Carrier Command - dojmy z hraní české strategické akce
zdroj: tisková zpráva

Carrier Command - dojmy z hraní české strategické akce

12. 5. 2011 18:48 | Dojmy z hraní | autor: Tomáš Jung |

Carrier Command žije! Nenechte se oklamat falešnými zprávami o ukončení vývoje, přehlédněte rozpracovanost a neaktuálnost homepage i fakt, že o téhle zajímavé hře není takřka slyšet. Carrier Command jsem viděl, hrál a povídal si o něm s producentem Honzou Kuntem. Bylo to vlastně už druhé setkání a jakási soukromá exklusivní prezentace Carrier Command. Hru jsem byl naposledy obhlédnout před rokem a bez zaváhání můžu napsat, že se jí daří a jsou vidět pokroky ve vývoji, a přestože pokračuje hlemýždím tempem, vytrvale se plazí ke svému vydání. Na chvilku toho hlemýždě zastavíme a mrkneme se, co si to táhne v domku na hřbetu.

Takhle vypadá současná verze hry - první ze tří zbrusu nových obrázků

Mám vlastní křižník

Kdo hrál původní Carrier Command má dnes už šedé vlasy, v horším případě pleš a kupu dětí. Hra se totiž poprvé objevila už v roce 1988 na legendárních strojích jako Amiga, Atari ST, ZX Spectrum nebo Commodore 64. Lidé z Bohemia Interactive se rozhodli vyndat tohoto herního mamuta z ledu, uvařit mu čaj, oholit mu srst a celkově ho dát do moderní podoby. Carrier Command není jen tak obyčejnou a žánrově lehce zařaditelnou hrou, o to více však zajímavou.

Jádrem hry je mapa posetá zhruba třicítkou ostrovů a vy máte za úkol je dobývat. Každý ostrov má svou charakteristiku a zaměření - některé jsou výrobní, jiné poseté obrannými bunkry, další slouží jako zásobárna či těžební centrála. Je na vás, abyste si strategicky promysleli, jakým směrem svůj útok povedete, který ostrov obsadíte, v jakém místě je třeba postavit obranu či kde mít hlavní zásobárnu.

zdroj: Archiv

A takhle vypadal originál z roku 1988, na který se BIS snaží navázat

Na ostrov samozřejmě nedoplavete v plavkách, ze kterých pak na pláži uděláte vlajku a prohlásíte, že je to tady vaše. Ostrovy jsou silně bráněné agresivním nepřítelem, avšak vy máte k dispozici obrovskou loď, takzvaný Carrier, na jehož palubě se nachází vozidla Walrus a letouny Manta, navíc rozdělené na lehká, střední a těžká, dle použitých zbraní a pancíře. Připadá vám to málo? To by nemělo, protože každý bojový prostředek a vlastně i samotný Carrier můžete na misi libovolně vyzbrojit. Třeba laborovat, zda bude dobré přimontovat rotačák či to tentokrát bude chtít řízené rakety.

Dobře, lasery, plazmové kanóny jsou na místě a teď můžete vyrazit do boje, klidně si sednout do jednoho z obrněnců Walrus nebo létavců Manta, osobně je pilotovat a ničit nepřátelské droidy či obranné věže. Nebo si na velitelský stolek dáte kafíčko a jednotky řídíte jen pomocí rozkazů jako v nějaké realtime strategii.

Ať jste velitel nebo bojovník, za určitý čas se prokoušete k hlavnímu velitelství ostrova. Buď k němu dojedete a hacknete ho nebo ho prostě zničíte. Obojí má za následek přivlastnění ostrova, tím zvýšení výrobní kapacity, získání různých bonusových předmětů, vybavení a zbraní vhodných pro vylepšení bojových prostředků či samotného Carrieru. Výše popsané je základ, který fungoval i v původní hře a je do jisté míry přenesen do nové podoby Carrier Command.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva S tímhle budete bojovat, vypadá trošku nakvašeně - druhý zbrusu nový obrázek

Více příběhu a méně strategie

Jednou z hlavních odlišností od originálu je příběh a příběhová kampaň. Musím napsat, že od poslední návštěvy, kdy jsem ve hře viděl především potravu pro stratégy, je nyní zřejmé, že základním kamenem bude především kampaň sešněrovaná příběhem. Vedlejší roli si zahraje skirmish mód proti počítači, v němž budete strategicky svobodně obsazovat ostrovy, právě ve stylu původní hry z roku 1988. Třetí součástí hry se pak stane multiplayer, ale k tomu se vrátím později.

