Slavná rallye Dakar se po 15 letech dočká další oficiální hry Dakar 18
zdroj: tisková zpráva

Slavná rallye Dakar se po 15 letech dočká další oficiální hry Dakar 18

12. 1. 2018 18:00 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Je to docela zvláštní situace. Zatímco licencované hry WRC se napříč mladými herními dějinami objevují docela často, videoherní zpracování vytrvalostních závodů Dakar abyste pohledali. Ty licencované najdete všehovšudy dvě – Paris-Dakar Rallye a Dakar 2: The World’s Ultimate Rallye. Obě z počátku tisíciletí, obě od stejného studia a obě stály za houby… Právě probíhající 40. ročník skutečného Dakaru je však ideální příležitostí pro oznámení nového licencovaného titulu Dakar 18.

To, že se herní studia nechtějí pouštět do adaptování Dakaru, není způsobeno licenčními problémy, ale samotnou podstatou tohoto závodu. Zatímco běžné WRC se odehrává na pevně načrtnutých tratích, kde se nemusíte dělat s terénem mimo vozovku (prostě ho zalesníte, dáte tam pangejt nebo jinak hráči zabráníte v širokém cestování), Dakar je o svobodě ve výběru trasy. Má pevně daný start, checkpointy a cíl, ale jak se k nim dostanete, je na vás.

Hra tak potřebuje v podstatě otevřený svět, který se zároveň často mění, protože rallye vede přes několik zemí. A aby taková hra vydržela dlouho a abyste po pár hodinách nemuseli jet úplně od začátku, musíte hráčům připravit opravdu obrovskou plochu. A to se v Dakar 18 nejspíše podařilo. Tvůrci z Bigmoon Entertainment slibují jeden z největších otevřených světů, jaký kdy v závodní hře byl. To je slibný začátek.

zdroj: Archiv

Již od roku 2009 se říká jen Dakarská rallye a ne známé spojení Rallye Paříž-Dakar, kudy závod původně vedl. Z bezpečnostních důvodů byl totiž přesunut do Jižní Ameriky, kde začíná v Limě, vede přes Argentinu a Bolívii, a končí v argentinské Córdobě. S tímto prostředím tedy počítejte i ve hře.

A slibně to zní i dál. Dakar 18 obsáhne všech pět skutečných disciplín – motorky, čtyřkolky, auta, trucky a buginy SxS s reálnými značkami a závodními týmy. Těšte se na značky jako KTM, Peugeot, Toyota, Husqvarna, Honda, Mini Cooper, Yamaha, MAN, Mitsubishi a samozřejmě také Tatra. Otázkou zůstává, zda se dočkáme i reálných jezdců. Českých reprezentantů není zrovna málo.

Dakar 18 zdroj: tisková zpráva

Dakar 18 půjde hrát jak v singleplayeru, tak i v online a offline multiplayeru. Ve výběru platforem naštěstí nechybí nic důležitého – PC, PlayStation 4 a Xbox One. Hra vyjde ještě během letošního roku. Nevím, jak vy, ale já už se docela těším.

Dakar 18 má potenciál, i když mám trochu strach z nezkušenosti studia. K závodním hrám přičichli jen v 3D Artu, s dalšími hrami také spíš jen vypomáhali, a když vydali vlastní Syndrome, moc dobře to nedopadlo. Letos v létě mají rovněž vydat Police Simulator 18, což může dopadnout všelijak. Tak nezbývá než doufat v povedené závody, které si Dakar zaslouží.

Nejnovější články