Česko-slovenská logická hra Bubbla potrápí a sežere vaše mozky
zdroj: tisková zpráva

Česko-slovenská logická hra Bubbla potrápí a sežere vaše mozky

16. 3. 2015 19:45 | Dojmy z hraní | autor: Petr Poláček |

Na AppStore, Google Play či Amazon obchodu visí takové množství logických i nelogických her a hříček, že bych je nedohrál za celý život. Nikdo z vás, ani otec Fura, a že zrovna tenhle dědek má na hraní mobilních her při čekání na zoufalce v Pevnosti Boyard dostatek času, což se zrovna o mně říci nedá. Čím si tedy zrovna logická záležitost Bubbla zasloužila, že se objevila na hlavní obrazovce mého mobilu, respektive proč po pár minutách hraní neputovala rovnou do virtuálního koše? Jednak byli tvůrci z TinySoft osvícení, aby o své hře dali vědět (a divili byste se, kolik týmů to neumí), dále jde o hru tuzemské (česko-slovenské) provenience, ale hlavně je zábavná a zachránila mě od nudy během dlouhého letu na GDC. A že je Bubbla ke stažení zdarma, ale absolutně vás v rámci svého free 2 play modelu nenutí nic kupovat, je pouze bonus, jakkoli příjemný.

Bubbla na první pohled připomíná další z milionu "match 3" her, ale skutečnost je jiná. Nahrávací obrazovka v přeneseném slova smyslu anoncuje, že jde v podstatě o fitko pro vaše mozkovny. A nelže! Každá obrazovka tvoří jeden puzzle, který se dá vyřešit několika způsoby - od nejlepšího a nejlépe bodovaného (tři hvězdy) až k nejhoršímu, nejméně bodovanému (jedna hvězda). Nechybí ani komba, přičemž po nedávném updatu je navíc možné každý puzzle vyřešit jedním ultimátním kombem.

V prvních několika (desítkách, záleží na schopnostech) úrovních možná nebudete mít problém najít napoprvé či napodruhé ideální řešení, ale brzy přituhne. Nejsem lumen, nicméně něco logických her už jsem nahrál, a stejně jsem se zatím nedostal ani za hranici první stovky na maximum pokořených hádanek. Respektive, dokud jsem nebyl uvězněný v letadle, kde mi to v řídkém vzduchu zjevně myslelo lépe, pokořil jsem na maximum hvězdiček sotva pouze první padesátku úrovní, kterou tvůrci navrhli, aby hráče všech schopností, národností a závislostí seznámili s herními mechanismy. Vlastně šlo jenom o rozjezd a stejně jsem s ním měl problémy. Ne však v negativním slova smyslu. 

Bubbla zdroj: tisková zpráva

Dynamická hratelnost zaručuje, že neustále opakování jednoho puzzlu není otravné, naopak. Promýšlíte a zkoušíte různé varianty, kterých je díky interaktivním elementům celá řada, takže každý restart hádanky je vlastně nový zážitek. A někdy i nové naštvání ve stylu "jak je možný, že to nejde, když jsem vyzkoušel všechno". Garanci, že jste všechno nevyzkoušeli, ale v prvé řadě se pořádně nezamysleli v mantinelech herních pravidel, snad ani nemusím dodávat. Maximálně se holt neshodnu s tvůrci, že Bubbla nabízí relaxační hratelnost, která člověka nestresuje. Nejsem nervák, ale vidím to opačně, což je však jen známka, že herní mechanismy fungují a ve společné symbióze s designem hádanek vytváří ...no zábavu.

Herní pravidla jsou přitom jednoduchá. Herní mřížka obsahuje různě naaranžované ryby nebo kolečka, ufouny či bonbóny podle toho, jaký zvolíte či koupíte skin. Červené ryby vyšlete ťuknutím do pohybu, aby rozbily vedle čekající ryby a zároveň je tím zničíte. Žluté ryby musíte nejdříve načnout zásahem a až poté se změní v červené, které můžete dále vysílat k eliminaci ryb jiných barev. V tomto duchu pak potřebují zelené ryby tři zásahy, modré čtyři a tak dále. Podívejte se na video, bude vám všechno hned jasnější.

zdroj: Archiv

Ve hře figurují i speciální zbraně, které provedou různé druhy eliminace všech možných ryb, ale jejich použití stojí peníze - hvězdičky. Vyhráváte je plněním jednotlivých hádanek nebo nakupováním v in-game obchodě (a občas dostanete nějaké zadara). A právě proto je důležité řešit hádanky na maximální počet hvězdiček, protože pak vůbec žádné hvězdičky nakupovat nemusíte. Ostatně, hrdost by snad žádnému hráči nedovolila, aby za sebou nechal hádanky, které na maximum nesplnil, což znamená, že je zcela nepokořil.

Tvůrci z TinySoft tedy ze mně nebudou mít radost, ale neutratil jsem u nich ani korunu. Ani za hvězdičky, ani za skin, protože varianta barevných puntíků namísto ryb, která je k dispozici zdarma, mi plně vyhovuje. Hvězdičkami platíte i za nápovědu, která je ale pořádně mastná. Ale znovu platí, že nápověda je jenom pro lůzry, nedočkavce a casual hráče. My ostatní tvůrcům hry přispějeme tím, že se nám při hraní zobrazí reklamy, které lze samozřejmě drobnou útratou vypnout, nicméně nijak neotravují.

Bubbla zdroj: tisková zpráva

Hratelností Bubbla opravdu naplňuje proklamované heslo "lehké na zvládnutí, obtížné na ovládnutí," jak by se dal kostrbatě přeložit slogan "easy to learn, hard to master". A nepíšu to jen proto, že jde o tuzemské vývojáře. Bubbla dokáže zaujmou i jinými kvalitami než je hratelnost, nutno dodat značně návyková. Vnímání atraktivity grafické stylizace samozřejmě závisí na osobním vkusu, ale volitelné skiny tento potenciální problém docela řeší. Nemáte rádi rybičky, vyberte si, jako já, minimalisticky vyhlížející puntíky. Skiny budou tvůrci do hry určitě přidávat, takže časem se do vašeho vkusu strefí.

Měnit ale nebudou a nemusí hudební doprovod a zvuky. Zprvu bláznivou kakofonii zvuků si po chvíli zamiluje každý, stejně jako kytarový doprovod. Vlastně to blábolení, výskání i uklidňující drnkání kytary vnímáte jen někde na pozadí, ale přesto vás nějakým blíže neidentifikovatelným způsobem drží i audio v náladě, kdy zkoušíte ten zatracený puzzle pořád dokola.

Bubbla zdroj: tisková zpráva

Bubbla je momentálně dostupná na českém a slovenském Google Play (takže Android), ale brzy se objeví i na mezinárodním Google appstoru a v plánu jsou též verze pro iOS, PC (preview verzi jsem zkoušel také, funguje stejně dobře), Mac a web (browser). Vzhledem k tomu, že je hra zadarmo, můžete ji v klidu vyzkoušet, což vřele doporučuju, i když jako člověk, co myriádu mobilních her zrovna moc v malíku nemá. Zábavnou hru ale snad ještě poznám - když mě baví pár hodin v kuse a dobrovolně si kvůli ní nechám vymlátit baterku, tak je něco správně.

Nejnovější články