Zpátky ke kampani. Nacházíte se v daleké budoucnosti a vlivem příběhu na pozadí, inspirovaného druhou knihou z trilogie Gaea od autora P.D.Gilsona, jste vysazeni na planetoidu Taurus. Ten nepokrývá souvislá pevnina, ale je rozdělen na desítky menších a větších ostrovů. Vy chcete pomoci jedné z bojujících frakcí získat zpět vládu nad ostrovy, jenže máte holý zadek, na něm přilepený skafandr a v ruce pistolku, s níž byste vyhráli v soutěži trapnosti.Soupeř totiž proti vám nasadil velkou loď, obrovské plavidlo převážející bojová vozidla a letouny. Vám se ale podaří mu jednu takovou loď šlohnout přímo před nosem a z pěšáka se v mžiku stáváte kapitánem futuristického plavidla. Plnou parou vpřed a hurá dobývat ostrovy.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Starší artwork ukazuje grafickou i herní vizi vývojářů

Průzkum je základ

Netěšte se však na strategické hody, jak jsem naznačil, hra sice strategii využívá, ale zároveň vás bude vést za ruku příběhem. Například již první mise probíhá formou klasické FPS střílečky. Více o tom řekne Honza Kunt: „V některých misích nebude mít hráč k dispozici velitelské menu, kterým ovládá celý Carrier, a akce bude omezena příběhově. Třeba v jedné z posledních misí musí zabrat ostrov bez pomoci Carrieru, který se kvůli příběhu drží dál od ostrova. Tohle je jedna z misí, kde zamkneme hráči přístup k velení a musí se například proplížit k nepřátelské základně, postřílet droidy, kteří ji brání, a hacknout ji. Někdy se také zúčastníte bojů třeba jen ve vozidle Walrus nebo letounu Manta.“

Ale nebojte se, určitě se hra zcela nezbaví strategické a taktické volnosti. Už jen samotné bitvy o ostrov budou prověrkou taktických schopností hráče, protože hlavního cíle, tedy obsazení velitelství, lze dosáhnout mnoha způsoby. Asi první věcí, kterou provedete, je průzkum ostrova a zjištění síly i umístění obrany. K tomu se budou nejlépe hodit letouny Manta.

K dispozici jsou tři různé tipy Manty, lehká, střední a těžká, každá dokáže nést určité vybavení i výzbroj. Protože nejste jelita, víte, že pro průzkum bude nejlepší lehká, málo pancéřovaná obratná potvůrka, kterou sice možná sestřelí, ale díky vysoké rychlosti přeletí velkou část ostrova a podá nám o něm dobrý obraz.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Starší artwork s vyobrazeným letounem Manta - skutečnou podobu ze hry můžete porovnat na jednom z nových obrázků níže

Zkouška z taktiky

Po průletu zátokou zjistíte, že zrovna ve směru Carrieru je silná obrana a možná by to chtělo posunout celou loď k jiné části ostrova (mnohdy až 16 km čtverečních velkého) a zaútočit z jiné strany. Přejedete dál, jenomže nastane další problém. Vozidla Walrus i Manta řízená z Carrieru mají omezenou vzdálenost (okruh), na kterou se mohou od Carrieru vzdálit.

Na ostrově se objevily rušičky, jež tuhle vzdálenost ještě zkracují, a bojové prostředky se kvůli nim rozhodně nedostanou až k hlavnímu velitelství ostrova. Pokusíte se najít skulinku v obraně v jiné části ostrova? Nebo vyšlete těžké Walrusy, svou výzbrojí nemálo podobné tankům Abrams, aby zničily rušičky, pak zaútočíte ze vzduchu Mantou s raketami přímo na velitelství a zničíte ho?

