Dojmy z hraní české verze Sly Cooper: Thieves in Time
zdroj: tisková zpráva

Dojmy z hraní české verze Sly Cooper: Thieves in Time

14. 1. 2013 19:40 | Dojmy z hraní | autor: Petr Prošek |

Vyhlášený chlupatý zlodějíček se po dlouhé době vrací na scénu v cross-platform arkádě Sly Cooper: Thieves in Time pro PlayStation 3 a PlayStation Vita, kterou jsme si vyzkoušeli v péestrojkové verzi a příjemně se navnadili na konec března, kdy se objeví v celé své kráse. Přestože nové eskapády protřelého mývalího chmatáka mají provedením blíže k dětskému publiku než třeba oblíbené duo Ratchet & Clank, má hra co nabídnout i odrostlejším příznivcům arkádového žánru, který osvěžuje nenásilně implementovanými stealth prvky.

Románek ve stínu Eiffelovky

Co se škádlívá, to se rádo mívá, což platí i v případě protřelého Coopera a neúnavné inspektorky Carmelity Foxové, která našemu chlupáči padla do oka a jako dvě holubičky tráví krásné chvíle v Paříži. Sly úspěšně finguje ztrátu paměti, hází zamilované cukrbliky, užívá si hřejivého tepla huňatého liščího kožíšku a potají myslívá na ebonitovou tyč. Sekat dobrotu ale nemůže věčně - zlodějské geny se zkrátka nezapřou, a když jednoho krásného večera zavítá do místního muzea na výstavu historického umění, pokušení překračuje únosnou úroveň.

Majitel nablýskaných artefaktů je totiž známý padouch, a tak je třeba celou záležitost náležitě prošetřit. Nehledě na tajemné zmizení drahé přítelkyně želvího parťáka Bentleyho, který má plné ruce práce se supertajným projektem stroje času, a podivnou ztrátu veškerého obsahu legendární zlodějské knihy klanu Cooperů. Nejvyšší čas bít na poplach a povolat do akce i růžového hrošího bouchače Murrayho. Svatá trojice je opět v akci a další dobrodružství může začít.

Hezky česky pro drobotinu

Sly Cooper: Thieves in Time hned na začátku překvapí českou lokalizací včetně dabingu, která se v případě konzolových verzí často nevidí. Vzhledem k zaměření na mladší publikum je však pochopitelné, že se „soňáci“ rozhodli hru počeštit a vychází vstříc všem, kteří s angličtinou teprve začínají. Odrostlejší hráče by sice mohlo odradit místy příliš krkolomné používání spisovných výrazů v dialozích, ale ti se mohou vrátit k anglické verzi, jež na disku rovněž nechybí.

První mise v noční Paříži slouží jako tutoriál a představuje hráčům tři hlavní hrdiny. Zatímco Sly Cooper využívá zlodějských schopností, balancuje na komínech a okapových rourách nad městem a s grácií vykrádá kapsy ospalým strážníkům, Murray se ohání růžovými pěstmi a nezalekne se ani několikanásobné přesily. A co předvádí Bentley, mozek celé akce? Jako správný želvák usedá do kolečkového křesla s podpůrnými tryskami, rozhazuje omračující bombičky a nabourává se do počítačových systémů. Hacking zde představuje jednoduchou arkádovou jízdu po elektronických obvodech, spojenou s likvidací obranných systémů a získáváním potřebných kódů.

Zkrátka a dobře, každý z hlavních aktérů má vlastní speciální schopnosti, jejichž počet během hry postupně roste při nákupech na síti ZlodějNet za nasbírané mince. Bentley tak může získat uspávací munici, Murray natrénuje silnější útoky a Sly využije třeba speciální padák.

zdroj: Archiv

Příjemná oddechovka

Zmiňovaní zvířecí hrdinové ovšem nepatří k jediným hratelným postavám. Jakmile se příběh posune v čase a zavítáte do nových oblastí, převezmete roli dalších frajerů. Třeba ve feudálním Japonsku, kam se dění přenese hned ve druhé misi, rovněž povedete kroky ninji Rioichiho Coopera s vlastními schopnostmi. A zatímco je noční Paříž striktně lineární a poměrně nudná, nabízí Japonsko širší oblast k prozkoumávání, různé cesty ke splnění některých úkolů i zajímavější prostředí.

Hra tak dostává ty správné grády a slibuje pohádkové dobrodružství s řadou humorných scén v osvědčeném Cooperově stylu. Rovněž grafika zůstává věrna svým předchůdcům a vylepšena nášupem polygonů nedělá péestrojce ostudu. Dovoluji si však odhadnout, že na jemném displeji PlayStation Vita bude vypadat podstatně lépe, stejně jako v případě PlayStation All-Stars Battle Royale. To nám však ukáže až plná verze, jež rovněž představí zajímavou funkci cross-save, kdy si hru rozjedete třeba na „velké“ konzoli a plynule přejdete na handheld, či naopak.

Nakonec musíme zmínit i podporu stereoskopického 3D zobrazení, které využijí majitelé 3D televizorů. Sly Cooper: Thieves in Time zkrátka vypadá slibně, a pokud se ostatní herní oblasti ponesou v duchu japonské ochutnávky, můžeme se začít těšit na příjemnou arkádovou záležitost, jež zaujme mladší hráče i odrostlejší jedince, kteří se dokážou obejít bez krvavých pixelů.

Nejnovější články