DLC Dead Kings pro Assassin’s Creed Unity stojí za zahrání
zdroj: tisková zpráva

DLC Dead Kings pro Assassin’s Creed Unity stojí za zahrání

10. 2. 2015 18:45 | Dojmy z hraní | autor: Jan Olejník |

Vydání Assassin’s Creed Unity na sklonku minulého roku se, kulantně řečeno, zrovna moc nepovedlo. Hra byla zamořená hromadou chyb a nedodělků, v některých lokacích se propadal framerate hluboko pod akceptovatelnou mez a hráčská obec po právu reagovala podobně jako davy rozzuřených francouzských občanů ve hře samotné. V průběhu několika týdnů po vydání pak Ubisoft vydal potřebné záplaty, které hru dotáhly do relativně funkčního stavu. A jako náplast na pořádnou bolístku vyšlo nedávno DLC Dead Kings zcela zdarma. Přináší pár zajímavých novinek včetně poměrně rozsáhlé nové lokace. Má ale vůbec smysl sedmigigový soubor stahovat?

Král je mrtev!

Hlavní hrdina AC Unity Arno Dorian potřebuje na nějakou dobu zmizet z Paříže a shodou náhod ho osud zatáhne do ponurého města Saint-Denis, kde se setká se svým starým známým Markýzem de Sade. Ten mu nabídne možnost zcela opustit Francii – výměnou za tajuplný svitek pergamenu.

Z klasického Assassin’s Creed se nám tedy poměrně překvapivě stává variace na filmy typu Indiana Jones či Mumie, protože chmurné městečko Saint-Denis oděné do odstínů žluté, šedé a zelené skrývá pod svým povrchem desítky kilometrů tajných chodeb, krypt a kobek, ve kterých se ostatně odehrává značná část celé hry. Oproti neustálému skákání po střechách domů, šplhání po kostelech a kličkování v ulicích je to zajímavá změna, zvlášť když se novému prostředí lehce přizpůsobilo i několik prvků hratelnosti.

V první řadě se vám do rukou dostane užitečná lucerna, pomocí níž můžete odhánět hejna krys, brouků či netopýrů a pomůže vám i při luštění řady nových hádanek. Samozřejmě nečekejte bůhvíjakou adventuru. Jako určitá variace na Tomb Raider však Dead Kings obstojí slušně. Druhé příjemné oživení hratelnosti spočívá v přítomnosti takzvané Guillotine Gun - brutální zbraně, která kombinuje granátomet se sekyrou. Ta přináší vcelku osvěžující způsob boje, který hráči poměrně rychle přejde do krve, a pro nemálo lidí se jistě stane novým favoritem.

zdroj: Archiv

Dolů do dolů

Vaše nová čepel se samozřejmě bude chtít napít nepřátelské krve. A vězte, že žízní rozhodně trpět nebude. Ač se zde najdou mise, které vám jako nepovinný úkol zadají nepozorované proklouznutí kolem všech stráží, konfliktům se často nevyhnete. Jako nová „třída“ nepřátel se zde představují Raiders, tedy chcete-li dobyvatelé. Jedná se o skupinky ziskuchtivých lupičů, kteří drancují hrobky francouzských šlechticů. Jednotlivě nepředstavují žádnou velkou hrozbu, ale jakmile se jich na vás vrhne víc, je zaděláno na solidní průšvih. Naštěstí stačí „pouze“ zabít jejich velitele a ostatní se pak ve strachu rozprchnou do temných chodeb pod Saint-Denis.

Je to ale především nové prostředí a lehce upravená hratelnost, co člověka u Dead Kings udrží. Příběh spíš slouží jako nepříliš vábně vyhlížející pojivo, které pomocí pár dialogů drží jednotlivé mise pospolu. Nejvíce asi zazáří „dobyvatel ztraceného rukopisu“ Napoleon Bonaparte, naopak debaty s malým zlodějíčkem Leonem jsou kolikrát dosti bizarního rázu. Kdo by totiž čekal, že se namyšlený floutek Arno nechá komandovat desetiletým sirotkem, který „bojuje za Francii“.

Assassin’s Creed Unity - Dead Kings DLC zdroj: tisková zpráva

Atmosféra především

Přiznám se, že mě původní Assassin’s Creed Unity nakonec docela bavil. Počkal jsem si na vydání alespoň tří patchů, čímž jsem se vyhnul těm nejzávažnějším chybám. Předchozí pirátské díly mě tak trochu minuly svým prostředím a hlavním hrdinou, Unity naopak potěšilo krásným městem a několika příjemnými inovacemi v hratelnosti.

Samozřejmě jsem na pár drobných chyb narazil, ale spíš mě iritoval poněkud povrchní příběh a lehce repetitivní úkoly. Zkrátka žádný majstrštyk, ale solidní akční adventura, ve které se titulní asasín konečně může skrčit stiskem tlačítka a ne jen na předem určených místech.

Od mých zkrácených dojmů z Unity se můžeme odpíchnout ke konečnému zhodnocení DLC Dead Kings. Vítané je celkově temnější ladění celé hry, které v některých místech trochu připomene starší díla od Tima Burtona, a krásně kontrastuje s prosluněnou Paříží. Příklon k prozkoumávání podzemních hrobek mě jako fanouška série Tomb Raider taktéž potěšil.

zdroj: Archiv

Bohužel se ale stále nepodařilo vychytat několik měsíců staré chyby, tudíž se Arno tu a tam při běhu zasekne nebo nechce přeskočit z jednoho objektu na druhý (hned zkraje mě potrápila dominantní bazilika v Saint-Denis). Stejně tak přetrvávají chyby v soubojových animacích, kdy už nepřítel leží na zemi, ale Arno vytrvale švihá mečem ve vzduchu do míst, kde by se měla nacházet protivníkova hlava.

Poslední výtka pak směřuje k příběhu, který sám o sobě není úplně špatný, ale někdy dost zvláštně napsané dialogy podkopávají pracně vybudovanou atmosféru.

assassin dead kings zdroj: tisková zpráva

Jak se tedy postavit k obsáhlému balíku s nulovou cenou? Dead Kings zcela nepochybně má své mouchy, avšak za vyzkoušení, potažmo kompletní zahrání, tentokrát skutečně nic nedáte. Unity si kvůli tomuhle DLC určitě kupovat nebudete, ale jestli se vám původní hra válí na poličce a zajímalo by vás, jak se hraje takový Tomb Raider v kapuci, Dead Kings určitě vyzkoušejte.

Nejnovější články