Dojmy z hraní: beta Battlefield 1 nabídla klasickou hratelnost v neokoukaném prostředí
zdroj: tisková zpráva

Dojmy z hraní: beta Battlefield 1 nabídla klasickou hratelnost v neokoukaném prostředí

6. 9. 2016 14:35 | Dojmy z hraní | autor: Daniel Kremser |

Další Battlefield beta, navíc jen s jednou mapou a celkově dosti omezeným obsahem. Zkrátka tak trochu událost, která nikoho ze židle nezvedne. A být to zároveň i beta další hry s moderní válkou, možná by ani nestála za řeč. Jenže jde zároveň o jedinou pořádnou šanci, jak si zdarma vyzkoušet největší revoluci na virtuálních bojištích od dob Modern Warfare. Betu Battlefield 1 je zkrátka těžké ignorovat.

Válka nikdy nebyla krásnější 

Nemá cenu zastírat, že Battlefield je letos hlavně o grafice, zasazení a neskutečných audiovizuálních hodech. Psali jsme o tom z Los Angeles a konec konců jste to mohli vidět i v nedávném gamesplayi. Beta Battlefield 1 potvrzuje dominanci DICE na trhu s FPS, minimálně co se audiovizuálního zážitku týče, a servíruje hráčům hollywoodský blockbuster, který nemá konkurenci. A nejenom na konto parádního námětu.

Battlefield 1 vyráží dech a působí, jako kdyby autoři vměstnali celý film Michaela Baye do každé jednotlivé scény. Každý, kdo měl možnost si Battlefield 1 zahrát, potvrdí, že již od první chvíle jsou smysly neustále bombardovány výbuchy, parádními přelety a pády letadel i nádhernými efekty, které umocňují exotické zasazení ukázkové mapy na Sinajský poloostrov v době první světové.

Příjemný je vedle svěžího zasazení i návrat zničitelného prostředí, které takřka absentovalo v Hardline. Navíc tvůrci v BF1 nezapomínají na náhodné události. Na ukázkové pouštní mapě to byla logicky písečná bouře a nutno podotknout, že i na PS4 dokázala zcela proměnit dojem z bojiště a posunout atmosféru intenzivního chaosu na jinou úroveň. V tomto ohledu je Battlefield bezchybný na PC i na konzolích. Hlavně při hraní na velké televizi vás doslova vrhne na bojiště a díky již tradičně bezchybnému ozvučení nabídne plnohodnotný zážitek i bez jakýchkoli VR vychytávek. Ano, není to bojiště plně autentické či historicky akurátní, ale je to bojiště neskutečně zábavné a na jakémsi podprahovém levelu i maximálně věrohodné.

Jinými slovy jsem za těch 30 levelů, které jsem zatím v betě získal, ani jednou nepocítil nudu. Battlefield 1 totiž ukazuje historickou válečnou vřavu tak, jak si ji mainstreamový hráč představuje. Všude je chaos, zvuky kulek letících okolo se misí s duněním artilerie a tanky si to mašírují napříč pouští jako pojízdné márnice, se kterými se je obzvláště obtížné vypořádat. Všechno to vypadá skvěle, protože hra sází spíše na efekt, ne na historickou přesnost. Čemukoli nudnému či jen méně výbušnému je vstup zakázán. Battlefield 1 opravdu není simulace nebo historická sonda. Pokud vám tedy imponuje historicky autentičtější Verdun, budete z Battlefield 1 smutní – minimálně vozidla a zbraně vytržené z historického kontextu se vám líbit opravdu nebudou. 

Battlefield 

Battlefield 1 je mainstreamový produkt a beta dává jasně najevo, že tvůrci chtějí využít výhodu, kterou jim dává atypické téma. I proto jsou bitvy hodně živelné a situace na bojišti se mění doslova z minuty na minutu po vzoru Call of Duty. Obzvláště v módu Conquest nemáte tušení, kde vám hlava stojí. Místa na mapě, která váš tým ovládal ještě před minutou, mohou být klidně během chvíle baštou protivníků. Spawny jsou navíc rychlé a poměrně velkorysý přístup autorů k vojenské technice dává většině hráčů solidní mobilitu. Battlefield 1 na konto využití primitivnějších zbraní a techniky nabízí rychlejší tempo než třeba čtyřka. Navíc příjemným způsobem mísí stísněné prostory a zbraně na blízko s velkými mapami.

