Age of Empires Online - dojmy z betaverze
zdroj: tisková zpráva

Age of Empires Online - dojmy z betaverze

19. 5. 2011 2:00 | Dojmy z hraní | autor: Karel Drda |

Blížící se datum vydání Age Of Empires Online jen zvětšuje množství lidí, kteří nervózně projíždějí všelijaká diskuzní fóra, herní weby, listují časopisy a hledají… Ano, zoufale se snaží najít detaily, na které se začnou těšit a jednoho dne se s nimi dokonale sžijí. Tahle matematická rovnice funguje vždy, když se chystá něco osvědčeného. Age Of Empires Online takovým produktem rozhodně je! Jednoduchá definice, která by popsala důvod fenomenálního úspěchu série Age Of Empires neexistuje. RTS strategie, tvářící se jako simulátor světových dějin ve zkratce, už v době svého vzniku vypadala jako další klon v řadě podobně laděných titulů. Historie se zde scvrkla na kopečky několika základních surovin a malinké domečky, které vzdáleně připomínaly architekturu pro jednotlivé civilizace. Jenže to všechno do sebe dokonale zapadalo a hlavně to (na nás) fungovalo. S každým dalším dílem přibylo pár vylepšení, ale my jsme vlastně žádnou velkou změnu od tvůrců ani nechtěli. Proboha! Hlavně, aby to bylo stejné!

Šmoulí vesnice ve starověku

Hráči milující zkratky by klidně pro tuhle sérii mohli začít používat písmena DZPD. Dokonalý zabiják pracovní doby se však tentokrát vynoří coby ještě zákeřnější a záludnější pokračování. Svět Age Of Empires totiž ožívá s přízviskem „online“, což v praxi fakticky znamená jediné: teď už opravdu nic kloudného neuděláte.

Zaklínadlem téhle novinky je anglické slovo „casual“, kterým se poslední roky většina vývojářů ráda ohání. Mít na svém futru připsaný takový titul znamená, že by se mohl výborně prodávat. A hlavně, že by s ním mohli zabrousit do světa obyčejných smrtelníků, jejichž volný čas se rozhodně nemotá kolem hraní her. Age Of Empires Online je, či lépe řečeno, může být takovou hrou.

Hned první věc, která trkne do očí, je grafické prostředí. Pokud jste někdy viděli Šmoulí vesnici z ptačí perspektivy, jste doma. Infantilní kreslená podoba funguje jako lákadlo právě na casual hráče dřepící a nudící se v kanclech. Age Of Empires však díky tomu vypadá jednoduše a rozhodně ve vás nevyvolá pocit, že se to nedá zvládnout. Důležité! Vizuální odlišnost od předchozích dílů je skutečně do očí bijící, ale garantuji vám, že po deseti minutách se s novou podobou velmi lehce sžijete. Jakoby to bylo odjakživa.

Postav město, zasaď strom…

Všechno to pinožení za úspěchem v globálním starověkém světě začíná výběrem civilizace, což přeloženo do jazyka obecného znamená, že se ocitnete v městečku s malým přístavem, několika domečky a ze své perspektivy sledujete celkem roztomilé hemžení obyvatelstva. Jenže ať klikáte jakkoliv, žádný z obyvatel vás neposlouchá a nemůžete ho nikam poslat. Ajvaj! Kdepak, není to chyba, jen první celkem zásadní změna oproti předchozím dílům. TOHLE JE TOTIŽ VAŠE MĚSTO!

Odtud budete podnikat veškeré své výpady, z těch několika chatek za mnoho hodin hracího času vybudujete rozsáhlou starověkou metropoli s nádhernými paláci, zbrojnicemi, tržnicemi a fontánami a okrasnými květinami. Tohle bude výkladní skříň starověkého impéria. Už žádné levelování namachrovaného elfa či trpaslíka, tím pravým hrdinou je vaše město.

Nad některými obyvateli vaší (zatím ještě) vesnice svítí vykřičníky, což definitivně ozřejmuje, jak to celé tvůrci mysleli. Vyberete úkol a šup na plnění mise. Tady to je konečně klasická Age Of Empires: zabij vůdce banditů, postav přístav, zlikviduj bárky protivníka. Mise to jsou jednoduché, ale velmi zábavné a chytlavé. V podstatě se ti, kteří se s fenoménem Age Of Empires nesetkali, naučí hru správně a logicky ovládat. Těžíte zlato, sbíráte dřevo, pěstujete obilí, rubete kamení. A stavíte, bojujete a hru si celkově užíváte.

