Staňte se kurýrem budoucnosti v nádherném kyberpunkovém Cloudpunku
zdroj: ION LANDS

Staňte se kurýrem budoucnosti v nádherném kyberpunkovém Cloudpunku

15. 2. 2020 9:21 | Preview | autor: Šárka Tmějová |

Začíná to na C, končí to na Punk a vychází to letos, co je to? Existuje více správných odpovědí, jednou z nich je nicméně Cloudpunk, který se odehrává, hádáte správně, ve futuristickém kyberpunkovém městě. Strávíte v něm jednu noc, pro Raniu tu první v roli kurýrky doručovatelské společnosti. Setkáte se s plejádou postav od lidí přes androidy až po čistě umělou inteligenci, které se nemůžou dočkat, až vám odvypráví svůj příběh.

Cyberpunku 2077 nebudete moct řídit létající auta, takže hádejte co – v Cloudpunku bude svištění v dodávce na pomezí troposféry jedním z hlavních taháků. Stanete se řidičkou Raniou, doručovatelkou pro ne úplně legální společnost Cloudpunk sídlící v Nivalisu.

Se svým vozem budete svištět po dálnicích budoucnosti, ale taky brázdit vzduch vysoko nad špičkami mrakodrapů a občas podvozkem škrtnete i o nějaké to dno podsvětí. Žádná zakázka není příliš nebezpečná a nikdo není v porušování dopravních předpisů lepší než řidiči Cloudpunku.

zdroj: ION LANDS

Pořád jde ale primárně o příběhovou adventuru na pomezí RPG, kde se budete seznamovat s nejrozličnějšími postavami napříč společenskými vrstvami. Mimo bezskrupulózních lidí má o vaše služby zájem i společenství androidů, kyborgů a AI. Občas budete mít problém rozeznat, ke které skupině vaši zákazníci vlastně patří. Každý má svůj příběh a bude jen na vás, nakolik zasáhne do toho vašeho.

Setkáte se třeba s robotickým gangem BlockFourOh, kterému jdou po krku úřady kvůli projektu revitalizace města. Nebo Dolly, popovou divu, jíž nahradila androidí dvojnice. Nebo Huxleyho, rozbitého robota, který dokáže mluvit jen v klišé frázích. Nebo se setkáte s Gorgothoou, výtahem, který si myslí, že je reinkarnací kanibalistického boha.

Nivalis se rozprostírá primárně do šířky, zespoda ho omývá oceán a zvrchu ohraničují mraky. Město je inspirované předobrazy z popkultury (zdravíme Blade Runner!), ale i reálnými metropolemi typu Hong Kong, Seoul nebo čtvrť Šindžuku v Tokiu (zdravíme Neuromancer). Skoro pořád v něm prší a vašimi jedinými jistotami jsou dispečer Control a duše vašeho virtuálního psa Camuse, kterou si Rania směla nahrát do systému náklaďáku.

Podle oznamovacího traileru má Cloudpunk ten správný poměr neonů, synťáků, světelného smogu a dystopie, takže pokud se vám kyberpunk, otevřené světy a doručování balíčků ještě nepřejedlo, rozhodně si na něj počíhejte. Tvůrci se inspirovali primárně příběhovými zážitky typu Kentucky Route Zero, Disco Elysium nebo Firewatch. Čekejte tedy spoustu vedlejších nepovinných odboček a morálních dilemat.

Naopak nepočítejte s bojem nebo střelbou, ani s odemykáním schopností nebo statistikami. Cloudpunk sází na prozkoumávání svého zajímavého světa a rozkrývání osudů jeho obyvatel. Potenciální antikvariáře ve vás může přilákat třeba hledání starých herních cartridgí, které na černém trhu můžete prodat za velké peníze, anebo digitálních fragmentů vzpomínek vašeho souseda-androida.

Cloudpunk od berlínské studia ION Lands má vyjít v průběhu letošního roku, a to na PC, PlayStation 4, Xbox One a na Switchi.

Nejnovější články