Svět umění může být vážně matoucí. Impresja si pěkně pohraje s vašimi dojmy
zdroj: tisková zpráva

Svět umění může být vážně matoucí. Impresja si pěkně pohraje s vašimi dojmy

11. 8. 2017 9:10 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Impresja se řadí do dlouhého zástupu trojrozměrných puzzle her viděných z vlastních očí, v jejichž čele stojí stále právoplatný král – Portal. V tomto žánru her se velice často objevují hádanky spojené s interaktivním prostředím, které většinou ohýbáte k obrazu svému nějakým neotřelým způsobem. Impresja není v tomto případě výjimkou.

Impresja, jak už její název napovídá, je především o dojmu, který na vás dýchá svou sterilní atmosférou. O sterilitu zajímavého prostředí se stará čistý design složený z pár barev a jen několika málo geometrických tvarů.

Jediný pohled na grafiku, která jakoby vypadla z modelovacího nástroje SketchUp, mi hned vyvolal vzpomínku na fantastickou Antichamber, která si také zajímavým způsobem hraje s realitou. Impresja se ale přeci jen točí více kolem umění, ne tedy pouze svým zpracováním, ale i myšlenkou využívání obrazů.

zdroj: Archiv

Oni to v podstatě ani nejsou obrazy, ale spíše zrcadla do jiných světů, jejichž přemisťováním měníte skutečný svět kolem vás. A platí to i naopak. Impresja sází na poměrně uzavřenou oblast, která se z počátku jeví jako nekonečná a zároveň plná slepých uliček.

Jak začínáte odhalovat mechanismy obrazů a tedy fungování zdejší reality, začínají se rozplétat i sítě dříve neviděných chodeb a vaše kroky míří klasicky dál a dál k těžším a těžším puzzlům. Těžko říct, jaký cíl vás čeká na konci cesty, ale něco mi říká, že se jedná o jeden z těch případů, kde hraje prim samotné putování k neviděnému zakončení.

Impresja zdroj: tisková zpráva

Impresja je dílem jediného vývojáře Adama Tarnowskiho, který má za sebou jen jedinou jinou hru Wave Mechanics. Vzhledem k cenovce 3 eur na Steamu nelze očekávat nikterak dlouhou hratelnost, ale spíše intenzivní zážitek, který peněžence neublíží. Za stejnou cenu si navíc můžete koupit balíček obou autorových her.

Pokud vás tento typ her zajímá, určitě hoďte očkem také po výše zmíněné Antichamber, ale za zmínku rozhodně stojí i tituly jako The Turing Test, The Stanley Parable, The Talos Principle, Quantum Conundrum nebo Q.U.B.E. Titulů je samozřejmě mnohem více, ale s těmito byste neměli šlápnout vedle.

Nejnovější články