Víme, co je nového ve Football Manageru 2019, a není toho málo
zdroj: tisková zpráva

Víme, co je nového ve Football Manageru 2019, a není toho málo

27. 9. 2018 17:26 | Preview | autor: Václav Pecháček |

Máte rádi Football Manager? Tak se připravte na přívalový déšť informací o novém dílu. FM 2019 s sebou oproti minulým ročníkům přináší některé hodně viditelné změny, například plně licencovanou německou Bundesligu nebo přítomnost videorozhodčího. Ty opravdu podstatné úpravy se ale dost možná odehrály pod kapotou, a to ve formě nového tréninkového a taktického systému.

Vývojáři ke každé oblasti vylepšení připravili samostatnou vysvětlovací stránku, na kterou vás vždy odkážu, abyste si případně mohli přečíst i povídání samotných autorů, ale já se pokusím z jejich sáhodlouhých odstavců vyextrahovat to nejpodstatnější. Pojďme to vzít hezky postupně.

Taktika (odkaz)

Tohle je velké, přátelé. Do hry přibyly jednoduše nastavitelné populární taktické styly jako Kloppův gegenpress nebo barcelonská tiki-taka, takže můžete svému týmu nastavit základní filozofii a až potom se hnípat v detailech.

A co je důležitější – nově můžete udělovat instrukce pro různé fáze hry. Ty jsou tři – když jste v držení míče, pak přechodová fáze, a nakonec fáze, v níž míč drží soupeř a vy se mu ho snažíte vzít. Lze tak kombinovat různé přístupy – k soupeřovu vápnu se třeba chcete dostat dlouhými nákopy, ale jakmile u něj budete, přejdete na trpělivé obléhání. To by vám klasická hra na protiútoky z minulých dílů neumožnila.

Football Manager 2019 zdroj: tisková zpráva

Následkem všech změn odzvonilo tradičnímu rozdělení mentality na protiútoky, kontrolu zápasu atd. – místo toho tu máme „velmi defenzivní“, „opatrnou“, „pozitivní“ a „velmi útočnou“ mentalitu. Můžete se tak snažit kontrolovat zápas, i když zrovna neholdujete krátkým přihrávkám, a všeobecně to vypadá, že byste v novém ročníku měli zvládnout svou taktiku vymodelovat s daleko větší svobodou.

Jsou tu i menší možnosti, které ale stejně potěší, například možnost cíleně získávat co nejvíc standardních situací, to pokud máte tým plný dvoumetrových habánů, co střílí góly zásadně hlavou. A přibyly i nové úlohy pro jednotlivé hráčské pozice, třeba presující hroťák nebo obránce, co se s ničím nepatlá, kašle na rozehrávku a míč vždycky prostě odpálí co nejdál od brány (byť podobnou úlohu loni zastávala role Limited Defendera, která je teď asi pryč).

Football Manager 2019 zdroj: tisková zpráva

Trénink (odkaz)

Druhým prvkem na holení je to, co se svými hráči děláte mezi zápasy – tedy trénování. To bylo překopáno opravdu spektakulárně. Každý den je nyní rozdělen do tří různých časových úseků, které můžete naplnit, čím chcete – třeba taktickým tréninkem, přípravou na standardní situace nebo klidně týmovým výletem pro povzbuzení morálky či návštěvou komunity, která potěší fandy.

Celá obrazovka je navíc integrována se zdravotnickým centrem, takže se můžete rozhodnout, zda bude lepší některé hráče nechat tvrdě trénovat, nebo jestli jim radši poskytnete nějaký oddych, aby se vám zbytečně nezranili.

Skvěle zní možnost vytvořit jakési vzdělávací skupiny, do nichž nastrkáte různě staré hráče, co se od sebe budou navzájem učit. Jednu trojičku třeba bude tvořit váš nejzkušenější veterán, doplní ho týmový lídr a do třetice talentovaný mladík, který si snad od obou vezme to nejdůležitější – od prvního poznatky z dlouhé kariéry, od druhého charismatickou osobnost, což je v kabině k nezaplacení.

Football Manager 2019 zdroj: tisková zpráva

Zápasy a videorozhodčí (odkaz)

Úprav se dočkal i zápasový engine. Přibyla pětistovka nových animací, na stadionu nyní uvidíte i vozíčkáře, ale podstatnější změnou je například vylepšená obrazovka týmových rozhovorů, která vám teď nabízí o dost víc informací.

Když ke svým borcům mluvíte o půli, máte před sebou jasně označené vůdce týmu, které by se opravdu vyplatilo potěšit nějakým tím komplimentem nebo motivovat dobře mířeným pošťouchnutím, protože jejich odhodlání se zaručeně přenese i na zbytek osazenstva.

Football Manager 2019 zdroj: tisková zpráva

A pak tu jsou videorozhodčí, kteří budou vždy fungovat v takové podobě, jakou mají v příslušných soutěžích. V Anglii je tedy k dispozici pouze čárová technologie, co sudímu řekne, jestli padl nebo nepadl gól, ale v Německu už je plnohodnotné video s obrazovkou u lajny a rozhodčím, který kolegovi na trávníku naznačí a opraví případnou chybu.

Drobnost? Jistě, ale o to víc by vás zápasy měly vtáhnout do děje, zvlášť když na případné kontroverze a diskutabilní rozhodnutí bude reagovat i tisk, sociální média a veřejnost. Videorozhodčí dominuje fotbalové debatě už nějakou dobu, takže je jedině případné, že se promítne i do Football Manageru.

Bundesliga (odkaz)

Tady není moc co rozepisovat. První i druhá německá liga s kompletními licencemi včetně tvaru pohárů atd., jen bohužel opětovně chybí německá reprezentace. S tou je opravdu potíž a tým ze Sports Interactive zmiňuje, že licenční překážky byly v tomhle případě zkrátka nepřekonatelné. No, co nedokázali vývojáři, to nejspíš brzo napraví šikovní fandové.

Football Manager 2019 zdroj: tisková zpráva

Pomocníčci (odkaz)

Už jste Football Manager pár let nehráli, jde vám z toho všeho hlava kolem a vůbec se necítíte na nenadálý skok do vody? Nebo jste dokonce úplné nováčci? V tom případě asi oceníte poslední velké oznámení, kterým je systém Inductions, tedy v podstatě pokročilých tutorialů.

Ty vás provedou všemi možnými systémy během normálního hraní, takže nemusíte trávit hodinu odklikáváním klasického tutorialu. Na začátku si můžete vybrat, jakou úroveň pomoci potřebujete a já bych řekl, že ani veteránům neuškodí nějaké to osvěžení klasických herních principů. Pro benjamínky je to pak vyložené požehnání.

Football Manager 2019 zdroj: tisková zpráva

Je tu ještě nový grafický styl, ale ten všichni sami vidíte z přiložených screenshotů, takže se o něm nebudu zvlášť rozepisovat. Každopádně bych řekl, že novinek je dost na to, abych se na novou iteraci opět bezvýhradně těšil. Zas budu muset bojovat sám se sebou, abych u nového ročníku nestrávil až příliš mnoho hodin… ale ještě mám čas. Football Manager 2019 vychází 2. listopadu.

zdroj: Archiv

Nejnovější články