Superhrdinská tahovka Sentinels of Freedom vychází ze světa stolních her
zdroj: tisková zpráva

Superhrdinská tahovka Sentinels of Freedom vychází ze světa stolních her

3. 4. 2018 15:41 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Karetní kooperačka Sentinels of the Multiverse, deskovka Sentinel Tactics a papírové RPG Sentinel Comics jsou všechno stolní hry z jednoho fantastického světa plného superhrdinů. Takových superhrdinů, které pravděpodobně neznáte jménem, ale budou vám jaksi povědomí. Nyní se univerzum Sentinelů chystá do úplně neznámých končin – mezi digitální tahovky à la XCOM.

Osobně nemám zkušenost s nedávno vydaným RPG Sentinel Comics, které posloužilo jako hlavní předloha pro Sentinels of Freedom. Nicméně Sentinels of the Mutiverse se hrdě vyjímá na mé poličce a patří dokonce mezi mé nejoblíbenější deskovky. Mohou za to především až absurdně jednoduchá pravidla a velká variabilita díky desítkám unikátních hrdinů a zajímavým záporákům. Sentinel Tactics už tak dobrou hrou bohužel nejsou…

Nicméně nás teď zajímá digitální forma Sentinelů. Samozřejmě se můžete těšit na některé zatím nespecifikované hrdiny, z nichž bych osobně uvítal Absolute Zero, Unity, Haka nebo třeba Expatriette. Ale kromě nich dostanete možnost vytvořit si vlastního superhrdinu – zvolíte si jeho příběhové pozadí, vzhled, schopnosti a i archetyp. Ve hře se pak ujímáte týmu několika hrdinů.

Sentinels of Freedom zdroj: tisková zpráva

Základní hra je vlastně 1. epizoda s názvem Cold War, která v sobě skrývá čtyři kampaně s mnoha úrovněmi, kterými vás provází příběh z pera tvůrce papírového RPG. Před vašimi ochránci se zjeví hned několik superzloduchů, s jejichž svržením vám dopomohou postupně odemykaná vylepšení.

Ale neusněte na vavřínech. AI se v průběhu hry učí – začne být imunní proti typům útoků, které často opakujete, případně se naučí vlastním útokům, aby obešlo vaši obranu. Abyste nad ním vyzráli, musíte spolupracovat. Každý hrdina si po svém tahu může zvolit jednu z akcí podpory či bdělosti. Podporu využije jiný hrdina během své aktivace (podporující hrdina se postará o rozptýlení soupeře nebo se rovnou přidá k útoku).

Sentinels of Freedom zdroj: tisková zpráva

Bdělost je pak klasická akce overwatch s vlastními pravidly. Bdělý hrdina má kolem sebe kruh rozdělený do různobarevných výsečí, které, když někoho zaregistrují, mají jistou šanci na spuštění akce mimo hrdinův tah. Tou může být samozřejmě útok na kolem probíhajícího nepřítele, ale možná ještě zajímavěji zní možnost úkrytu, kdy se hrdina sám přesune tak, aby mu nepřátelé nevběhli do zad.

Sentinels of Freedom se chce odlišit ještě jedním mechanismem takzvaných postojů, které hrdinům měníte v průběhu boje. Třeba takový Bunker v operativním módu slušně běhá, ale dává jen průměrné zraní. Když si ho ale přepnete do postoje střílny, nemůže se sice hýbat vůbec, ale je odolnější a rozdává mnohem větší poškození.

Sentinels of Freedom zdroj: tisková zpráva

Teď by mě jen zajímalo, jestli se mi Sentinels of Freedom líbí jenom proto, že mám velmi kladný vztah k jedné z předloh, nebo i bez znalosti Sentinel univerza jde o zajímavě vyhlížející počin. Pevně věřím, že je to ta druhá možnost.

Pokud vás hra zaujala alespoň natolik jako mě, zamiřte na Kickstarter a za příhoz pouhých 20 dolarů bude za rok v létě vaše. O její zafinancování strach nemám, když ani ne po prvním dni je dosažena víc jak polovina cíle. Mezi tím vám doporučuji vykoušet Sentinels of the Multiverse, která je k dostání jak ve fyzické podobě, tak i digitální na Steamu, Androidu a iOS.

Nejnovější články