V RPG Greedfall hledáte lék na zhoubnou nemoc a vedete politický boj
zdroj: Vlastní foto autora

V RPG Greedfall hledáte lék na zhoubnou nemoc a vedete politický boj

26. 6. 2017 13:31 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Studio Spiders není známé pro své skvělé, do posledního detailu dotažené hry. Příkladem budiž Technomancer nebo Bound by Flame. Nicméně, naděje se má člověk vzdávat poslední a jejich nedávno oznámený titul Greedfall vypadá natolik zajímavě, že je pro onu naději i opodstatnění. Nové informace navíc prozrazují spoustu detailů o tomto RPG, které se odehrává ve světě inspirovaném Evropou 17. století.

Při tvorbě svého fiktivního světa se prý vývojáři inspirovali vlámskými malbami, hudbou a uměním obecně. Ostatně, i váš hrdina bude mít blízko k tomuto kulturnímu okruhu. Jste princ (či princezna) kupeckého národa, jedné z tří dominantních frakcí hlavního kontinentu. Další se zaměřuje na víru, magii a náboženství a třetí na vědu a alchymii. Takže takové klasické schéma.

Problémem všech tří politických uskupení je ale nemoc, která hlavní kontinent sužuje a je v drtivé většině případů smrtící. Naději vyvolá objevení nového ostrova, na kterém tato nemoc neexistuje a jeho obyvatelé jsou imunní. Každá ze tří kontinentálních mocností vyšle na ostrov své vlastní jednotky a kolonizátory a vy vedete právě kupeckou výpravu. Abyste měli větší zájem o splnění mise, vězte, že vaše matka onemocněla a bez nalezení léku je s ní amen.

zdroj: Archiv

Greedfall je primárně příběhové RPG, které se, navzdory dnešním trendům, sympaticky neodehrává v otevřeném světě. Jednotlivé lokace se vám budou otevírat postupně s plynutím příběhu, ale neznamená to, že byste neměli dost prostoru na vlastní hraní. Jednotlivé frakce a stejně tak vaši společníci, které po cestě naberete, se k vám budou chovat na základě vašich rozhodnutí a činů, které se promítají do dalšího vývoje světa.

Své souputníky samozřejmě nerekrutujete jen z okruhu kupeckého státu, ale všech frakcí včetně domorodců, kterým přišly na dveře bušit tři národy, které se dožadují léku a nejspíš i surovin na ostrově – čemuž se brání pomocí silné přírodní magie. Počítat můžete i se spoustou nepovinných úkolů, přičemž ne všem se půjde zavděčit a reakci okolí vám zajistí i třeba jen fakt, že jste s sebou na výpravu vzali zástupce frakce, kterou místní zrovna moc nemusí. Na druhou stranu, pokud budete chtít, můžete být neutrálnější než Švýcarsko. Nikdo vás nebude nesnášet, nikdo vás ale nebude ani zbožňovat a poskytovat extra výhody.

Samotný vývoj postavy je založený na skill pointech a nemá žádná povolání. Jak si chcete svého hrdinu rozvíjet, to je jen na vás a stromu schopností. Souboje pak probíhají v reálném čase, kdy se musíte jak hbitě pohybovat po bojišti, tak i používat schopnosti a chladné či palné zbraně. Greedfall prostě ve svém konceptu nezní vůbec špatně. Bylo by hezké, kdyby se studio Spiders tentokrát překonalo, byť jsem k tomu skeptický. Hra vyjde příští rok na PC, PS4 a Xbox One.

 

Nejnovější články