V Call of Duty: WWII si zahrajete za devatenáctiletého rekruta
zdroj: tisková zpráva

V Call of Duty: WWII si zahrajete za devatenáctiletého rekruta

27. 4. 2017 12:07 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Nedá se říct, že by představení Call of Duty: WWII bylo zrovna konkrétní. Spousta omáčky v sobě skrývala až překvapivě málo faktů a teprve z doprovodných rozhovorů se dá vyčíst několik dalších detailů. Šéfové Sledgehammer Studios se především neustále zaklínají tím, jak kampaň ukáže válku z mnohem osobnějšího úhlu pohledu. Rámcově to asi znamená, že nebudete zachraňovat osud západní fronty či vylodění na Omaze, ale spíše se budete starat o to, aby vaší rotu nevystřílelo kulometné hnízdo na zvonici.

Záběrem toho, nač se příběh kampaně zaměří, zmiňuje Glen Schofield snímky jako Velká červená jednička, Hamburger Hill nebo i nedávný Hacksaw Ridge. Prostě velmi osobní příběhy, které se nevztahují k rozsahu celé války. Což ovšem neznamená, že si vývojáři nevybrali kousky, které jsou pro druhou světovou na západní frontě ikonické – vylodění v Normandii či šestiměsíční bitvu v Hürtgenském lese, která byla předehrou k ardenské protiofenzivě a šlo o nejdelší bitvu americké armády v druhé světové válce.

Společně s tím se pojí i „nový“ koncept hlavního hrdiny. To nebude žádný superman či alespoň veterán, ale vyjukaný devatenáctiletý kluk u Texasu Ronald „Red“ Daniels. Klíčovou roli v příběhu by měli hrát dva jeho nadřízení, kteří mají odlišný přístup k velení, i když spolu slouží už několikátý rok. Poručík Turner se stará o každého jednotlivého vojáka, zatímco seržant Pearson má v hlavě především úspěch mise. Nu, je to takové klišé, ale třeba Sledgehammer předvede něco překvapivého…

zdroj: Activision


Mezi dalšími postavami, za něž si snad zahrajete je tu členka francouzského odboje (která doufám začne svůj vstup na scénu slovy „Dobře mě poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat“), vojáka afroamerické jednotky, Kanaďana, britského důstojníka nebo i dítě. Čekám, že často půjde o kratičké epizody, které nejsou v sérii Call of Duty ničím novým, ostatně, i za to dítě jste si zahráli.

Pro zdraví jen k medikovi

Z hlediska hratelnosti je potěšující, že je pryč regenerující zdraví. Ve snaze zdůraznit zranitelnost hlavního hrdiny a týmovou spolupráci si teď musíte pro vyléčení doběhnout k medikovi, který se vám bude věnovat. Stejně tak nevydržíte moc zásahů a musíte se krýt, ale, upřímně, tohle platilo i pro CoD z moderních dob, kdy jste prostě nemohli kráčet bojištěm a po čase jste prostě skrčení za krytem sestřelovali jednoho soupeře za druhým. Spíš by mne zajímalo, zda se konečně zbavíme respawnujících nekonečných vln…

CoD zombie zdroj: tisková zpráva

Zombíci a virtuální lobby

O módech mimo kampaň zatím nemáme moc informací. Zklamáním pro mne bylo zjištění, že tradiční kooperační mód zase bude obsahovat zombíky. Po těch letech se mohli tvůrci na tohle klišé vykašlat a podpořit styl kampaně tím, že prostě budete čelit lidským nepřátelům.  Sledgehammer každopádně říká, že půjde o hororový zážitek pro menší jednotku. Prostě to zatím zní jako klasický zombie mód.

Jako každý rok, i u Call of Duty: WWII by vás delší dobu měl držet multiplayer. Více se o něm dozvíme na E3, nicméně dvě konkrétnější informace máme. V rámci levelování svého vojáka se budete moci nahlásit k jedné z Divizí, které mohou být pěchotní, vzdušné a nebo tankové. V jejich rámci si u můžete vybrat konkrétnější roli – Brita, Afroameričana, členku odboje apod. Z tohoto není jasné, zda půjde jen o vašeho avatara do virtuální lobby, kterou bude představovat prvek nazvaný Headquaters, a nebo i vzhled vojáka v PvP. O tom pochybuji, členka odboje vybíhající z vyloďovacích člunů by působila hodně zvláštně.

Jedním z nových módů bude War, což představuje asymetrickou, lineární misi, v níž jedna strana brání a druhá útočí. Jako ideální příklad slouží právě vylodění v Normandii, kde budete muset za Spojence vytlačit Němce z opevnění na pláži a dál. Pokud jste hráli v Battlefieldu 1 mód Operations, víte asi co čekat. War je rozhodně ten typ módu, který hra potřebuje, protože lépe vytvoří dojem fronty a neříkám to jen proto, že jsem v Battlefieldu 1942 strávil na mapě s vyloděním desítky hodin. Bohužel, zatím nevíme pro kolik hráčů mód bude. Na to a další informace, si musíme počkat pár týdnů na letošní E3. Call of Duty: WWII vyjde 3. listopadu na PC, PS4 a Xbox One.

 

Nejnovější články