poptávku daných materiálů.

To je jen kousek ledovce. Nechybí vývoj technologií, upgrade lodí, cesta obchodníka i piráta… A to je možná to nejvíce děsivé. X Rebirth chtěla být také megalomanská a jak dopadla. Snad se vývojáři z Egosoft poučili ze svých chyb, nezanedbají žádnou část vývoje a doručí nám (těžko říct kdy) kvalitní simulátor hodný svojí značky.

Nejnovější články