Vylepšená verze Age of Mythology vyjde v květnu
zdroj: tisková zpráva

Vylepšená verze Age of Mythology vyjde v květnu

4. 4. 2014 14:00 | Preview | autor: Ladislav Loukota |

Kultovní Age of Mythology, včetně své experimentálněji laděného datadisku The Titans, by počátkem května měla dorazit na Steam v "remasterované" verzi. Nabídne prý celou řadu grafických vychytávek, stejně jako integraci se Steamem pro efektivnější ukládání pozic do cloudu, a dále multiplayer, kartičky nebo achievementy. Propojení se nová verze dočká i s Twitchem.

Dvanáct let stará (!) Age of Mythology je levoboček série Age of Empires, oproti ní si však troufla hned na několik zajímavých obměn. Jelikož jsem AoM naposledy hrál někdy před rokem, troufnu si tvrdit, že i na dnešní poměry je ve hře stále vidět celá řada svěže působících prvků. Jedním z nich byl příchod toho času populárních "božských schopností", ve skutečnosti jednorázových bonusů či útoků (ne nadarmo tehdy s tímtéž přišel i C&C: Generals).

Mnohem významnější z hlediska dnešní hratelnosti však byly mytologické jednotky, které byly sice o fous silnější než ty lidské, ale šlo proti nim výborně bojovat hrdinskými postavami. Ve výsledku se tak tradiční systém kámen-nůžky-papír ještě řádně zkomplikoval, především si však hráči mohli vybrat trochu rozvětvenější styl hry - to celé stále s atmosférou antických mýtů.

ageofmythologyextended zdroj: tisková zpráva

V datadisku The Titans pak nadešel čas na dost možná největší experiment v rámci Age of... série, totiž možnost vybudovat si kráčejícího supermana Titána. Je skoro trestuhodné, že se podobně pojaté módy neobjevují častěji i v dalších strategiích (nikoliv nutně jenom v RTS, viz můj vysněný mod pro Civilization, v němž by na konci přiletěla ufounská invaze…).

Singleplayerová kampaň sama o sobě je navíc perfektně pojatým, opulentním eposem, který výborně lavíruje mezi starými mýty a pravidly RTS. V rozšířené edici hra nabídne kolem 40 misí celkově, což už je číslo, nad kterým se stojí zamyslet. Přesné datum vydání remasterované edice Age of Mythology ještě neznáme, při uvažování nad předobjednávkou však krom výčtu novinek můžete sáhnout i k ukázce vytuněné grafiky na okolních obrázcích nebo v traileru níže.

zdroj: Archiv

Hra se už objevila také na Steamu, kde najdete jak všechny výše zmíněné informace, tak nově i hardwarové nároky a cenu. Jedno je super, druhé už moc ne. Jak už asi tušíte, skvělé jsou hardwarové nároky. Vývojáři hru sice trošku upravili a vylepšili třeba vodu a další věci, ale přeci jenom půjde pořád o dvanáct let starou hru, která moderním mašinám nijak nezatopí:

Minimální hardwarové nároky:

OS: Windows Vista, 7, 8.1+

Procesor: 1.6 Ghz

Paměť: 1 GB RAM

Grafická karta: S podporou Direct X 10+, alespoň integrovaná HD 3000, nebo X1950, 8600GT

DirectX: Verze 10

Pevný disk: 3 GB volného místa

 

Doporučené hardwarové nároky:

OS: Windows 7, 8.1+

Procesor: 2.6 Ghz

Paměť: 4 GB RAM

Grafická karta: S podporou Direct X 11+, například GeForce 9800GTX, Radeon 4850+

DirectX: Verze 11

Pevný disk: 5 GB volného místa

Horší to bude už s cenou. Ani remaster Age of Empires II: HD Edition nepatřil k nejlevnějším a z ceny Age of Mythology: Extended Edition nehodlá vydavatel Microsoft Studios nic ubírat. Pro předobjednávky je hra v akci za 22,4 eur, ale standardní cena pak bude 28 eur. Což je v podstatě polovina ceny velké AAA moderní hry. Sám jsem fanouškem Age of Mythology, ale takovou dardu za vylepšenou edici vážně nedám. Naštěstí žijeme v době permanentních slev, takže bude stačit počkat na Steam Summer Sale, kde to už určitě bude trochu stravitelnější.

Údaje o hw nárocích a ceně doplnil 4. 4. 2014 Adam Homola.

Nejnovější články