Vy jste ale ještě větší zákeřníci, než kdo čekal, a tak se nejdříve pokusíte vyslat rychlou létající Mantu jako návnadu a přitáhnout nepřátelské stroje do blízkosti Carrieru. Ten si s nimi poradí nedávno nakoupenými a vylepšenými palubními zbraněmi, čímž bude postup do nitra ostrova snadnější. Ale dejte si pozor, i Carrier může být poškozen, takže takové kousky provádějte až v pozdější fázi hry, kdy je loď již pořádně opancéřovaná.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Opět jedna starší ukázka, tentokrát přímo ze hry

Tím však variabilita boje nekončí, a přestože je cílem obsazení hlavního velitelství, mise vás budou nutit i motivovat na to jít nepřímo. Honza Kunt to rozvádí: „Některé budovy na ostrově mají přiřazené speciální funkce. Pokud k nim přijedu, zničím obranu a obsadím je dříve než hlavní velitelství, mohu z nich dostat unikátní předmět, zbraň či vylepšení, které pak pomůže v dalších misích kampaně. Některá velitelství budou také chráněna sítí serverů a nepůjde je hacknout přímo. Nejdříve je třeba odstranit firewally umístěné v jiné části ostrova a pak se teprve vypravit k velitelství.“

Je vidět, že obsazovaní ostrovů určitě nebude přímočarou záležitostí, a přestože je kampaň svázána příběhem, nebojím se nedostatečné volnosti. Ostatně ani strategický mód nebude ze hry zcela odstraněn, jak by mohlo z předchozích řádků vyznít, pouze ho bude příběh zlehka omezovat a doporučovat vám směr plavby k dalšímu ostrovu (ostrovům), jenž je nutno obsadit.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Váš Carier, zřejmě na záběru z animačky - starší obrázek

Slunce nad ostrovy

Propracované a hezky vypadající prostředí byla první věc, které jsem si při zapnutí hry všiml. Rok práce byl na grafice evidentně znát a ostrovy vypadají skutečně parádně. Zátoky se zařezávají do pevniny, terén se od břehů často zvedá a vlní a určitě bude zajímavým bojištěm. Ostrovy jsou pokryté sněhem, jiné bažinou, na dalších je vidět sopečný původ, jsou kamenité, jinde se daří vegetaci a tomu všemu dodává charisma pěkné osvětlení i detailní stínování. Terén i klima bude mít vliv nejen na vzhled pevniny, ale i na bojové jednotky, a tak třeba na zasněžený ostrov bude vhodné se vydat až po získání protismykového upgradu Walrusů.

Rozmanitosti přispívají i změny denní doby a počasí, kterými se drasticky změní atmosféra prostředí. Také budovy, továrny, různé zásobovací stanice nejsou odfláknuté a poslepované kusy textur. Zmínit musím i samotný Carrier, krásnou monumentální loď, jejíž vzhled a velikost dává hráči uvěřitelný pocit moci a nadšení, že takové plavidlo řídí. Bojové prostředky, přestože jsou jen dva základní typy, se od sebe viditelně odlišují dle použité výzbroje, zřetelně třeba poznáte, zda jde o lehký nebo těžký Walrus.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Třetí a poslední nový obrázek přímo ze hry informuje zejména o rozlehlosti některých ostrovů

Proti lidem

Nepřítel má ve hře totožné typy jednotek, což je celkem logické. My jsme mu v podstatě všechno ukradli a zabíráním ostrovů získáváme jeho zbraně a vybavení. Při pomyšlení na stejné vybavení u obou znepřátelených stran mě hned napadlo, že hra je tak dokonale připravená na multiplayer. Obě strany budou disponovat podobnou silou a hra by mohla být vyvážená.

Mám rád strategie, a tak bychpřivítal online klání v kompletním strategickém módu, v němž by se nejen válčilo na ostrovech, ale též provádělo strategické obsazování ostrovů. Honza to však zavrhuje: „Rozhodně neuvažujeme, že do hry dáme multiplayer ve strategické podobě. Jediná možnost multiplayeru budou akční bitvy na ostrovech. Strategické klání o ostrovy na velké mapě by šlo velmi špatně časově koordinovat a trvalo by neskutečně dlouho. Vzdálenosti mezi ostrovy jsou veliké, v singleplayeru se proto při přesunu Carrieru často používá zrychlený čas. A to by v multiplayeru moc nešlo. Pokud by například protihráč zrovna dobýval ostrov a já se potřeboval přesunout, nemohl bych zrychlení zapnout.“

