D-Day - dojmy z dema
zdroj: tisková zpráva

D-Day - dojmy z dema

3. 8. 2004 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Nevím, jak vám to originálně a neotřele sdělit, ale... máme tu další válečnou strategii. A nevypadá špatně. Pokud jste hráli Desert Rats, tak zhruba víte, do čeho jdete. Ale i tak vám jistě přijdou vhod naše dojmy.

Autor: Jiří Sládek
Publikováno: 3.srpna 2004
Verze hry: anglické demo
Doba hraní: pár dnů

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Na jaře vydaný kousek Desert Rats vs Afrika Korps (recenze) rozhodně nebyl špatný, ale žádné větší pozornosti médií a hráčů se nedočkal. Těžko říct, zda za to mohla slabá podpora nepříliš známého vydavatele nebo fakt, že real-time strategií zasazených do období 2. světové války je v poslední více než pedofilů na dětských táborech. Ale to nám může být vcelku jedno. Důležité je, že se pánové z Monte Crista rozhodli vytěžit ze spolupráce s Digital Reality další gamesku. Konec konců, když už vývojáři vytvořili slušnou hru, byla by škoda její základ nevyužít i pro další titul.

Slovo dalo slovo, takže se teď pilně finišuje nová hra D-Day. Tedy s názvem, který by měl i tomu největšímu pacifistovi naznačit, o co že se bude jednat. Kromě celkem jasně čitelného jména si vydavatelé dovolili i další marketingové kejkle, jako je například zaštítění projektu neziskovou asociací Normandie Memoire, která se, zjednodušeně a laicky řečeno, ve spolupráci s muzei a dalšími subjekty stará o to, aby lidé nikdy nezapomněli na vylodění v Normandi.

 Tři kampaně
I když hra ještě není úplně hotova, už nyní jsme něco z její atmosféry mohli ochutnat díky hratelnému demu, které je již nějaký čas k dispozici. Finální verze hry by měla obsahovat tři kampaně po čtyřech misích.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Každá série bude mapovat události jednoho letního měsíce roku 1944 – konkrétně v červnu se od vylodění dostanete k Cherbourgu, v červenci se budete potit u Caen či St. Lo a v srpnu se mimo jiné zúčastníte zmasakrování obklíčených německých vojsk u Falaise. Autoři prohlašují, že mise budou historicky věrné, až na některé pasáže, kde by autenticita byla na překážku hratelnosti. No, uvidíme. Kromě toho se můžete těšit i na editor map.

 Vylodění v Normandii
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Hratelné demo nám ovšem nabízí jen ždibec všeho slibovaného – konkrétně úplně první misi celé hry, tedy samotné vylodění. Asi vám je tedy jasné, že v demu si moc neužijete opatrného nenápadného postupu – spíše naopak. Budete muset posílat proti nepřátelskému opevnění vlnu za vlnou a než vaši ženisté vyčistí pláž od min, aby se ke slovu mohlo dostat i pár vašich tanků, padne vašich pěšáků opravdu spousta. Dobytím obranného valu ale mise nekončí. Čekají vás ještě další cíle, ale jejich splnění už při troše taktizování nebude takovým masakrem.

 Grafika
D-Day se od svého předchůdce liší na první pohled samozřejmě hlavně prostředím. To pochopitelně není žádné překvapení – kdybychom nerozeznali africké písky od evropského mírného pásu, mohli by si vývojáři svůj engine strčit do... eeeh, za klobouk. Grafické zpracování je v podstatě úplně stejné (tedy až na tu jinou krajinu) jako v Desert Rats. To ovšem není výtka, jelikož engine je velmi kvalitní a prostředí interaktivní. A navíc Evropa přeci jen skýtá trochu rozmanitější scenérie nežli poušť, takže plná hra jako celek může být o něco přitažlivější.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Jednotky
Jednotky jsou základ každé strategie. Tak co bychom si o nich řekli? Například, že jich ve hře bude 75 druhů. A třeba to, že jsou docela hezky vymodelované. Nebo že mají hned několik parametrů, kterými se od sebe liší. Hm. No to samozřejmě není nic nového, že? Oproti Pouštním krysám však přeci jen najdeme pár novinek. Hlavně několik nových typů vraždících strojů. V demu se sice zblízka setkáte defakto jen s plamenometným tankem Pz. III Flammpanzer, ale vývojáři toho slibují víc. Na straně Osy budou kromě již zmíněného plivače ohně také stroje Panther G, King Tiger, Marder a protiletadlová baterie Flak 88.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Západní spojenci pak svůj arzenál rozšířili třeba o krokodýla. Tedy vlastně Crocodila, plamenometnou variantu tanku Churchill. A také o další tanky, jako je třeba Sherman Jumbo či Cromwell IV. Těšit se prý můžeme i na další jednotky, například na parašutisty. Když už jsme přešli k vojákům, můžeme se zaradovat i nad drobným vylepšením, které představují malé ikonky nad postavičkami – hra se zpřehledňuje, jelikož když označíte bandu soldátů, tak hned uvidíte, jestli je mezi nimi i nějaký plamenometčík, medik nebo třeba odstřelovač.

 Jinak téměř vše při starém
Demo bohužel není příliš průkazné pro posouzení umělé inteligence. Jelikož obsahuje jen misi vylodění jako takového, nemůžete od nepřátel čekat nějaké úžasné taktické manévry, obchvaty a přepady ze zálohy. Náckové jsou prostě zalezlí v bunkrech a kulometných hnízdech a zasypávají vaše muže drtivou palbou – obranné pozice jsou docela dobře rozmístěné, ale to nám bohužel o umělé inteligenci neřekne ani ň. Nepředpokládáme, že by se měla nějak výrazně lišit od DS vs AK – nicméně tam AI nebyla úplně špatná, takže se snad nemusíme bát žádného průšvihu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

Drobným rozdílem je rozdělení obtížnosti na čtyři stupně oproti třem v DS vs AK. Na první pohled je malinko jiný i interface hry, ale jen graficky; záhy zjistíte, že i tady je vše při starém – tedy minimapa s kompasem, přepínače módů pohybu i střelby a ikony pro jednotlivé akce. Zachováno samozřejmě zůstalo i ovládání včetně zbabělé pauzy. Dobře známé vám bude i vybírání jednotek mezi misemi a dělostřelecká či letecká podpora.

 Neoriginální, ale dobré
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nikdo od titulu D-Day nečekal, že se bude nějak výrazně lišit od svého předchůdce. A neslibovali to ani vývojáři a vydavatelé. Tenhle titul si nehraje na žádný převrat v žánru válečných strategií. Nicméně pokud bude plná verze alespoň tak zábavná jako DS vs AK, pak se máme koncem léta nač těšit. D-Day navíc může, díky trochu záživnějšímu (i když na druhou stranu už stokrát omletému) prostředí, oslovit více hráčů nežli Desert Rats vs Afrika Korps.

Stáhněte si: Demo, Trailery...

Související články: Novinky, Desert Rats vs. Afrika Korps CZ recenze

Jiří Sládek
autorovi je 26 let a pracuje v papírovém herním magazínu GameStar, hry jsou jeho prací i koníčkem, zvláště pak RPG, strategie, taktické hry a vesmírné obchodní simulátory (divná kombinace, že? :-)

 
 
Jiří Sládek

Nejnovější články