The 8-Bit Guy chystá třetí díl strategie Planet X exkluzivně na MS-DOS
zdroj: tisková zpráva

The 8-Bit Guy chystá třetí díl strategie Planet X exkluzivně na MS-DOS

5. 6. 2018 11:51 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Ano, čtete správně. Ne, nevrátili jste se v čase do raných 80. let minulého století. To jen jeden vášnivý programátor tráví svůj volný čas tím, že vyvíjí hry na desítky let staré počítačové systémy, které má v dnešní době doma málokdo. Planet X3 je již třetí hrou jeho série realtimových strategií.

Začalo to hrou Planet X1 vydanou pro Commodore VIC-20. Tento kousek se bohužel nikdy nedočkal svého dokončení, na druhou stranu si ho můžete vyzkoušet zdarma na stránkách tvůrce Davida Murraye, alias The 8-Bit Guy. V tomto případě musíte sáhnout po emulátoru, protože hra potřebuje víc ramky, než nabízí původní počítač.

Zato pokračování Planet X2 se dočkalo skutečného vydání pro Commodore 64 v průběhu loňského roku. Hra vyšla jak digitálně pro emulátory, tak fyzicky na disketě. Tu by měl rozběhnout každý Commodore 64 a kompatibilní disketové mechaniky. Planet X2 zřejmě zaznamenala úspěch, protože The 8-Bit Guy nyní pracuje na Planet X3.

Původně mělo jít o prostý port dvojky pro systém MS-DOS, ale nakonec se z projektu vyklubalo plnohodnotné pokračování, které včera odstartovalo kickstarterovou kampaň. Po jednom dni je vybrán téměř dvojnásobek požadované částky – 57 tisíc dolarů. O takovém budgetu se nezávislým vývojářům před 30 lety ani nesnilo.

Majitelé starých počítačů od IBM se tak mohou těšit na rozsáhlou realtimovou strategii, která umožňuje ovládat spoustu jednotek, stavět různé budovy, těžit suroviny a bojovat s nepřáteli řízenou umělou inteligencí.

Planet X3 si můžete pořídit za 10 dolarů v digitální podobě, fyzické diskety začínají na 20 dolarech, zatímco správné retro balení vás vyjde na 35 dolarů. V případě fyzických verzí se ale připravte na astronomické poštovné, protože tvůrce je bude rozesílat svépomocí z Ameriky.

Každopádně jde o velice zajímavé projekty, které se očividně vyplácejí. Zajímalo by mě, kolik procent tvoří hráči, kteří opravdu hrají z diskety na původních počítačích. K emulátoru se dnes dostane každý a není zas takový problém pořídit si disketovou mechaniku. Ale vlastnit a ještě rozpohybovat tak staré stroje se už asi každému nepoštěstí.

Níže naleznete obrázky s použitím různých grafických karet (rozdíly vysvětluje tvůrce ve videu výše):

Planet X3 zdroj: tisková zpráva

Planet X3 zdroj: tisková zpráva

Planet X3 zdroj: tisková zpráva

Planet X3 zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články