Tahle odpověď mě sice moc nepřesvědčila a klidně bych si rozehrál delší partii, ale uvidíme, jak si hra povede časem, třeba se dočkáme nějakého multiplayeru v rozšířeních. Nevím, zda neprozradím moc, ale Honza neoficiálně naznačil možnost vydání DLC, například s jinými bojovými vozidly nebo létajícími prostředky. Ovšem berte to zatím jako nepotvrzenou informaci.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nálet na Carrier nebo na hlavní řídící centrum ostrova? Nevíme, ale artwork je to rozhodně sugestivní

Hraji Carrier Command

Konečně mě Honza pustil ke klávesnici a mohl jsem si Carrier Command zahrát, konkrétně část mise, v níž dobývám ostrov pomocí pancéřovaných vozů Walrus. Začínáme cutscénou, a jelikož neznám příběh od začátku, je pro mě nesrozumitelná, v každém případě vypadá i zní hezky. Myslím, že cutscény budou schopny dobře vyprávět děj a přidávat na atmosféře.

Ovládám svůj Walrus vybavený granátometem a narážím na první Walrusy nepřítele. Ten parchant řízený počítačem není vůbec hloupý a vyloženě mě překvapuje, jak šikovně s vozidly manévruje. Zajíždí za muldy a zase vykukuje, aby v rychlosti vystřelil a hned se mně schoval. Pochvaluji AI a Honza ještě přihazuje: „Pokud se pěchota nachází v lese a ty nad nimi prolétáš Mantou, snaží se schovat za stromy a aktivně se krýt před zrakem i raketami.“

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nevýhodná pozice pro Mantu, která se nemůže bránit přímé střelbe z tanku na břicho - starší obrázek

Jízda Walrusem a boj v něm je podobný tankovým soubojům třeba z ArmA 2. U granátometu musíte počítat s balistickou křivkou, jste-li vyzbrojeni plazmovým dělem, střílíte zase pěkně rovně. Každá zbraň má své specifické vlastnosti, výhody i nevýhody. Jedna z nepřátelských základen je po prudké přestřelce dobyta. Využívám zabrané stanice pro doplnění munice i paliva, zatímco hlas do vysílačky oznamuje, že mě posílají ještě opravárenského Walruse, který dá naše vozidla do kupy.

Pak pokračujeme dále, projíždím kamenitou krajinou, přes kruhové a přehledné ovládací menu je možné zadávat spolubojovníkům jednoduché rozkazy, jako braň, útoč nebo následuj, ale i bez nich si vedou velmi dobře. Z hraní jsem měl celkově příjemný pocit, že akce nebude tupá, bezmyšlenkovitá a nezábavná. Právě naopak, o to více se těším na bitvy, kde bude možné se přepínat mezi létající Mantou a pozemními Walrusy, vybavovat je, řídit je jako v klasické RTS, pak si na chvilku odskočit přímo do boje a zase zpátky na Carrier popřemýšlet, čím letouny vybavit a jak dál postupovat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zde se buď chystá velká ofenzíva nebo jde naopak o obranné manévry - starší obrázek

Moderní hra

Carrier Command: Gaea Mission bude zaručeně něčím, co vybočí z řady, bude unikátní hrou a směsicí, létání, jízdy v obrněném autě i střílení s puškou a už kvůli tomu máme důvod se na ni těšit. Není to jen jednoduchá předělávka původní hry, ale vlastně kompletně nová moderní hra, která v sobě nese duši originálu.

Mám trochu obavu, aby nebyl strategický mód v zájmu obecného zjednodušování her a zejména kvůli uvažovanému vydaní i na konzole moc potlačen. Jsem zvědavý, jaký další obsah mně po dohrání příběhové kampaně hra nabídne, jaký bude multiplayer a hlavně skirmish mód podobný původní hře.

A nakonec musí padnout i poslední otázka: Jaké je datum vydaní nebo alespoň dočkáme se Carrier Command letos? Honza nám dal naději: „Myslím, že se ho letos dočkáme, ale ještě to není potvrzeno. Rozhodně však není pravda, jak se někdy na internetových fórech píše, že Carrier Command nevyjde. Naopak, vývoj pokračuje a dokonce jsme nabrali i více lidí.“ A to je dobře, originálních her není nikdy dost. Držím palce.

Nejnovější články