Dojmy z hraní: dinosauří survival ARK je skvělý zážitek už v early access verzi
zdroj: tisková zpráva

Dojmy z hraní: dinosauří survival ARK je skvělý zážitek už v early access verzi

9. 7. 2015 19:03 | Dojmy z hraní | autor: Jan Körmendy |

Hned na začátek musím podotknout, že ARK: Survival Evolved obsahuje už nyní spoustu funkcí, které chybí i ve hrách v mnohem pokročilejším stádiu vývoje. Najdete tu desítky dinosaurů, můžete si je ochočit a jezdit na nich, můžete si stavět obří báze ve stylu Jurského světa nebo rovnou zakládat města. Je tu skvěle zpracován systém výroby, vývoje postavy i AI společníků. Dočkáte se PvE, PvP i RP serverů, soubojů pod vodou, na zemi i ve vzduchu a dalších desítek věcí. Ark je už v této chvíli survival MMO, jak má být.

Ani zdaleka perfektní, ale... 

Nebudu vám ale lhát. Ve hře najdete i velké množství chyb, což je však pochopitelné. Stále se jedná o early access verzi. A za největší nedostatky považuji následující:

1) ARK běží na Unreal Engine 4, vypadá božsky, ale také od vás žádá božskou PC sestavu… Tvůrci už prý ale na optimalizaci pro slabší sestavy pracují a situace se postupně lepší

2) Nemá cenu si nic nalhávat, oficiálních serverů je málo (přestože na poměry ostatních her je jich dost - paradox). Každý server má maximální kapacitu 70 lidí, serverů je něco kolem 300 a vzhledem k tomu, že hru si již koupilo více než milion hráčů, nezbývá než hrát na serverech neoficiálních, kde se setkáte s častou šikanou adminů a jejich kamarádů

3) Zážitek dost kazí spousta otravných bugů – třeba zasekávání se v dinosaurech a další drobnosti

I přes výše uvedené je ale hra v obdivuhodně dobrém stavu a například otravné bugy z bodu tři tak nějak nevnímáte. Uchvátí vás totiž okolní prostředí a desítky příjemných maličkostí.

Hezky od začátku

Jako první vás zaujme jednoduchý interface a detailní možnosti nastavení hry. Po výběru z nabídky oficiálních či neoficiálních serverů a přihlášení se konečně dostanete k tvorbě avatara. Ta vám, stejně jako ve většině her, umožní výběr mezi mužskou a ženskou postavou a detailní úpravy proporcí těla.

Jedinou věc, kterou moc neupravíte, je hlava. Hráčům to ale samozřejmě nebrání v tom, aby vytvářeli vskutku zajímavé, často až karikaturní kombinace jednoho a toho samého člověka. Vzhled naštěstí není všechno a k hlavním úpravám vaší postavy se stejně dostanete až přímo ve hře.

zdroj: Archiv

Vývoj na 1. místě

Vaše postavy i ochočení dinosauři mají určité vlastnosti - třeba rychlost pohybu, sílu, nosnost, zdraví a mnoho dalších. Každou z těchto statistik si můžete upravit dle vašich potřeb díky skvěle zpracovanému systému úrovní, který znáte z různých MMORPG her - za každou úroveň dostanete bod, který můžete přiřadit k jedné ze statistik, a tak si ji navýšit. Díky tomu je vlastně každý hráč naprosto unikátní, a kdyby mu i tohle bylo málo, může se pustit do systému výroby, který ho odliší ještě víc.

Systém výroby je propojený se systémem úrovní a schopností (čím vyšší úroveň, tím více věcí se můžete naučit vyrábět). Na začátku si můžete např. vyrobit základní sekeru či krumpáč, ale k dalším a lepším výrobkům, jako jsou střelné zbraně, pokročilé brnění či obří základny, se musíte postupně propracovat. O to větší radost vám ale udělá, když se dostanete třeba k brokovnici či jiné pušce po hodinách a hodinách expení.

Nekecej a hrej...

Přes počáteční problémy, na které v ARK: Survival Evolved narazíte, zjistíte, že když na to máte hardware, hra běží stabilně bez ohledu na situaci. Pomáhá to hlavně v momentech, kdy se na obrazovce objeví desítky dinosaurů naráz. Nejedna hra by se v takové situaci kousla, ale v ARK platí, že pokud máte třeba 30 fps při chůzi, budete je mít i při boji v lese atd.

Na začátku se proberete nazí na divném a vám neznámém ostrově plném dinosaurů a jiných stvoření. Musíte co nejrychleji přijít na to, jak se vybavit a přežít. Postupně se začnete učit o světě kolem vás a posouvat se směrem do středu země, kde najdete archy a jiné pozůstatky mimozemské technologie.

Naučíte se základy o dinosaurech, naučíte se na nich jezdit a než se nadějete, létáte na Pteranodontovi nad vaší základnou a říkáte si, že se vám splnil dětský sen (ano, jde vlastně o Jurský park pro dospělé).

Tím však zábava nekončí. Jedním z dalších zajímavých prvků hry jsou i vaše fekálie. Exkrementy vaší postavy, dinosaurů a vlastně všeho živého můžete použity na kompost, který se pak hodí při farmaření, házení na nepřátele nebo dokonce i k jídlu (což ale rozhodně nedoporučuji). Možná vám to přijde jako hloupost, ale divili byste se, co všechno se dá s exkrementy dělat a zažít.

Zaútočil na mě třeba Megalodon a má postava se z toho podělala, což bylo nejenom absurdně vtipné, ale též výstižné - stejně jako má postava jsem věděl, že se z toho nedostanu. Na „papíře“ to sice vtipně nepůsobí, ale ve hře je to něco jiného. O komické situace tak ve hře není nouze - ani o drsné a strašidelné. Když na vás v noci skočí obří pavouci či škorpioni, máte sami co dělat, abyste si nenadělali do kalhot.

Zářná budoucnost

Ve hře je už nyní tuna obsahu a studio Wildcard pravidelně do hry přidává nový, stejně jako odstraňuje bugy. Přes to ale Ark není hra pro všechny. Pokud se nedokážete přenést přes problémy s optimalizací, občasné bugy a updaty, které hru rozhodí, měli byste počkat na vydání hotové verze, k čemuž podle tvůrců dojde zhruba za rok.

Pokud se rozhodnete nečekat, zažijete spoustu netradičních chvil, zhynete, stejně jako já, mnoha ukrutnými způsoby, sežerou vás Megalodoni i T-Rex, odpadnete kvůli nedostatku hydratace, zlomíte si nohu při útěku před nepřáteli nebo vás zdrogují vlastní přátelé. Hlavně si ale užijete spoustu zábavy, což značí, že ARK: Survival Evolved čeká velmi zajímavá budoucnost.

Nejnovější články