Total War: Thrones of Britannia se inspiruje Civilizací a představuje první dvě frakce
zdroj: tisková zpráva

Total War: Thrones of Britannia se inspiruje Civilizací a představuje první dvě frakce

5. 1. 2018 10:45 | Preview | autor: Václav Pecháček |

Creative Assembly se minulý měsíc pochlubili velikou mapou, kterou si přichystali pro svůj nový projekt Total War Saga: Thrones of Britannia, a teď konečně prozradili podrobnosti o některých frakcích, které na ní potkáte. Začíná se královstvími Anglosasů Wessexem a Mercií, i když ve hře budou známá pod svými dobovými jmény West Seaxe a Mierce. A v čem že jsou Anglosasové dobří? Stručně řečeno v tom, nahnat špinavé sedláky do předních linií.

Ještě předtím, než budu konkrétně vypisovat všechny schopnosti Alfréda a jeho kolegy, krále Ceowulfa, bych rád zmínil další novinku, která se týká úplně všech hratelných frakcí. Jsou jí nové podmínky vítězství. Dobytí určitých měst už zdaleka není tím jediným způsobem, jak úspěšně zakončit kampaň. Nově můžete vyhrát například i díky velké slávě svého národa získané úžasnými stavbami nebo pokročilou technologií, což připomíná různé styly vítězství třeba v sérii Civilization.

Další možností je splnění série úkolů založených na skutečné nebo alternativní historii dané frakce, a slovo v tom, kam se události budou ubírat, budete mít i vy sami. Vaše rozhodnutí můžou „děj“ posunout tam i onam, a jsem rád, že Creative Assembly dál experimentují s vyprávěním příběhu, stejně jako například v Total War: Warhammer II.

Pokud se vám podaří dosáhnout vítězství, ať už to uděláte jakkoli, otevře se před vámi ještě poslední výzva – tzv. ultimátní podmínka vítězství, která tu v podstatě znamená přidanou endgame. Vývojáři zatím neposkytli žádný příklad, ale snad to nebude jen nudné „znič všechny ostatní frakce na mapě“. Jenže vzhledem k tomu, že tentokrát nejsou k ruce příhodní ničitelé Chaosu, to tak nakonec možná dopadne.

zdroj: Vlastní

Ale pojďme se teď věnovat konkrétně Anglosasům, kteří zaplnili mocenské vakuum, jež v Británii svým odchodem vytvořili Římané. Tihle Germáni na ostrově velmi rychle zapustili kořeny a zavedli ranný feudální systém, jehož důsledkem je závislost West Seaxe i Mierce na „fyrdu“, tedy systému milicí, který do války v případě potřeby povolal pracující muže.

Alfréd i Ceowulf tak můžou svou armádu rychle posílit o velké množství jednotek, jen je samozřejmě problém, že nejde zrovna o trénované zabijáky, které byste našli u Vikingů nebo v královských osobních gardách. Ale čím víc vlastníte měst, tím víc obyvatel lze povolat do zbraně, a tak se postupně můžete vypracovat v nezastavitelnou mašinu. Háček? Když budete spoléhat pouze na odvedence, lidem se to rychle přestane líbit a budete mít na krku revoltu a ochromené hospodářství.

Total War Saga: Thrones of Britannia zdroj: tisková zpráva

Konkrétně West Seaxe, království Alfrédovo, pak disponuje speciální vlastností jménem „Witan“. To je v podstatě rada starších, v níž zasedají jednotliví guvernéři a další význačné osobnosti, aby se poradili, co by tak bylo pro Wessex nejlepší. Následně vám to sdělí formou návrhů, se kterými si můžete dělat, co chcete. Všechny možnosti ale zahrnují jak pozitivní, tak negativní efekt na vaši říši.

To král Mierce Ceowulf od svých poddaných nic nedostává, on jim naopak něco dává. Jakmile se v mercijské pokladnici nashromáždí dostatečný počet zlaťáků, můžete se rozhodnout, co s nimi provedete. Buď je dáte armádě a užijete si snížený žold a další bonusy, nebo ho dostanou šlechtici výměnou za loajalitu, no a nebo mince rozdáte chudině, která vás bude mít moc ráda a zvýší pracovní nasazení. Poslední možností je nechat si peníze pro sebe a naštvat tak úplně všechny.

Jsem zvědavý, jaké zvláštnosti si autoři připravili pro další frakce, protože dle svých vlastních slov chtějí zaručit, aby se za jednotlivé národy od Vikingů přes Anglosasy až po keltské kmeny hrálo úplně jinak – vlastně opět přesně po vzoru Total War: Warhammer II. Hratelných národů má být celkem deset, a já vás o další várce budu milerád informovat, protože pravidelný nášup historických faktů spojených s drobty hratelnosti velice baví i mě. Thrones of Britannia vyjde někdy ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Nejnovější články