StarCraft: Remastered vyjde v polovině srpna za necelé čtyři stovky
zdroj: tisková zpráva

StarCraft: Remastered vyjde v polovině srpna za necelé čtyři stovky

30. 6. 2017 13:09 | Preview | autor: Adam Homola |

V březnu oznámený vůbec první remaster Blizzardu, StarCraft: Remastered, vyjde už za pár týdnů. Do sektoru Korpulu se budeme moct znovu vydat už 14. srpna, a to za cenu menší, než jakou jsem čekal. Blizzard si za přepracovanou verzi jedné z nejlepších a dodnes populárních strategií účtuje 15 eur, tedy zhruba čtyři stovky.

StarCraft: Remastered obsahuje původní hru, datadisk Brood War, všechny doposud vydané patche, a hlavně původní hratelnost. Na tu se nijak nesahalo, a tak by se neměla ve výsledku vůbec lišit od původního StarCraftu, který si teď můžete stáhnout zcela zdarma z webového rozhraní vašeho účtu u Blizzardu.

Vývojáři šli dokonce tak daleko, že zachovali nejen hratelnost, ale i některé drobné bugy, které jsou dnes už považovány za součást hry a obecně akceptovány hráči i pořadateli všech turnajů. S požadavkem na zachování hratelnosti přišli právě hráči, jak reportuje PC Gamer, jehož redaktor si měl možnost StarCraft: Remastered zahrát.

zdroj: tisková zpráva

Vývojáři tak své publikum poslechli, na hratelnost vůbec nesahali a soustředili se pouze na grafiku. Tu dostaneme v rozlišení 4K a v širokoúhlém formátu. Z obrázků vypadá StarCraft: Remastered možná až příliš podobně jako původní hra, ale o rozdílech v rozlišení a grafice se budete moct při hraní přesvědčit kdykoliv sami – speciální klávesou totiž půjde během hry přepínat mezi původní a novou verzí.

Vedle grafiky došlo i na vylepšení zvuků i filmečků, přidání online žebříčků, profily hráčů, sledování statistik, podporu pro synchronizaci uložených pozic v cloudu, nebo aplikování moderního matchmakingu. Jinak jde ale pořád o původní StarCraft: Brood War včetně všech jeho silných a z dnešního pohledu i některých slabých stránek. Ve hře tak zůstává například i omezení pro výběr jednotek, kdy jich nemůžete mít v jedné skupině víc jak dvanáct.

zdroj: Archiv

Z pohledu dnešního běžného hráče může jít sice o zastaralé designové rozhodnutí, nicméně z pohledu profíků a esportovců jde o přirozenou součást hry. Práce s desítkami jednotek je tak v jedničce o něco náročnější než ve dvojce, a to k původní hře patří stejně, jako to bude patřit k její remasterované verzi.

Zajímavé také je, že StarCraft: Remastered není samostatný produkt. K jeho hraní bude potřeba StarCraft Anthology – tedy původní hru s datadiskem Brood War. Anthology už ale nějakou dobu nemusíte kupovat, nebo hledat ve skříni staré CDčko. StarCraft je i se svým datadiskem od dubna dostupný zdarma, tudíž si ho stačí jen stáhnout a teprve pak si nainstalovat StarCraft: Remastered. Je sice trochu s podivem, proč není tedy Anthology součástí Remastered, ale to je už jen drobný technický detail.

Nejnovější články