Crash Bandicoot N. Sane Trilogy - dojmy z hraní PC a Switch verze
zdroj: tisková zpráva

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy - dojmy z hraní PC a Switch verze

10. 7. 2018 19:00 | Dojmy z hraní | autor: Adam Homola |

Nejslavnější herní vačnatec je zpátky. Už zase. Roční exkluzivita Sony skončila a po PlayStation 4 se Crash Bandicoot N. Sane Trilogy dostal i na PC, Switch a Xbox One. Pořád platí že jde o luxusní remake věrný původní trilogii a pořád platí, že je to zábavné i dnes.

Crash prostě moc nestárne, respektive nestárne jeho první a částečně i druhé dobrodružství. Jednička i dvojka jsou pořád velmi dobré plošinovky, troufnul bych si tvrdit že i dokonce z pohledu dnešního hráče. Místy jsou sice příliš těžké a leckdy trochu hapruje vyváženost obtížnosti, ale v praxi je to velká zábava.

Trojka je pak takový crashovský Temple of Doom. Je dobrá, za váš čas rozhodně stojí, ale z původní trilogie je s přehledem nejslabší. Xbox verze hry se nám do rukou nedostala, ale v posledních dnech jsme se mohli do sbírání jablíček vrhnout na PC i Switch, a to jsme také udělali. Co se týče hry samotné, platí veskrze všechno, co už padlo v recenzi PS4 verze před rokem.

PC

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy - PC verze zdroj: tisková zpráva

Takto vypadá úvod hry na PC

Po technické stránce je PC verze Crash Bandicoot N. Sane Trilogy bez debat ta nejlepší. Když vytáhnete grafiku na maximum, dočkáte se výjevů, jakým se v roce 1996 nesnilo ani těm nejodvážnějším vizionářům v Naughty Dog.

Na hru je radost se dívat a Crash vypadá jako vymazlená tříáčková indie hra z letošního roku. Obzvláště velkou lahůdkou je možnost zapnout 60fps (víc nejde). Hra pak běží tak, jak jste ji ještě nikdy předtím neviděli. Tak rychle a plynule, až to ze začátku působí poněkud divně a nepřirozeně. Po chvíli si ale zvyknete a už nebudete chtít jinak.

Bohužel ale nepočítejte s tím, že si detaily stáhnete na minimum a zahrajete si třeba na notebooku s integrovanou grafickou kartou. Minimální hardwarové nároky (viz níže) jsou opravdu minimální a měli byste je brát vážně.

V případě regulérních herních PC s nimi samozřejmě není problém a Crashe rozjedete na výbornou, ale na neherním notebooku si vážně moc nezahrajete. Což je škoda, neboť zrovna Crash není o grafice, ale o nestárnoucí hratelnosti.

Další obrázky z PC verze najdete v této galerii.

Minimální hardwarové nároky:

  • Procesor: Intel Core i5-750 @ 2.67GHz | AMD Phenom II X4 965 @ 3.4GHz
  • Paměť: 8 GB RAM
  • Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 660 2GB | AMD Radeon HD 7850 2GB
  • DirectX: Verze 9.0c
  • Pevný disk: 30 GB volného místa

Switch

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy - Switch verze zdroj: tisková zpráva

A takto zase na Switchi

U Switche asi není nad výkonem a následně i grafikou potřeba jakkoliv polemizovat. Pokud chcete nejlépe vypadající verzi hry, musíte se poohlédnout jinde. Ale to už víte sami a kvůli tomu jste si Switch nekupovali.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy je tu už na pohled vizuálně nejslabší verze hry. Neznamená to ale, že by tu byla hra ošklivá. I přes znatelně horší anti-aliasing, nižší rozlišení a méně detailů to tu vačnatci pořád sekne.

Mírně horší vizuály tu navíc ani moc nevadí: v handheldovém módu si jich téměř nevšimnete a v TV módu si kvůli nim žíly trhat nebudete. Jak už padlo výše, Crash na vizuálech nestojí, ostatně jako celý Switch. A zábavnou hratelnost tu mají všechny tři hry na všech platformách stejně dobrou.

Vzhledem k přiměřené délce většiny úrovní by tu mohl perfektně fungovat typický switchový scénář, kdy hrajete doma na televizi, pak konzoli vytáhnete z Docku a rozehranou úroveň dojedete v tramvaji cestou do práce. Jenže to tu bohužel nefunguje.

Switch verze má jeden velký a těžko pochopitelný nešvar – neumí automaticky rozpoznat změnu módu z TV do handheldu a obráceně, respektive neumí tomu přizpůsobit ovládání. Pokud tak hrajete v TV módu s Pro Controllerem a Switch z Docku vytáhnete, ovládání na Joy-Conech jednoduše nefunguje.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy - Switch verze zdroj: tisková zpráva

Vývojářům asi někdo zapomněl vysvětlit jak funguje Switch...

Hra ani nenapíše žádnou chybovou hlášku, fungují pouze systémová tlačítka pro dělání screenshotů (mimochodem nahrávání videí Crash nepodporuje) a Home. Když naopak hrajete v handhledovém módu a vložíte Switch do Docku, objeví se na obrazovce televize hláška „Prosím připojte znova bezdrátový ovladač.“ Dává to nějaký smysl? Ani trochu.

Schválně jsem vyzkoušel několik first i third party her a žádná neměla se změnou módu sebemenší problém, všechno šlo okamžitě a hladce. Přitom o tom celý koncept Switche je. Ano, můžete hrát pouze v Docku na televizi, nebo pouze v handheld módu, ale velké kouzlo konzole spočívá právě v možnosti volby. A tu vám Crash odmítne. Respektive musíte hru vypnout a zase zapnout, a teprve pak se příslušné ovládání chytí.

Další obrázky ze Switch verze najdete v této galerii.

Vačnatec pro všechny, dráček pak taky?

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy mě bavil před dvaceti lety na PlayStation, před rokem na PlayStation 4 a baví mě znova na PC i Switch. Ať už máte doma (nebo v batohu) jakoukoliv platformu, ať už jste Crashe před lety hráli nebo ne, neprohloupíte. Pořád to za to stojí.

Zanedlouho se podobně luxusního remaku dočká další hopsačka ze stáje Activisionu, dráček Spyro. Jeho první tři díly vyjdou v rámci Spyro Reignited Trilogy už v září a pokud budou stejně dobré jako Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, máme se na co těšit.

zdroj: Cinemart

Nejnovější články