Pro srovnání a pobavení

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pamatujete si na Šmouly, ty malé modré potvory? První, co mě napadlo, když jsem spatřil z ptačí perspektivy své začínající řecké městečko, že jsem tohle už někde viděl. A bez nějakých negativních emocí dumám nad tím, na co čuměli jako děti vývojáři nového Age Of Empires.

Od vesnice k metropoli

Za každou splněnou misi i za každého zabitého malinkatého panáčka se vám však zvyšuje zkušenost a postupně nabíráte stále vyšší úrovně. Vrátíte se do svého města a vyzvednete odměnu za splněnou misi – nějaké ty „expy“, zlaťáky, cihly, lektvary… a hlavně, začínáte pomalu a jistě zvelebovat své vlastní město. Každý dům, který na planině postavíte, bude mít nějakou funkci. Postupem času, jak město roste, tak přibudou arény pro bojovníky, tržiště, obchody a vaše hájemství se začne pomalu a jistě otevírat vnějšímu světu.

Radnicí získáte možnost vylepšovat vlastnosti nejen svého města, ale především v jednotlivých kampaních a misích. Pomocí typického stromu vlastností tak budete vylepšovat své technologie, armádu, budovy, ale i obyčejnou těžbu. Některé objekty vašeho městyse budou mít jen okrasný efekt, většina z nich však bude sloužit i k interakci s vnějším světem – budete prodávat, nakupovat, zvát přátele ke společným misím, pořádat turnaje… A jak už to bývá, s rostoucí zkušeností se začne zvětšovat obtížnost misí – na některé tak budete muset vyrazit i s nějakým spřáteleným městem.

Geniálně jednoduchá je interakce mezi světem vašeho „pasivního“ města a jednotlivými kampaněmi. Všechno, co dokážete v kampaních stvořit, výrobu jednotek, budov, ale také jejich odolnost vůči protivníkovi, rychlost a efektivnost těžby surovin, typy vojáků, lodí - to vše samozřejmě bude záležet na vašem uvážení, jak rozdělíte své tři body získané za každý level. Rozhodně se pak vyplatí prolézt i po dokončení mise celou mapu. Narazíte totiž na malé hordy více či méně odolných tlup, z nichž vám vždy vypadne malá truhla. Takový foršus na závěr vítězné bitvy! Někdy tak získáte navíc pár surovin, jindy kouzelnou formuli, s níž se naučíte vyrábět určitý typ jednotek, anebo půjde třeba jen o nějaký bonus, kterým vylepšíte své stávající technologie.

Svět Age Of Empires se zdá být komplexně zpracovaným cartoonovým starověkem se vším všudy. Vesnice vypadá možná trochu infantilně, ale komu to sakra vadí? A co pro nás, staromilce, je nejdůležitější? To, co jsme říkali na začátku – totiž, že když si vyzvednete úkol a vyrazíte na klasickou misi, pořád je to stará dobrá hra s klasickou těžbou surovin, výstavbou budov, hradeb, strážních věží a námořních bitev.

Cena (nejen) za lenost

Jak už tomu bývá zvykem u online hraní, nic není zadarmo. Tedy vlastně je, ale vždycky je tam nějaké to ale. Microsoft zvolil celkem ideální poměr toho, co je ve hře k dostání jen „za poctivé hraní“ a co si budete muset dokoupit jaksi mimo. Age Of Empires Online tak nepřichází s dnes již otřepanými měsíčními poplatky, ale rozhodlo se využít mikrotransakcí. Což lze v praxi popsat jako velmi sofistikovanou lumpárnu. Hru můžete hrát plnohodnotně i bez i placení, ale garantuji vám, že pohodlnost vám nedovolí…

Například po instalaci bety se vám nabízí možnost výběru jen mezi dvěma civilizacemi a mluví se o tom, že tomu bude stejně i v plné verzi – tedy, že další národy budou za menší poplatek. Age Of Empires Online je logický tah ve vývoji téhle značky. První dojmy z hraní bety převyšují jednoznačně pocity při očumovaní na loňském GC. A bez uzardění lze prohlásit, že pokud hra nabere po vydání solidní kurz a Microsoft se o její chod bude řádně starat, vydrží na hodně hodně dlouho.

Nejnovější články