Solidně také hra balancuje týmový přístup a podporu sólového hraní. Body opět každý dostává úplně za všechno a ani týmově orientovaný mód Conquest není problém hrát třeba v roli snipera jako osamělý vlk. Stačí, když sem tam označíte nepřítele a už pomáháte celému týmu. Každý si tady jednoduše najde to své - ať už jste pilot, nebo pěšák. S příchodem nové historické epochy se tak prakticky nic nemění. V tomto ohledu zůstává Battlefield 1 věrný tradici série. Čtyři herní třídy, spawn na členy jednotky a další tradiční prvky, to vše V B1 nechybí a opět funguje na výbornou i v kulisách první světové. Zasazení samotné je navíc natolik svěží, že vyvažuje i relativní usedlost konceptu.

Ne všechna pojítka s předchozími díly lze ale hodnotit jako vyloženě pozitivní. V určitých ohledech totiž tvůrci přistoupili k projektu jako k jednoduché změně námětu, aniž by se zabývali elementárními problémy, které z toho logicky vyplynou. Během bety se například ukázalo, že bez výraznější spolupráce v týmech je prakticky nemožné se smysluplně vypořádat s tanky a obrněnými vozidly. A stejně tak jsou tanky k ničemu pro jednoho hráče. S tím je spojený i prozatím zoufalý balanc matchmakingu, kterému nedělá problém spárovat hráče na levelu 20 s někým, kdo betu zrovna zapnul.

Souboje jsou tak často poměrně jednostranné a rozhodnuté už na začátku. Nebylo výjimkou, že měl vítězný tým na kontě i dvojnásobek bodů. Dá se ale předpokládat, že na řešení těchto problémů se tvůrci díky datům a informacím z bety ještě zaměří, stejně jako na obligátní problémy typu „tahle zbraň je moc silná“.

Zaměřit by se měli i na zvýraznění některých nových prvků. Do ztracena vyznívají například třídy pro piloty a řidiče. Jde bezesporu o příjemné pozitivum, které potenciálně rozšiřuje herní zážitek, ale do celkového obrazu hry nijak zvláště nepromlouvá. A to samé platí i o snaze zakomponovat do hry element hrdinů z Battlefrontu.

Buď je to jen dáno povahou mapy v betě, nebo je BF1 opravdu jen pěknější a zajímavější Battlefield 4, protože výrazněji jsem si všiml jen možnosti ovládat extrémně silnou bojovou techniku. Na E3 to byla vzducholoď a v betě jde o obrněný vlak projíždějící napříč mapou. Tyto stroje jsou automaticky přiřazeny prohrávajícímu týmu a mohou výrazně zvrátit poměr sil. Zároveň také poskytují další záminku pro ještě bláznivější akci. 

Sázka na jistotu 

Beta každopádně vyslala signál, že doby Hardline jsou pryč, a spolu s tvůrci z DICE se vrací i parádní multiplayerová akce, která je velkolepá, hlasitá a pořádně naleštěná. Battlefield 1 vypadá skvěle a hraje se dobře, pokud jste schopni zapomenout na žabomyší války za historickou věrnost a hledáte primárně zábavu s trochou historické inspirace. Rozhodně nelze tvrdit, že by byla beta bezchybná,  ale zároveň je také velmi obtížné hledat výraznější systémové nedostatky, které by se nedaly do vydání odstranit.

Stěžovat si mohu třeba na kill cam, která mi ale v BF hrách nikdy neseděla, a stejně tak jsem se doposud nesrovnal s tím, že někdy zůstanete zaseknutí na odlehlém koutu ohromné mapy a musíte někam 10 minut běžet, jen aby vás hned nato zabili. Stejně tak i místa spawnů či problémy s campery naznačují, že přístup DICE má určité rezervy. Jde však o obecné problémy, které Battlefield hry trápí dlouhodobě.

zdroj: Archiv

Přestože je beta Battlefield 1 obsahově i funkčně hodně omezená, naznačila poměrně jasně, že minimálně v multiplayeru nabídne hra bombastický zážitek, který bere to nejlepší ze čtyřky a roubuje to na lákavé a svěží téma. Rozhodně se ale nezdá, že by změna prostředí a přesun do doby první světové století nějak výrazně měnil zaběhnuté principy série. Pokud vás Battlefield hry nebavily doposud, jednička na tom nic nezmění, a naopak. Drží se totiž osvědčených herních principů a na rozdíl od Hardline nabídne přesně to, co od ní fanoušci čekají.

Nejnovější články