Středověké RPG Exzore: The Rising sází na výrobu zbraní a mechanických vynálezů
zdroj: tisková zpráva

Středověké RPG Exzore: The Rising sází na výrobu zbraní a mechanických vynálezů

30. 6. 2017 18:24 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Žánr fantasy RPG není zrovna z těch, který by trpěl na nedostatek titulů. Naopak jich vychází poměrně hodně a jen málokdy se v té záplavě titulů najde pořádný klenot. Hra s krkolomným názvem Exzore: The Rising se však jako fantasy vůbec netváří. Vašimi protivníky budou prostí bandité, rytíři a možná i lesní zvěř. A RPG z nefantaskního středověku je opravdu málo.

Děj hry vás zavede do středověkého světa Eogaan, kde se v roli vysloužilého velitele Exzorské armády Damiena Cliva vydáváte na cestu za pomstou a zisku své bývalé cti a slávy. Příběh tedy zrovna neoplývá originalitou, kterou snad najdeme u hratelnosti.

Ta sází především na zbraně. Hlavní hrdina jich unese celkem šest a jejich správné střídání uprostřed boje bude klíčové k vlastnímu přežití. Vybavit se můžete klasickými meči, sekyrami a kladivy, ale celkem zajímavě se jeví multifunkční nátepníky, ze kterých můžete vystřelovat šipky nebo malé kotvičky na laně, kterými soupeře proděravíte a ještě si ho přitáhnete na dosah čepele.

zdroj: Archiv

Zbraně a brnění se skládají z celkem až tří částí, které mezi sebou můžete libovolně kombinovat. Na výslednou efektivitu meče tak mají různý vliv použité ostří, záštita a rukojeť. Kromě hrátek se zbraněmi nechybí ani vylepšování vlastní postavy. Za nasbírané zkušenosti rozdělujete klasickým způsobem bodíky do čtyř různých stromů – můžete být strážce s obouručáky, válečník se sekerami, smrtící exzore se zaměřením na výše popsaná udělátka nebo se vydáte cestou sokolníka, kdy se věnujete svému mazlíčkovi.

Icarus je váš věrný zlatý orel, který vás doprovází na každém kroku. Má své vlastní schopnosti, díky kterým ho posíláte na průzkum okolí kvůli nepřátelům, necháte ho hledat skryté poklady nebo ho jednoduše poštvete proti vlastním nepřátelům.

Při vašem putování narazíte na čtyři odlišné oblasti, kterým vládnou čtyři frakce. Čím více úkolů jedné frakce plníte, tím zajímavější zadání od ní dostáváte. Zároveň si však musíte dát velký pozor na své skutky, protože náklonnost k jednotlivým frakcím má velký dopad na vyústění příběhu hry.

Když se zrovna nebudete zaobírat vážnějšími problémy, síť hospod by měla poskytnout příjemné povyražení. Můžete se zde zúčastnit pěstního souboje nebo soutěže ve vrhání nožů a možná si tak vydělat pár zlaťáků na lepší výbavu.

zdroj: Archiv

Svět Exzore: The Rising podléhá dynamickému střídání dne, noci a počasí. V případě počasí však nejde jen o pouhý déšť, bouřku nebo třeba mlhu, ale také o střídání ročního období, kdy se dříve prosluněná krajina zahalí bílou pokrývkou sněhu.

Byť hra vyloženě nepřetéká originalitou, jako celek by to mohlo šlapat slušně. Vyjít by měla v roce 2018. Další informace by měla přinést plánovaná kickstarterová kampaň.

Nejnovější články