V Jagged Alliance: Rage! hrajete za žoldáky z jedničky, jen o 20 let později
zdroj: tisková zpráva

V Jagged Alliance: Rage! hrajete za žoldáky z jedničky, jen o 20 let později

15. 8. 2018 10:05 | Preview | autor: Patrik Hajda |

O sérii taktických her Jagged Alliance jsme už opravdu dlouho neslyšeli. Tedy o té videoherní, protože loni se zničehonic objevila deskovka adaptující dvojku, která někdy v budoucnu dorazí do obchodů díky úspěšnému Kickstarteru. Ale poslední počítačovou hrou byla nanejvýš průměrná Jagged Alliance: Flashback. Od té utekly již čtyři roky, avšak série si zjevně jen tak nedá pokoj.

Jagged Alliance: Rage! hodlá příběhově navázat na úplně první Jagged Alliance z roku 1995. Má to jen jeden háček: odehrává se o dvacet let později. Co to pro partu žoldáků znamená? Jsou staří. Trápí je kdejaké stařecké problémy a syndrom vojáků vracejících se z války se jim nevyhnul, takže dělají stále to, co umí nejlépe. A třeba takoví Expendables nám ukázali, že i na stará kolena se dá rozpoutat peklo.

Jagged Alliance: Rage! je ale mnohem víc o plížení. Ne že by zde nebyla možnost rozeřvat mocná AK-47 (přesně tak, dědkové odmítají jít s dobou), ale ochablé svalstvo toho přeci jen už tolik nevydrží. Zranění se přenášejí z jednoho tahového souboje proti neúměrné přesile do druhého, nemluvě o dalších problémech a potřebách našich přestárlých hrdinů.

zdroj: Archiv

Úvod bude sice sérií lineárních misí, ale jakmile se dostanete z jedné šlamastyky, ocitnete se na ostrově pod nadvládou diktátora. Zde si už sami vybíráte, do jakých misí se pustíte. V jedné je cílem vybít nepřátelský kemp, v další osvobodit zajatce, ovšem čekají vás i zajímavější úkoly.

Diktátorova výroba čehosi pochybného silně znečišťuje okolí. Pokud své žoldáky vystavíte takovému svinstvu, mohou onemocnět. To samé platí i v případě pití kontaminované vody. Jsou to prostě lidé, kteří potřebují jíst a pít, léčit se z nemocí a zranění, utišovat svou touhu po alkoholu a tak dále. Pokud tyto potřeby nenaplníte, jejich efektivita v boji půjde spolu s vámi ke dnu.

Souboje jsou čistě tahové, kompletně založené na akčních bodech. Ty se týkají jak pohybu, tak střelby, při které sami volíte cíl – nohy, tělo, hlava. Šanci zasáhnout zvýšíte utracením akčních bodů navíc. Osvobozováním strategických míst napomáháte obyvatelům ostrova a zároveň si vylepšujete tým. Ten je v tomto případě tvořen pouhými dvěma členy, které si na začátku hry vyberete z nabídky starých známých podle unikátních schopností.

Jagged Alliance: Rage! zdroj: tisková zpráva

Jak už bylo řečeno výše, někdo je alkoholik, druhý se bojí tmy (ve hře se střídá den a noc), třetí tmu naopak miluje, další nesnese pohled na mrtvé civilisty… Mají samozřejmě i kladné vlastnosti, z nichž jedna souvisí s titulním systémem Rage. Hrdina dostane za každé utržené zranění speciální bod, kterým může aktivovat určitou schopnost – například se nepozorovaně proplížit nepřátelským zorným polem, nebo získat víc akčních bodů.

Ale i v tomto případě se najde handicap. Chudák Grunty má tak slabé srdce, že když nestihne vyventilovat získané Rage body, zemře na infarkt. Zní to, jako by se volba dvojice starala o solidní znovuhratelnost. S každým vojákem si musíte dávat pozor na něco jiného. A to nejlepší na závěr: celou hrou můžete projít v online kooperaci s kamarádem.

Na papíře to nezní vůbec špatně a bylo by už načase vymanit se z šedých vod průměrnosti. Na Jagged Alliance: Rage! nebudeme čekat dlouho. Vyjít by měla v průběhu podzimu na PC za 20 eur a na PlayStation 4 a Xbox One za 30 eur.

Nejnovější články