The Executioner vás nechá popravovat, mučit a mrzačit lidi
zdroj: tisková zpráva

The Executioner vás nechá popravovat, mučit a mrzačit lidi

21. 4. 2017 13:43 | Preview | autor: Adam Homola |

The Executioner lze na první pohled zaškatulkovat jako jednu z těch her, které bychom tu bez Kickstarteru neměli. Sotva totiž nějaký vydavatel dá peníze do hry, která je detailním, byť jen textovým, simulátorem kata a mučitele v jedné osobě. The Executioner působí svým námětem natolik unikátně, že by mohl svou brutálností, krutostí a nekompromisním přístupem k mučení a popravám jistou skupinu hráčů oslovit.

Vývojáři ze studia Lesser Evil Games popisují hru jako hororové RPG, kdy v roli popravčího mučíte a následně popravujete oběti. Není pochyb o tom, že The Executioner rozhodně nebude pro děti, ale na druhou stranu vám nebudou vývojáři mávat před očima nechutnými a explicitními scénami plnými krve, vnitřností a jiných nechutných věcí.

Ve své podstatě půjde totiž o jakousi vylepšenou textovku, kdy všechny ty brutální věci uvidíte jen a pouze ve formě vyprávění s tím, že zbytek bude už na vaší představivosti. Vlastně se tak budete pohybovat jen v různých menu, číst si příběhy obětí, studovat jejich silné i slabé stránky a vyírat jednotlivé praktiky "výslechu".

The Executioner je zasazený do temného období před průmyslovou revolucí a do království na pokraji revoluce. Vy se ujmete role hlavního hrdiny. Ten svou práci zdědil po otci a k ní dostal i nevábný vzhled a příšernou pověst. Vaše práce je tak hlavní náplní hry, ale vedle mučení a zabíjení ve jménu království a pro potěchu krvežíznivého davu musíte hlídat i svoji vlastní příčetnost. Ze všeho toho násilí, krve a tlaku se můžete jednoduše klidně zbláznit.

zdroj: tisková zpráva

Ke klasickým popravám a mučení si v druhé části hry přidáte také vyšetřování a zpovídání obětí, plus si k sobě můžete přibrat asistenta a přenechat veškerou špinavou práci jemu. Jen byste si na něj ale měli dát pozor, protože nejde o zrovna spořádaného a rozumného jedince. V době vaší nepřítomnosti může asistent oběti mučit nepřiměřeně, nebo je i rovnou zabít a dopady jeho činů pak musíte řešit vy.

Samotné mučení funguje na bázi postupného snižování fyzického či duševního stavu (či obou zároveň) vaší oběti. Na někoho zabere jen malý nátlak a výhružky, na jiného fyzické násilí a některé obzvláště těžké případy si vyžádají například i amputace končetin či jiné drsné techniky mučení. The Executioner ale nefunguje na bázi volného týrání, kdy byste si mohli dělat cokoliv kdykoliv a jen si tak zkoušet různé techniky na jakoukoliv oběť.

Na každou oběť máte vyhrazených 12 hodin a vy sám, coby popravčí, máte určitý počet životů, staminy a duševního zdraví. Některé techniky mučení se vás nijak nedotknou, ale jiné mohou mít neblahý vliv na váš dušení stav či staminu. Každá technika je také jinak časově náročná a během oněch 12 hodin byste toho měli stihnout ideálně co nejvíc – přinutit oběť k podepsání přiznání viny, a ještě z ní vypáčit odpovědi na různé otázky týkající se daného případu.

V praxi tak jde o pečlivý management, kdy se musíte vyhýbat silným stránkám oběti, cílit na ty slabé a brát v potaz i kontext celého případu. Do mučení vás ale hra nenutí a pokud se vám z toho bude už zvedat žaludek, můžete sezení s nebožákem zabalit a přijít k soudci s prázdnýma rukama. Jenže ten z toho moc nadšený nebude a rozzuříte si také dav lačnící po nějaké krvavé atrakci.

The Executioner si nehraje na žádného morálního arbitra a byť má hra osm různých konců, nikdy vás nemá soudit. Koncept dobrého, špatného, krutého či jakéhokoliv jiného konce tu tak neexistuje a náturu vašich činů můžete hodnotit leda sami. Nápad je to jistě zajímavý a netradiční, jen je otázkou, jestli chcete ve hrách takové věci vůbec dělat. Byť vás do toho hra nenutí a praktiky mučení a zabíjení jsou zde zpracovány převážně textově.

Ruští vývojáři z Lesser Evil Games si na Kickstarteru říkají o 19 tisíc dolarů a v tuto chvíli nemají ještě ani dva tisíce, nicméně do konce kampaně zbývá ještě 32 dnů. Pokud by všechno klaplo podle představ, dostane se textový simulátor mučení na trh ještě na podzim letošního roku.

Nejnovější články