Super Mario Run vyjde na iOS v polovině prosince za cenu 10 dolarů
zdroj: tisková zpráva

Super Mario Run vyjde na iOS v polovině prosince za cenu 10 dolarů

16. 11. 2016 15:15 | Preview | autor: Adam Homola |

Vůbec první mobilní hra Nintenda se známým Mariem v hlavní roli vyjde 15. prosince. Super Mario Run se tak zhruba za měsíc dostane na všechna mobilní zařízení poháněná operačním systémem iOS 8.0 či jeho novější verzí. Časem se hra objeví také na Androidu, ovšem tam ještě datum vydání ani další detaily neznáme.

Super Mario Run si bude moct z AppStore stáhnout zdarma kdokoliv a bezplatně si tak vyzkoušet základní prvky všech tří herních módů. V případě zájmu pak můžete zaplatit 10 dolarů a tím si odemknout kompletně celou hru, bez potřeby dokupovat jakýkoliv další dodatečný obsah.

Hra se hned v první den objeví na AppStore ve 151 zemích světa a vzhledem k síle značky, jednoduchosti konceptu a marketingové podpoře Applu má s nejvyšší pravděpodobností zaděláno na obrovský úspěch. Na novém Mariovi se navíc podílel i sám Šigeru Mijamoto, jeho duchovní otec, který hru ostatně představil na tiskové konferenci Applu v létě tohoto roku.

Super Mario Run není portem jakékoliv předchozí hry série, nejde ani o pokračování či prequel. Půjde o samostatnou mobilní hru z žánru „nekonečných běhaček“, kdy Mario automaticky běží a hráč ovládá pouze skákání. Dotykem na displej Mario vyskočí a pokud prst na displeji podržíte o něco déle, vyskočí Mario výš.

zdroj: Archiv

Vaším úkolem je skákat tak, abyste cestou za koncem úrovně nasbírali co nejvíc mincí, vyhnuli se nepřátelům, skákali přes překážky, dělali speciální pohyby apod. Vedle singleplayeru bude Super Mario Run obsahovat také multiplayerový mód Toad Rally, ve kterém se můžete předhánět ve sbírání mincí s ostatními hráči. A do třetice si budete moct postavit a upravit své vlastní Mushroom Kingdom skrze nastřádané peníze, jak ostatně ukazuje přiložené video.

Na vývoji Super Mario Run se vedle Nintenda podílela i DeNA, která s Nintendem spolupracovala už na vývoji a provozu mobilní sociální sítě Miitomo z března letošního roku. Zatímco Nintendo pracuje na designu hry, DeNA se má postarat o zatím neurčité „prvky růstu, rozšíření a upravitelnosti hratelnosti nového Maria,“ jak řekl v rozhovoru pro Time Mijamoto.

Ten na hře pracuje z pozice producenta a svým způsobem tak dohlíží na Takaši Tezuku, který se chopil role šéfa vývoje a designéra. Tezuka sice není mediálně známý jaký Mijamoto, ale pracoval už na původním Super Mario Bros. jako designér a spolupodílel se i na vedení vývoje. Super Mario Run se tak zdá být v dobrých rukách, které by z něj mohly udělat víc než jen další mobilní běhačku. Za měsíc budeme chytřejší.

Nejnovější články