Video z Project Zero V ukazuje, jak má vypadat pořádný videoherní horor
zdroj: tisková zpráva

Video z Project Zero V ukazuje, jak má vypadat pořádný videoherní horor

22. 9. 2014 20:08 | Preview | autor: Petr Poláček |

Možná se na tom neshodneme, ale skutečně hororové hry dělají pouze Japonci a vývojáři ze západu se jejich pojetí snaží (většinou marně) imitovat. A nemyslím sérii Resident Evil, která je nejznámější, ale s hororem už nemá od pátého dílu nic společného. Konzolové (hlavně PS2) perly typu Siren, Project Zero, Kuon, Clock Tower, Silent Hill, Haunting Ground nebo Rule of Rose nemají žádnou konkurenci, ani ekvivalent. Většina z vyjmenovaných značek však leží pod drnem, a když ne, tak si Japonci syslí nové díly jen pro sebe, což snad změní Silent Hills a doufám, že i Project Zero V. Podívejte se na záběry TGS 2014 traileru a snad pochopíte, proč v to doufám.

Všechny uvedené hororové série odhodím a nechám si pouze Project Zero, respektive Fatal Frame. Co je vlastně na celé sérii tak strašidelné a hororové, že zmínka nechybí ve výčtu mých nejoblíbenějších hororovek. No, zkuste se plížit tmavými a na pohled podezřelými prostorami (ruinami), když jedinou vaší zbraní je foťák. Project Zero hry dávají hráči do ruky foťák jako hlavní zbraň, aby duchy ničil pořízením fotky. Čím ostřejší a z větší blízkosti, tím lepší.

Pokud jste žádnou Project Zero hru nehráli, můžu vám garantovat, že přiblížit se k šintó-duchovi je pekelně strašidelná záležitost, čímž narážím na další pozitivum celé série – scénář. Project Zero hry se nesnaží, jako Resident Evil série, podbízet západnímu publiku a scenáristé si vyloženě rochní ve zpracování japonských šintoistických rituálů, které se tak nějak nepovedly. Příběhy duchů, které foťákem likvidujete/zachraňujete jsou vždy zajímavé, protože je tvůrci usadí do kontextu místa a času, kdy se odehrály. A jakkoli nám může být japonské náboženství ukradené, pořád se tomu dá uvěřit snadněji než příběhům o invazi zombíků. Čím reálněji hororový příběh působí, tím je samozřejmě děsivější.

Project Zero série sice odstartovala na PS2, ale v mezičase se jednotlivé hry dostaly i na Xbox, 3DS, Wii, PS3 a prostřednictvím pátého dílu i na Wii U. Jenom na Wii U. A zatím jenom v Japonsku, což se snad časem změní, protože i na západě potřebujeme surfoval horory jako sůl. V Japonsku vyjde Project Zero V už tento týden, snad se hry dočkáme za rok, dva, tři i v Evropě. Majitelé Wii U by si to opravdu zasloužili a já také – měl bych po delší době důvod prošťouchnout zaprášenou Wii U mechaniku.

Nejnovější články