Concrete Genie z vás udělá hodného tvůrce graffiti – dojmy z hraní na E3
zdroj: tisková zpráva

Concrete Genie z vás udělá hodného tvůrce graffiti – dojmy z hraní na E3

29. 6. 2018 17:30 | Dojmy z hraní | autor: Patrik Hajda |

Nejen gigantickými hrami je Sony živa. Zraky všech se na stánku PlayStationu na E3 upíraly především na prezentovaného Spider-Mana a Days Gone, ale byla by obrovská chyba neudělat pár kroků dál a neobjevit kout s hratelnou ukázkou prapodivné hry Concrete Genie. V té se z vás stane dítě ulice, které rozzáří šedivé stěny nádherným malbami.

Zařadit Concrete Genie do nějakého normálního žánru úplně nejde. Není to RPG, není to střílečka, není to ani adventura v pravém slova smyslu. Stáváte se naprosto bezbranným chlapcem jménem Ash, mezi jehož koníčky nepatří házení kamenů po raccích, jízda na kole, ani prohánění holek. Ash si osvojil umění graffiti a není mu cizí ani parkour.

Ocitáte se v podivném přístavním městě Denska, v noci, pod vrstvou smogu. Město spí. Možná to je hlavní důvod absence kohokoliv dospělého. Ulice tak patří vám, ale jen do té doby, dokud nenarazíte na další toulající se děti. Zlé děti šikanující slabší jedince, kteří jsou „divní“. A Ash rozhodně je divný, když umí nakreslit pohyblivé obrázky.

zdroj: Archiv

Umělcem snadno a rychle

Concrete Genie vám nenabídne akci. Je to zenová záležitost, ve které se jen musíte mít na pozoru. Jak procházíte prvními tmavými ulicemi, před sebou nevidíte nic než smutnou bídu, zatímco za vámi panuje čirá radost plná barviček. Kdykoliv totiž můžete vytáhnout štětec a rozvášnit se na libovolné stěně přilehlých domů.

Kreslící nástroje vám sice nedají absolutní volnost, ale právě proto si budete připadat jako zkušení malíři. Z nabídky vyberete jeden z několika typů trávy a pak jen nakreslíte čáru podél spodku zdi. Tráva okamžitě vyroste do přirozené podoby, zatímco už se sápete po tulipánech a jeden po druhém vytahujete ze země.

Délka a zakřivení jednotlivých obrazců je jen na vás, ale tvary už se doplňují samy. Třeba takový strom se větví, jak se mu zrovna zlíbí, a pokaždé vypadá originálně. Ovládání je naprosto jednoduché a kupodivu přesné. K malování štětcem totiž nepoužíváte páčky, ale pohybový senzor DualShocku.

Během několika málo sekund vytvoříte scénu sluncem zalité louky s roztodivným kvítím, na pozadí vztyčíte stromy obsypané kopce, a ještě dál za nimi klidně noční oblohu s polární září. Výsledek je v naprosté většině případů dech beroucí, i když v běžném životě nepřečtete ani vlastní písmo.

Pro radost i dobrou věc

Malováním můžete strávit hodiny a ukojit tím svou touho po sebevyjádření, ale pořád jsme na poli her, ne grafických nástrojů. Vaše výtvory napomáhají přístavnímu městu ke znovuzrození. Nejenže jsou jednotlivé čtvrti veselejší, ale na malby jsou napojeny i herní mechanismy. Já měl například za úkol pomocí obrázků rozsvěcet pouliční osvětlení, což si vyžádalo „osprejovat“ spoustu ulic.

Ash zároveň umí kreslit zvířátka a následně jim vdechnout život. Tyto tajemné bytosti vám pomohou třeba s otevíráním elektrických dveří, pokud si s nimi předtím pohrajete. Přistrčte jim míč, a ony zavěsí do koše. Čas od času vás požádají i o nějaký ten obrázek. Můj podivný tvor byl tak trochu pyroman, když moc toužil po zalití plameny… Roztomilý chundeláč vám zároveň na požádání dobije štětec speciální barvou, díky které zbavíte vybrané budovy fialového nánosu, na němž běžná barva nedrží.

Dítě střech

Celou tuto pohodovou atmosféru narušují zmiňovaní pobudové, kteří vám nedají pokoj. Pokud vás při své obchůzce zdejších ulic spatří, okamžitě se dají do pronásledování s cílem uštědřit vám pořádný políček a smazat vaše velkolepé dílo.

Nemůžete s nimi bojovat, ani vaše krásná obludka to nedokáže. Jedinou možností je zběsilý úprk, který končí na střechách budov. Agresorům totiž nestojíte za takovou námahu, takže často trávíte čas šplhem po stěnách a přeskakováním ulic z budovy na budovu.

Ash je tak trochu kouzelník, protože nemusí stát přímo u stěny, aby ji mohl potěšit novým výjevem. Ve spoustě případů tak ani nemusíte na nebezpečnou zem a v klidu vytvoříte nové veledílo z pohodlí střechy.

Krása na prvním místě

Půlhodinová ukázka mě naplnila příjemnou energií. Opravdu si připadáte jako světový umělec, když během několika málo okamžiků stvoříte úchvatný západ slunce. Concrete Genie z vás ale nedělá blbce. Sice vám s obrazy silně pomáhá, ovšem stopu štětce stále volíte vy.

Netuším, jak dlouho mi tato radost vydrží v plné hře. Rozhodně to chce mnohem víc malovacích nástrojů (já jich mohl použít sotva 10, přičemž další získáte naháněním papírků po střechách po vzoru Assassin’s Creed). Mechanismus nepřátelských dětí asi také nevydrží věčně – neustálé odbíhání od rozdělaného díla na střechu a vyčkávání nejsou zrovna nejzábavnější prvky hry.

Nicméně kreativní část vám naprosto učaruje. Concrete Genie asi nechce být ničím velkým. Působí jako malá hra, která vám poskytne příjemný odpočinek, nechá vás vyjádřit své já a naplní vás skvělým pocitem z vaší vlastní – mírně falšované – geniality. Zkrátka další zajímavá exkluzivita na PS4.

Nejnovější články