Výlet do "lesa" dvakrát jinak - první léčí demenci, ve druhém straší
zdroj: tisková zpráva

Výlet do "lesa" dvakrát jinak - první léčí demenci, ve druhém straší

28. 3. 2014 13:30 | Preview | autor: Adam Homola |

Díky virtuální realitě se možná v blízké budoucnosti otevřou nové možnosti nejen pro hry, ale mimo jiné pro nové formy léčby. Jednou z prvních vlaštovek pro Oculus Rift bude The Forest Project, který si klade za cíl terapeuticky pomáhat lidem, co trpí demencí. Dle slov tiskové zprávy má jít o “vážnou hru”, která ale nebude ani tak hrou, jako spíše interaktivním virtuálním prostředím. Pacienty by mělo stimulovat a vytáhnout je z monotónního světa do zajímavějšího světa virtuálního.

Podle studií totiž pacienti trpící demencí mohou pomocí smyslů vnímat stejně jako zdravý člověk a útočiště v bezpečné virtuální realitě by pro ně mělo dávat smysl. The Forest Project tedy nebude terapeuticky působit přes konkrétní herními mechanismy, nýbrž přes prostý únik do jiného světa.

"Cílem projektu The Forest je vylepšit kvalitu života lidem s demencí prostřednictvím úniku z monotónního světa do toho virtuálního. Budoucí rozšíření nabídnou více lokací i možností interakce a více nastavení. Naším cílem je mít The Forest Project v každé léčebně pro choré v Austrálii a v podobných zařízeních po celém světě,” napsal v tiskové zprávě spoluzakladatel Opaque Multimedia, Norman Wang.

Po vizuální stránce by měl The Forest Project pacienty stimulovat opravdu pořádně, protože běží na Unreal Engine 4. Tvůrci shání peníze na realizaci svého plánu skrze crowdfunding na portálu Pozible, ale v tuto chvíli jsou teprve na začátku - zatím vybrali něco málo přes pět tisíc dolarů, přičemž jejich cílem je vybrat 90 tisíc dolarů. Pokud vás projekt zaujal, můžete ho podpořit zde, kde najdete i krátká videa z herního prostředí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Vedle terapeutického The Forest Project existuje ještě čistě herní The Forest. Jde o nezávislý horor pro Oculus Rift, o kterém už v minulosti psal Aleš. Tvůrci nedávno vydali nový trailer a zároveň upřesnili termín vydání. Začátek letošního roku nestihli, ale vše je prý na dobré cestě a dočkat byste se The Forest měli 22. května.

V The Forest budete ve chvílích klidu těžit dřevo, stavět obranu a připravovat se na útok. V hektičtějších chvílích zase půjde o přežití, útěk a obranu před podivnými příšerami. The Forest nemá být akce, ani nemá kopírovat Minecraft nebo Rust či podobné hry, byť si z nich inspiraci pochopitelně bere. Hra má být především survival hororem, který se s vámi mazlit rozhodně nebude.

...

The Forest se má odehrávat hlavně v lese a divoké přírodě včetně jeskyní a podzemních komplexů, kde na vás budou číhat domorodci. Tak trochu po vzoru Ramba můžete klást pasti a nepřátele do nich lákat a chytat, ale jak se sami můžete přesvědčit v traileru, občas jich bude tolik, že nebudou stačit pasti ani hradby. A pak musíte buď bojovat, nebo vzít nohy na ramena a zdrhat. Třeba směrem k připraveným pastičkám. Pokud vás The Forest zaujal, tak se připravte na 22. května, kdy hra vyjde.

P.S. Omlouváme se za mystifikaci v první verzi článku, kdy jsme oba dva projekty pomotali dohromady.

Nejnovější články