Subsiege mixuje pravidla real-time strategií a MOBA her na mořském dně
zdroj: tisková zpráva

Subsiege mixuje pravidla real-time strategií a MOBA her na mořském dně

1. 5. 2017 13:30 | Preview | autor: Václav Pecháček |

Co takhle spojit zákonitosti žánrů real-time strategie a MOBA her? O tomhle nápadu se mluví třeba v souvislosti s Warhammer 40k: Dawn of War III, ale rozhodně nejde o jediný hybridní příklad. Dalším titulem do party je Subsiege, kde probíhají bitvy až 12 hráčů najednou na mořském dně. Každý ovládá skupinku unikátních lodí se speciálními schopnostmi, které v podstatě fungují jako MOBA hrdinové. Jen jich je víc a během boje si můžete vyrobit nové. Ach ano, a taky vám může dojít kyslík, načež se prostě utopíte.

Subsiege se momentálně nachází v předběžném přístupu a nejspíš tam ještě minimálně půl roku zůstane, ale tvůrci s ní už teď mají velké plány. Vše je připravené pro kompetitivní scénu včetně ligové tabulky a bodovaného žebříčku. Jen je samozřejmě nejprve potřeba sehnat dostatečně širokou komunitu. Tu by kromě zajímavé žánrové kombinace a netradičního prostředí mohl nalákat i fakt, že hra využívá Unreal Engine 4 a vypadá opravdu přitažlivě.

Kdybyste náhodou měli zájem se do podmořské řežby přidat, tak vězte, že vaší nejdůležitější zbraní bude týmová práce, a to hned ve dvou rovinách. Zaprvé je potřeba vyladit vaši vlastní soukromou družinku, kterou budete ovládat. Jaké lodě zkombinujete, abyste dosáhli co nejefektivnějšího celku? No, a pak je zde samozřejmě rovina koordinace s vašimi spoluhráči, s jejichž pomocí se pokusíte vyhubit svého nepřítele.

zdroj: Vlastní

Samotné hubení probíhá jinak než v klasických RTS. Tak předně, soupeřova i vaše základna jsou nezničitelné. Vaším úkolem není postupně dobývat území, a nakonec vyhodit do vzduchu produkční budovy, ale spíš vyhrávat konkrétní souboje. Jakmile totiž vyhubíte všechny lodě nějakého hráče, vyřadíte ho tím ze hry, i kdyby třeba měl suroviny, za něž by si mohl vyrobit nové plavidlo. Dalším důvodem, proč musíte vyhledávat potyčky, je kyslík. Když vám dojde, prohráli jste hru, a hádejte, jak jej nejsnáze získáte. Správně – z mrtvých protivníků.

Tenhle přístup by měl podporovat agresivní zápasy, během kterých se jednotlivé týmy nezašijí do svých základen a nebudou se schovávat jako želvičky v krunýři. Všechno by tak mělo být o dost nepředvídatelnější. K tomu přispívají i smrtící podmořské obludy, na které můžete na dně narazit. Když vás napadnou ve špatnou chvíli, klidně se může stát, že vaši flotilu čeká zkáza. Ovšem, za jejich odstranění vás samozřejmě čeká nějaká ta odměna.

Subsiege zkrátka vypadá jako dostatečně zajímavá hra na to, aby si svoje fanoušky našla. Jen je bezpodmínečně nutné, aby jich bylo dost, protože hra nenabízí singleplayer, který by stál za řeč, a celý projekt tedy nutně musí stát na silné online komunitě. Všichni, kdo se do ní chtějí přidat, musí zamířit na Steam a vysypat z kapsy 28 euro. 

Nejnovější články